MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- İlk Olarak Yaratılanlar, Su, Arş, Levh ve Kalem

 

1. İmran b. Husayn

 

24466 (1) İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre -Abdurrahman rivayetinde- Temim oğullarından bir heyet -Veki' rivayetinde:- Temim oğulları, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Temım oğulları, size müjdeler olsun'' buyurdu. Onlar da: "Madem ki bizi müjdeledin, o zaman bize (şimdi bir şeyler) ver" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün rengi değişmişti. Sonra Yemen'den bir heyet geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Temım oğullarının kabul etmediği müjdeyi kabul edin'' buyurdu. Onlar da: "Ey Allah'ın Resulü! Kabul ettik" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi (5/219) ve Tirmizi 5/732 (3951, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

24467 (2)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Temım oğulları! Müjdeyi kabul edin'' buyurunca, onlar da: "Madem ki bizi müjdeledin, o zaman bize (şimdi bir şeyler) ver" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Yemen ahalisi! Müjdeyi siz kabul edin'' buyurunca, onlar da: "Kabul ettik. Bu işin (yaratılışın) başlangıcı nasıldı? Bize onu haber ver" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her şeyden önce Allah vardı. Arş'ı su üzerinde idi. Her şeyi (kainatın tamamını takdir edip) Levhle yazdı'' buyurdu. Bir kişi bana gelip: "Ey İmran! Deven gitti" diye seslenince, devemi yakalamak üzere çıktım, baktığımda adeta seraba karışmış gibiydi. Bunun üzerine devenin izinden gittim. Ben çıktıktan sonra ne oldu bilmiyorum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, bed'u'l-halk 6/286 (3191), Taberani, M. el-Kebir 18/221 (552) ve Hakim (40/531, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

24468 (3)- İmran b. Husayn der ki: Temim oğullarından bir grup Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Temım oğulları, size müjdeler olsun!'' buyurdu. Onlar da: "Madem ki bizi müjdeledin, o zaman bize (şimdi bir şeyler) ver" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü değişmişti. Sonra Yemen'den bir grup geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Temim oğullarının kabul etmediği müjdeyi kabul edin'' buyurdu. Onlar da: "Kabul ettik" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

24469 (4)- İmran b. Husayn der ki: Temim oğullarından bir heyet Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size müjdeler olsun!'' buyurdu. Onlar da: "Madem ki bizi müjdeledin, o zaman bize (şimdi bir şeyler) ver" karşılığını verdi. Sonra Yemen'den bir heyet geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Temim oğullarının kabul etmediği müjdeyi siz kabul edin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Rezin

 

24470 (1) Ebu Rezin der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Rabbimiz mahlukatını yaratmadan önce neredeydi?" diye sorduğumda: ''O, ne altında, ne de üstünde hava bulunmayan amt(da (=bilinmezlikte) idi. Sonra Arş'ını suyun üzerine yarattı'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi5/288 (3109) ve İbn Mace, mukaddime 2/64 (182) rivayet ettiler.

 

 

 

24471 (2)- Ebu Rezin el-Ukayli der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ey Allah'ın Resulü! Rabbimiz gökleri ve yerleri yaratmadan önce neredeydi?" diye sorduğumda: ''O ne altında ne de üstünde hava bulunmayan amt(da (=bilinmezlikte) idi. Sonra Arş'ını suyun üzerine yarattılı cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

24472 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittim ve:

"Ey Allah'ın Resulü! Seni görünce içim hoş olur, gözüm aydın olur. Sen bana herşeyin haberini ver" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Herşey sudan yaratıldılı karşılığını verdi. Ben: "İşlediğim takdirde kendisi vasıtasıyla cennete girmeme sebep olacak birşeyi bana bildir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Selamı yaygınlaştır, güzel söz söyle, akrabalık bağlarını gözet, insanlar uyurken sen kalk (namaz kıl), esenlikle cennete girersin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ubade

 

24473 (1) Ubade b. el-Velid b. Ubade, babasından bildiriyor: Hasta olan Ubade'nin yanına girdim. Onun ölmek üzere olduğunu gördüm. Ona: "Ey Babacığım! Bana vasiyetini bildir, ne söylemek istiyorsan söyle" dedim. Bunun üzerine: "Beni oturtun" dedi. Onu oturttukları zaman da: "Evladım! Kaderde hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna iman etmedikçe imanın tadını tadamaz ve Allah'ı hakkıyla bilemezsin" dedi. Kendisine: "Ey babacığım! Kaderin hayrını şerrinden nasıl ayırt edebilirim?" dediğimde: "Allah'ın senin hakkında yazmadığı bir şeyin asla başına gelmeyeceğini ve Allah'ın senin hakkında yazdığı bir şeyin mutlaka seni bulacağını bilmendir. Evladım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ailah ilk olarak kalemi yarattı. Sonra ona: ''Yaz!'' buyurdu. Kalem de o zamandan kıyamet gününe kadar olacak her şeyi yazdı. '' Evladım! Eğer bu hal üzere ölmezsen cehenneme girersin."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2155, 3319) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

24474 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim Allah'a ve Resulüne iman eder, namaz kılarsa ve Ramazan ayı orucunu tutarsa, artık Allah'ın onu cennete sokması üzerine bir hak olur. Kişi Allah yolunda hicret etmiş veya doğduğu yerde kalmış olsa bile böyledir. '' Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu insanlara bildirelim mi?" dediğinde ise şöyle buyurdu: ''Cennette yüz derece vardır. Allah onu kendi yolunda cihad edenler için hazırladı. Her iki derece arasında gökle yer arası kadar mesafe vardır. Eğer Allah'tan isterseniz Firdevsli isteyin. Çünkü o, cennetin ortası ve en yüksek yeridir. Onun üzerinde Rahman'ın Arş'ı bulunmakta ve cennet nehirleri ondan fışkırmaktadır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (4611, 7390) rivayet etti.

 

 

24475 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir. [Sahih]

 

 

lk Olarak Yaratılanlar

 

24476 (3) Ata b. Yesar bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu" dedi ve söz konusu hadisi aktardı. Ancak rivayetinde: "Onun üzerinde Rahman'ın Arş'ı bulunmakta ve cennet nehirleri ondan fışkırmaktadır'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

24477 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:''Kim Allah'a ve Resulüne iman eder, namaz kılarsa ve Ramazan ayı orucunu tutarsa, artık Allah'ın onu cennete sokması üzerine bir hak olur. Kişi Allah yolunda hicret etmiş veya doğduğu yerde kalmış olsa bile böyledir. '' Oradakiler: "Ey AIlah'ın Resulü! Bunu insanlara bildirelim mi?" dediğinde ise şöyle buyurdu: ''Cennette yüz derece vardır. En yüksek olanı Allah yolunda cihad edenler içindir. Her iki derece arasında gökle yer arası kadar mesafe vardır. Eğer Allah'tan isterseniz Firdevs'' isteyin. Çünkü o, cennetin ortası ve en yüksek yeridir. Onun üzerinde Rahman'ın Arş'ı bulunmakta ve cennet nehirleri ondan fışkırmaktadır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2790, 7422) rivayet etti.

 

 

6. İbn Abbas

 

24478 (1) İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem),

Umeyye'nin beyiderini tasdik etti. Biri onun şu beytini okudu: Bir adam ki sağ ayağının altında bir öküz vardır Diğerinde ise bir kartal ve dikili bir aslan vardır. "

Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğru söylemiş'' buyurdu.

Sonra: "Her gecenin sonunda kızıl bir şekilde doğar güneş ve renkten renge bürünür

o bize yavaş değil ancak azap vererek çıkmak ister, yoksa o kamçı ile dövülür" şiiri okununca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğru söylemiş'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Darimi (2703) rivayet etti. Heysemi (13340) der ki: "Bunu Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir ravilerdir; ancak İbn İshak müdellis bir ravidir."

 

 

SONRAKİ