MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Güneş, Ay ve Yıldızlar

 

1. Abdullah b. Amr

 

24498 (1) Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneşin battığını gördü ve: ''O Allah'ın kızgın ateşine gitti. Ona Allah'ın emriyle mani olunmasaydı yeryüzündekileri yakardı'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberi, Tefsır (16/10) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (8/131): "Ahmed rivayet etti. Senedinde adı belirlenmeyen bir kişi bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

2. Ebu Zer

 

24499 (1) Ebu Zer der ki: Güneş batarken, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Mescid'deydim. Bana: "Ey Ebu Zer! Güneş nereye gidiyor?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" karşılığını verdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güneş, Rabbinin huzuruna gidip sadeye kapanır ve geri dönmek için izin ister. Ona izin verilir ve sanki: ''Geldiğin yerden geri dön'' denir ve güneş battığı yerden doğar. İşte onun karar kıldığı yer budur'' buyurdu. Muhammed der ki: Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güneş, kendisi için belirlenen yerde akar"[Yasin 38] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3199, 4802) ve Müslim (318-21) rivayet ettiler.

21509 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ