MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Kadınların idareci Olamaması

 

1. Ebu Bekre

 

24205 (1) Ebu Bekre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İşlerinin yönetimini bir kadına bırakan kavimı kurtuluşa ermez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (878) ve İbn Ebi Şeybe (15/266) rivayet ettiler.

27186 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

24206 (2)- Ebu Bekre bildiriyor: Farisilerden bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rabbim senin sahibini (yani Kisralyı) öldürdü'' buyurdu. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kisra idareci olarak kızını bıraktı" denilice, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''İşlerinin yönetimini bir kadına bırakan kavimı kurtuluşa ermez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (2262), Nesai (8/227) ve Hakim, Müstedrek'te (3/118-9) rivayet ettiler.

 

 

 

24207 (3)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İşlerinin yönetimini bir kadına bırakan kavim, kurtuluşa ermez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

24208 (4)- Ebu Bekre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İşlerinin yönetimini bir kadına bırakan kavimı kurtuluşa ermez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24209 (5)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İdareciliğini bir kadının yaptığı kavimı kurtuluşa ermez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24210 (6)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Farisilerin idareciliğini kim aldı?" diye sorunca: "Bir kadın (aldı)" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İdareciliğini bir kadının yaptığı kavimı kurtuluşa ermez'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

24211 (7)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İdareciliğini bir kadının yaptığı kavimı kurtuluşa ermez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24212 (8)- Ebu Bekre bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına düşmana galip gelen ordusundan bir müjdecinin geldiğine şahid oldum. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başı Aişe'nin kucağında idi. Kalkıp secdeye kapandı ve sonra durumu müjdeciye sordu. O da haberleri verdi ve idareciliğe bir kadının geçtiğini söyledi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''İşte şimdi, erkekler kadınlara itaat ettiği zaman helak olmuştur. Erkekler kadınlara itaat ettiği zaman helak olmuştur" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/291) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ