MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Hz. Adem'in Çocuklarından Kabil, Habil ve Başkaları

19- Hz. Adem'in Vefatı, Yıkanması, Kefenlenmesi ve Defnedilmesi

 

18- Hz. Adem'in Çocuklarından Kabil, Habil ve Başkaları

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

24588 (1) Busr b. Said bildiriyor: Sa'd b. Ebi Vakkas, Hz. Osman'ın (evde mahsur kaldığı) fitne zamanı dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğuna şahitlik ederim: "Mutlaka fitneler olacaktır. Bu fitne zamanlarında oturan ayakta durandan daha hayırlıdır. Ayakta duran yürüyenden daha hayırlıdır. Yürüyen de koşandan daha hayırlıdır. '' Ona: "Eğer biri evime girer ve beni öldürmek için el kaldırırsa?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adem'in oğlu (Habil) gibi or karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/220) ve Ebu Davud (4/161) rivayet ettiler.

28309 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

24589 (2)- Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Mutlaka fitneler olacaktır. Bu fitne zamanlarında oturanı ayakta durandan daha hayırlıdır. Ayakta duran i yürüyenden daha hayırlıdır. Yürüyen de, koşandan daha hayırlıdır. '' Sanırım: "Uzanan oturandan daha hayırlıdır" da buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4257) rivayet etti.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

24590 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Haksız yere bir kişi öldürüldü mü, mutlaka onun kanından (günahından) o kadar bir payı Adem'in (kan döken) ilk oğluna da verilir. Çünkü öldürme çığırını ilk açan odur"buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3335, 7321) ve Müslim (1677) rivayet ettiler.

16762 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Semure

 

24591 (1) Semure bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Havva, hamile kalınca şeytan onun çevresinde dolaşmaya başladı. Havva'nın çocukları yaşamıyordu. Şeytan ona ''çocuğa Abdulharis adım verirsen yaşar'' deyince, Havva da çocuğuna Abdulharis adım verdi ve böylece çocuk yaşadı. bu, şeytanin onlara vahyi ve vesvesesidir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3077) ve Hakim, Müstedrek'te (2/545) rivayet ettiler.

 

 

19- Hz. Adem'in Vefatı, Yıkanması, Kefenlenmesi ve Defnedilmesi

 

1. Ubey b. Ka'b

 

24592 (1)-z Utey anlatıyor: Medine'de bir şeyler anlatan yaşlı birini gördüm ve kim olduğunu sorduğumda: "Bu, Ubey b. Ka'b'tır" dediler. Şöyle anlatı yordu:

Hz. Adem vefat edeceği zaman çocuklarına: "Eyoğullarım! Canım Cennet meyvelerinden istiyor" dedi. Bunun üzerine çocukları Cennet meyvelerinden getirmeye gittiler. Melekler onları Hz. Adem'in kefenleri ve kokusu ile karşıladılar. Yanlarında kazma, kürek ve zenbil bulunmaktaydı. Melekler onlara: "Ey Ademoğulları! Ne istiyorsunuz? Ne aramaktasınız? veya- Ne istiyorsunuz? Nereye gidiyorsunuz?" dediler. Bunun üzerine onlar: "Babamız hastadır ve canı Cennet meyvelerinden istenıektedir" cevabını verdiler. Melekler: "Geri dönün, onun eceli geldi" dediler. Bunun üzerine geri döndüler. Havva (annemiz) onları gördüğü zaman tanıdı ve Hz. Adem'in arkasına sığındı. Adem: "Yanımdan çekiL. Melek bana senin tarafından geldi. Benimle Rabbimin melekleri arasından çekil" dedi. Sonra ruhunu kabzettiler, onu yıkayıp kefenlediler ve kokular sürdüler. Ona bir mezar kazdılar ve mezarda bir lahit açtılar. Sonra namazını kılıp mezara indiler ve onu mezara yerleştirdiler. üzerini kerpiçle kapattılar. Sonra mezardan çıkıp toprak atmaya başladılar. Sonra da: "Ey Ademoğlu! Ölüleriniz hakkında tutacağınız yöntem işte budur" dediler.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Muhtare'de (1251) Diyau'l-Makdisı rivayet etti.

8416 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ