MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Hz. Adem'in Hata Edip Cennetten Çıkarılmasının Sebebi ve Nebi Olduğunun Delili

17- Hz. Adem ile Hz. Musa'nın Tartışması

 

17- Hz. Adem'in Hata Edip Cennetten Çıkarılmasının Sebebi ve Nebi Olduğunun Delili

 

1. Ebu Hureyre

 

24582 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer Havva olmasaydı kadın hiçbir zaman kocasına ihanet etmezdi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3641) rivayet etti.

 

 

 

24583 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer Havva olmasaydı kadın hiçbir zaman kocasına ihanet etmezdi'' buyurdu.

 

 

2. Ebu Dureyre

 

24584 (1) Ebu Hureyre, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şefaat hakkında uzunca bir hadis aktardıktan sonra yine Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen şöyle devam etti: ''Hz. Adem: ''Yüce Rabbim bu gün daha önce hiç öfkelenmediği ve daha sonra hiç öfkelenmeyeceği bir şekilde gazaplandı. Beni ağaca yaklaşmaktan nehyetti ve ben Rabbime karşı asi oldum. Bu gün sadece kendim ile meşgulüm. Bu gün sadece kendim ile meşgulüm'' dedi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Uzunca Şefaat hadisinden bir bölümdür. Buharl (3340, 3361, 4712), Müslim (1/127), İbn Mace (3307), Tirmizi (1837) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6626) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Umame

 

24585 (1) Kasım Ebu Abdirrahman bildiriyor: Ebu Umame: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de idi" dedi ve sözkonusu hadisi aktarıp Ebu Zer'den naklen şöyle devam etti: "Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Nebilerin ilki kimdir?" dediğimde: ''Adem'dir'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Adem Nebi miydi?" dediğimde: ''Evet! Allah'ın kendisiyle konuştuğu ve kendi eliyle yarattığı, ona kendi ruhundan üflediği sonra da: ''Ey .Adem!'' diye hitab ettiği bir Nebidi'' cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (725) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Senedin ekseninde zayıf biri olan Ali b. Yezid bulunmaktadır."

 

 

4. Ebu Hureyre

 

24586 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür . .Adem böylesi bir günde yaratıldı, böylesi bir günde cennete sokuldu ve böylesi bir günde cennetten çıkarıldı. Kıyamet de böylesi bir günde kopacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1729) rivayet etti.

 

 

17- Hz. Adem ile Hz. Musa'nın Tartışması

 

1. Ebu Hureyre

 

24587 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hz. Musa, Ademlle münakaşa etti ve ona: ''Ey .Ademi Sen ki bizim babamızsını ama bizi hayal kırıklığına uğrattın ve cennetten çıkmamıza sebep oldun'' dedi. Hz. Adem ise: ''Ey Musa! Sen ki, Allah'ın, risaletini ve sözlerini bildirmek üzere seçtiği birisin. Öyleyken sen beni, Allah'ın, henüz beni yaratmadan kırk yıl önce yapmamı takdir ettiği bir iş yüzünden mi kınıyorsun?" karşılığını verdi. Bu şekilde Ademı Musa'yı yenmiş oldu. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (8/46), Ebu Davud (4701) ve İbn Mace (80) rivayet ettiler. 448 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ