MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Bulut, Gök Gürlemesi ve Rüzgar

 

1. Gifar Oğullarından Biri

 

24506 (1) İbrahim b. Sa'd'ın bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: Mescid'de Humeyd b. Abdirrahman'ın yanında oturmaktaydım. O sırada Gifar oğullarından güzel bir ihtiyar geçti. Bu kişinin kulakları az duymaktaydı. Bu sebeple Humeyd onu çağırması için birini gönderdi. Bu kişi geldiğinde Humeyd bana: "Yeğenim! Ona ikimiz arasında yer aç. Zira o, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir kişidir" dedi. Adam geldi ve ikimizin arasında oturdu. Humeyd ona: "Daha önce bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den nakletmiş olduğun hadisi anlat" deyince, yaşlı şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Şüphesiz ki Allah bulutu yaratır, bulut en güzel bir dille konuşur ve en güzel yüzle güler'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (2/216): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

2. İbn Ömer

 

24507 (1) Salim'in babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gök gürlemesini ve yıldırım sesini işittiği zaman: ''Allahım! Bizi gazabınla öldürme, azabınla helak etme ve bunlardan önce bize afiyet ver'' diye dua ederdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (721), Tirmizi (3450, "ğarib") ve Nesai, Amelu'l-yevm vel-Ieyle'de (3450) rivayet ettiler. 8031'de tekrar etmiştir.

24507'de tekrar edecektir.

 

 

3. İbn Abbas

 

24508 (1) İbn Abbas der ki: Yahudiler Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip şöyle dedi: "Ey Ebu'l-Kasım! Sana beş şeyi soracağız ... " Sonrasında İbn Abbas sözkonusu hadisi zikredip şöyle devam etti: Yahudiler: "Şu şimşeğin ne olduğunu bize söyle" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın meleklerinden bir melektir, bulut ile görevlidir, elinde ateşten bir alet onunla bulutları kovalar ve Allah'ın dilediği yere götürür'' buyurdu. Onlar: "Ya duyduğumuz ses nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, onun sesidir'' buyurdu ...

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3117) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9024) rivayet ettiler.

21601 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ