MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Ceninin Yaratılması ve Rahimdeki Safhaları

 

1. Abdullah b. Mes'ud

 

24580 (1) Abdullah (b. Mes'üd) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla sohbet ederken bir Yahudi geldi. Kureyşliler: "Ey Yahudi! Bu kimse Nebi olduğunu söylemektedir" deyince Yahudi, Kureyşilere: "Ben de ona öyle bir soru soracağım ki onu ancak Nebi olan kimse bilir" diyerek gelip oturdu. Sonra: "Ey Muhammed! İnsan hangi şeyden yaratılır?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Yahudi! İnsan, erkek ve kadının menisinden yaratılır. Erkeğin menisi katıdır. Ondan kemikler ve sinirler yaratılır. Kadının menisi ise incedir. Ondan da et ve kan yaratılır'' buyurdu. Bunun üzerine Yahudi: "Senden öncekiler de böyle söylerdi" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9027) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (8/241) der ki: "Ahmed, Taberani ve Bezzar iki senet ile rivayet ettiler. Senedinin birinde İbn Hibban'ın güvenilir bulduğu başka kimselerin zayıf gördüğü Amir b. Mudrik bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kişilerdir. Rivayet eden grubun isnadında Ata b. es-Saib vardır ki ahir ömründe bunamış bir ravidir."

 

 

2. İbn Mes'ud

 

24581 (1) Abdullah b. Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Nutfe rahimde kırk gün boyunca aynı halde kalır. üzerinden kırk gün geçtikten sonra kan pıhtlsı haline gelir. Bir kırk gün sonrasında da et parçası halini alır. Kırk gün sonrasında kemikleri oluşmaya başlar. Allah onun yaratılışını belirlemeyi takdir ettiği zaman bir melek gönderir. Melek: ''Rabbim! Erkek mi, dişi mi olacak? Cennetlik mi, cehennemlik mi olacak? Uzun mu, kısa mı olacak? Eksik mi, tamam mı olacak? Ömrü ne kadar, geçimi nasıl olacak? Sağlam mı sakat mı olacak?'' diye sorar ve en baştan bunların hepsi yazılır. '' Orada bulunan adamlardan biri:" Şayet bunların hepsi belirlenip yazılmışsa o zaman ne diye amel ediyoruz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizler amelinizi yapın! Zira herkes ne için yaratılmışsa ona doğru yönledirilecektir'' karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10440) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (7/192, 193) der ki: "Bu hadis Sahih'te bundan daha kısa bir metinle geçmektedir. Ahmed ve Ebu Ubeyd rivayet ettiler."

 

 

SONRAKİ