MÜSNED-İ HANBEL

NEBİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Hz. Nuh

3- Hz. Nuh'un Çocukları ve Vasiyeti

 

2- Hz. Nuh

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

24599 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kıyamet günü Nuh çağrılır ve kendisine: ''Tebliğ ettin mi?'' diye sorulur. Nuh: ''Evet'' cevabını verince kavmi çağrılır ve: ''Size tebliğ etti mi?'' diye sorulur. Onlar: ''Bize bir uyarıcı gelmedi -veya-Bize kimse gelmedi'' derler. Nuh'a: ''Sana (tebliğ ettiğine dair) kim şahitlik eder?'' diye sorulur. Nuh: ''Muhammed ve ümmeti'' cevabını verir. Allah'ın: ''Böylece sizi vasat bir ümmet kıldık ki, insanların üzerine şahidIer olasınız. Nebi de sizin üzerinize şahid olsun'' ayeti [Bakara 143] buna işaret etmektedir. Vasattan kasıt adaletli olmasıdır. Muhammed ümmeti çağrılınca, Nuh'un tebliğ ettiğine şahitlik ederler. Sonra da ben size şahitlik ederim. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3339, 4487, 7349), İbn Mace (4284), Tirmizi (2961) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (10939) rivayet ettiler.

21339 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

24600 (1) Ebu Zur'a b. Amr b. Cerir bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e et getirildi" dedi ve sözkonusu hadisi aktarıp Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen şöyle devam etti: '' ''Benden başkasına, Nuh'a gidin'' diyecek. Nuh'a gelecekler ve ''Ey Nuh! Yeryüzüne gönderilen Nebilerin ilk olanlarındansın. Allah, seni: ''Çok şükreden kur diye adlandırmıştır. Rabbinin yanında bize şefaat et! Ne halde olduğumuzu görmüyor musun? Ne duruma geldiğimizi görmüyor musun?'' diyecekler. Bunun üzerine Nuh: ''Yüce Rabbim bu gün daha önce hiç gazaplanmadığı ve daha sonra hiç gazaplanmayacağı bir şekilde gazaplandı. Ben de kavmime beddua etmiştim'' karşılığını verecek ve üç defa: ''Bugün sadece kendim ile meşgulüm'' diyecek. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3340, 3361), Müslim (1/127), İbn Mace (3307) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (6626) rivayet ettiler.

28816 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

3. İbn Abbas

 

24601 (1) Ebu Nadra bildiriyor: İbn Abbas, Basra minberinde bize hutbe verip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu" dedi. Sonrasında şefaat hakkında uzunca bir hadis aktardı ve Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen şöyle devam etti: '' ''Siz Nebilerin ilkı Nuh'a gidin'' der. Onlar da Nuh'a gidip: ''Ey Nuh! Aramızda hüküm vermesi için Rabbimiz katında bizim için şefaatçi ol'' derler. Bunun üzerine Nuh: ''Ben size şefaatle yetkili değilim. Ben bir dua ettim ve o dua sebebiyle yeryüzü halkı helak oldu. Bu gün sadece kendim ile meşgulüm'' der.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (18504) der ki: "Ebu Ya'la ve Ahmed rivayet ettiler. Ravilerden Ali b.

Zeyd zayıf olmasına rağmen güvenilir bulunmuştur. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

28809 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

3- Hz. Nuh'un Çocukları ve Vasiyeti

 

1. Semure

 

24602 (1) Semure bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sam Araplarını Ham Habeşlilerin, Yafis de RumIarın atasıdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/725 (3931, "hasen") ve Hakim (2/546, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

24603 (2)- Semure bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sam Arapların, Yafis RumIarın, Ham ise Habeşlilerin atasıdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

24604 (3)- Semure bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sam Araplarını Yafis RumIarını Ham ise Habeşlilerin atasıdır'' buyurdu.

Ahmed der ki: Ravh, Bağdat'ta bunu rivayet ederken: "Nuh'un çocukları Sam, Ham ve Yafis olmak üzere üç tanedir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

24605 (1) Abdullah b. Amr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken, üzerinde düğmeleri halis ipekten olan taylasan bir cübbe bulunan bir bedevi geldi ve şöyle dedi: "Şu sizin arkadaşınız (Resulullah) her cengaver oğlu cengaveri küçük düşürmek, her çoban oğlu çobanı da yüceltmek istiyor." Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın cübbesinin eteklerinden tutarak: ''Üzerindel aklı olmayanların cübbesini görüyorum'' buyurduktan sonra şöyle devam etti: ''Allah'ın paygamberi Hz. Nuh vefat edeceği zaman oğluna şöyle dedi: ''Sana vasiyetimi açıklayacağım: Sana iki şeyi emrediyor, iki şeyi de yasaklıyorum. Sana La ilahe illallah'ı emrediyorum. Çünkü yedi kat gök ve yedi yer bir kefeye, La ilahe ilallah sözü diğer kefeye konsa, La ilahe ilallah sözü ağır basar. Yedi kat gök ve yedi yer uçsuz bucaksız bir çember olsaları onları ''La ilahe ilallah ve Sübhanallahi ve-bihamdihi'' sözü kırardı. Çünkü bu kelimeler, her yaratığın duasıdır ve bunlarla her şey rızıklanır. Seni şirk ve kibirden de menediyorum. '' Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ben veya başka biri: "Ey Allah'ın Resulü! Şirki anladık, kibir nedir? Kibir, birimizin güzel bağları olan iki ayakkabısının olması mıdır?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Soran: "Birimizin giyeceği güzel bir giysisinin olması mıdır?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Soran kişi: "Kibir, birimizin bineceği güzel bir bineğinin olması mıdır?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Soran kişi: "Birimizin, yanında oturan arkadaşlarının olması mıdır?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Hayır'' cevabını verdi. "Peki kibir nedir?" diye sorulunca ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hakkı küçümsemek ve insanları hakir görüp hiçe saymaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred (80, 81) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (4/219, 220) der ki: "Ahmed tam metin olarak ve Taberani bir benzerini rivayet ettiler. Ancak Taberani rivayetinde: "Sana kulların ibadeti olan tesbihi ve ayrıca tekbiri vasiyet ederim" ziyadesinde bulunmuştur. Ahmed'in ravileri güvenilir kişilerdir."

 

 

SONRAKİ