MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 5- Denizler ve Nehirler

TÜMÜNÜ OKU

2. Ömer b. el-Hattab

 

24494 (1) Ömer b. el-Hattab bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hiçbir gece yoktur ki mutlaka deniz insanların üzerine taşıp karaya çıkmak için üç defa Allah'tan izin ister. Allah da onu geri çevirir. ''

 

[Zayıf]

 

 

3. İbn Abbas

 

24495 (1) Eşres der ki: İbn Abbas'a med ve cezir sorulunca: "Denizin en derin yerinde vekil kılınan bir melek vardır. Melek ayağını denize koyunca deniz taşıyor, kaldırınca da geri çekiliyor" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (13373) der ki: " Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde tanımadığım bir ravi vardır."

 

 

4. Ya'la

 

24496 (1) Safvan b. Ya'la, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Denizin kendisi cehennemdendir'' buyurdu. Ya'la'ya (bunun sebebi nedir?) dediklerinde: "Allah'ın: ''Onun alevden duvarları kendilerini çepeçevre kuşatmıştır''[Kehf 29] buyruğunu görmüyor musunuz? Canım elinde olana yemin olsun ki Allah'ın huzuruna çıkana kadar ona asla girmeyeceğim ve Allah'a kavuşana kadar ondan bir damla bana değilleyecektir" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberi (15/239), Hakim, Müstedrek'te (4/596) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (4/336) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

24497 (1) Ebu Hureyre der ki: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biz deniz yolculuklarına çıkıyoruz. Bazen yanımıza az su alıyoruz. Bu suyla abdest alırsak susuz kalırız. Deniz suyuyla abdest alabilir miyiz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Denizin suyu temiz, ölüsü de (deniz hayvanları da) helaldir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (83), İbn Mace (386), Tirmizi (69) ve Nesai (1/50) rivayet ettiler.

866 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ