MÜSNED-İ HANBEL

TÖVBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 9- Tevhid Ehlinin Allah'ın Rahmetinden ümit Kesmemeleri

 

2. Abbas b. Mirdas

 

24462 (1)-z Abbas b. Mirdas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arefe gecesi ümmetinin bağışlanması için çok dua etti. Bunun üzerine Allah: "ümmetini bağışladım. Ancak birbirlerine zulüm edenler müstesnadır" buyurdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Rabbim! Sen mazluma mazlumluğundan dolayı hayır ihsan ederek zalimi bağışlamaya kadirsin'' dedi. Ancak o gece zalim hakkındaki duası kabul olunmadı. Ertesi gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'de sabahlayınca yine ümmeti için dua etti. Kısa bir zaman geçmişti ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebessüm etti. Bunun üzerine bir sahabisi: "Ey Allah'ın Resulü! Annem babam sana feda olsun. Daha önce gülmediğin bir vakitte güldün. Seni güldüren nedir? Allah seni sevindirsin" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın düşmanı İblisIten dolayı gülmekteyim. Allah'ın, ümmetim hakkında ettiğim duamı kabul buyurduğunu ve zalimi bağışladığını görünce başına toprak saçmaya ve helak oldum diye bağırmaya başladı. Onun sabırsızlığını ve üzüntüsünü görmem beni gü ldü rdüii buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, menasik 2/1002 (3013) ve Beyhaki (5/118) rivayet ettiler.

 

 

3. Fadale b. Ubeyd ile Ubade b. es-Samit

 

24463 (1) Fadale b. Ubeyd ile Ubade b. es-Samit bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kıyamet gününde Allah hesabı bitirdiğinde iki adam kalacak. İkisinin de cehenneme atılması emredilecek. Bu ikisinden biri dönüp bakınca, Allah: ''Onu geri getirin'' buyuracak ve onu geri getirecekler. Allah ona: ''Niçin dönüp baktın?'' diye sorunca: ''Beni cennete sokmanı ümid ediyordum'' diyecek. Bunun üzerine cennete götürülmesi emredilecek. Bu kişi şöyle diyecek: ''Allah bana o kadar şey verdi ki, eğer bütün cennet ahalisine yedirecek olsam ondan bir şeyeksilmez'' diyecek. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu anlattığı zaman neşesi yüzünden belli olurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

24464 (2)- Fadale b. Ubeyd ile Ubade b. es-Samit bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kıyamet gününde Allah hesabı bitirdiğinde iki adam kalacak. İkisinin de cehenneme atılması emredilecek. Bu ikisinden biri dönüp bakınca, Allah: ''Onu geri getirin'' buyuracak ve onu geri getirecekler. Kendisine: ''Niçin dönüp baktın?'' denilince: ''Beni cennete sokmanı ümid ediyordum'' diyecek. Bunun üzerine cennete götürülmesi emredilecek. Bu kişi şöyle diyecek: ''Allah bana o kadar şey verdi ki, eğer bütün cennet ahalisine yedirecek olsam ondan bir şeyeksilmez''. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu anlattığı zaman neşesi yüzünden belli olurdu.

 

[Hasen]

 

 

4. Sevban

 

24465 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dünya ve içindekilerin, ''De ki: Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarımı Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü 0, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir'' ayetine karşılı benim olmasını istemezdim'' deyince, bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Peki şirk koşanlar bu ayete dahil mi?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müddet sustuktan sonra, üç defa: ''Şirk koşanlar bundan müstesnadır, şirk koşanlar bundan müstesnadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberi (16/24) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (7137) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ