MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Cennet ve Cehennem'in Şu Anda Mevcut Olmaları ve Asla Yok Olmamaları

 

1. Hz. Aişe

 

24479 (1) Hz. Aişe der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Ensar'dan henüz büluğ çağına gelmemiş bir çocuk (öldü). O, cennet kuşlarından bir kuş olmuştur" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Aişe! Belki de başka bir durum olacaktır. Zira Allah cenneti yaratırken onun için ahali de yaratmıştır. Cehennemi de yaratırken onun için ahali yaratmıştır. Her iki ahaliyi de daha babalarının sulbündeyken bunlar (cennet ve cehennem) için yaratmıştır''buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, kader 4/2050 (2660), Ebu Davud, sünne 4/226 (4713), Nesai, cenaiz 4/57 (1947) ve İbn Mace, mukaddime 1/32 (82) rivayet ettiler.

 

 

 

24480 (2)- Müminlerin annesi Hz. Aişe der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'dan bir çocuğun cenazesine çağrıldı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğa ne mutlu! O cennet kuşlarından bir kuş olmuştur. Ne bir kötülük etmiş, ne de kötülüğün ne olduğunu bilmiştir" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Ey Aişe! Belki de başka bir durum olacaktır. Zira Allah cenneti yaratırken onun için ahali de yaratmıştır. Cehennemi de yaratırken onun için ahali yaratmıştır. Her iki ahaliyi de daha babalarının sulbündeyken bunlar (cennet ve cehennem) için yaratmıştır. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir

 

24481 (1) Cabir der ki: Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında öğle veya ikindi namazı için saf tutmuşken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir şeyalmak istediğini ve sonra geri çekildiğini gördük. Bunun üzerine cemaat te geri çekildi. Namazı bitirdikten sonra Ubey b. Ka'b: "(Ey Allah'ın Resulü!) Daha önce namazda yapmadığın bir şeyi yaptığını gördük" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bana Cennet, gülleri ve güzellikleriyle arz olundu. Size vermek için onun üzümünden bir salkım koparmak istedim. Ancak aramıza bir engel konuldu. Eğer ondan almış olsaydım yeryüzünde ve gökyüzünde bulunan herkes ondan yerdi ve hiç eksilmezdi. Sonra bana Cehennem arz olundu. Ancak hararetini gördüğümde geri çekildim. Orada gördüklerimin çoğu onlara bir sır verildiğinde ifşa eden, kendilerinden istenildiğinde cimrileşenı istediklerinde ısrarcı olan'' -Hüseyin rivayetinde:

Ilanlara verildiğinde şükretmeyip nankörlük eden '' ibaresi geçmiştirkadınlardı. Yine orada Luhay b. Amrlın bağırsaklarını ateşin üstünde sürürken gördüm. Ona en fazla benzeyenin de Ma'bed b. Eksem el-Ka'bi olduğunu gördüm. '' Bunun üzerine Ma'bed: "Ey Allah'ın Resulü! Ona benzememden dolayı bana korkulur mu?" dediğinde: ''Hayır, sen mümin birisin. O ise kafir biridir'' buyurdu.

Hüseyin rivayetinde: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ArapIarın putlara tapmasına sebep olan ilk kişidir'' buyurdu" demiştir. Yine rivayetinde:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer geri çekikilmeseydim ateş sizi de kaplardı'' buyurdu" ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1036) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ