MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Malı Yermek

 

1. Mutarrif

 

24213 (1) Mutarrif b. Ab dillah' ın, babasından bildirdiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına vardığı zaman, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle dediğini -Veki, bir defasında: "okuduğunu" demiştir- gördü: "Çokluk ile böbürlenmeniz, sizi öylesine oyaladı ki; mezarlılukarı bile ziyaret ettiniz ...[Tekasür 1,2] Ademoğlu: ''Malımı malım'' der. Malından sana tasadduk edip gönderdiğinden veya giyip eskittiğinden veya yiyip bitirdiğinden başkası var mı ki,''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2958) rivayet etti.

9608 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ka'b b. İyad

 

24214 (1) Ka'b b. İyad der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Şüphesiz her ümmetin bir fitnesi vardır. Benim ümmetimin fı•tnesi de maldır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/569 (2336, "hasen sahih garib") ve Hakim (4/318, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

3. Sevban

 

24215 (1) Sevban der ki: "Altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda harcamayanlar,[Tevbe 34] ayeti nazil olduğunda Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte bir yolculuktaydık. Ashabından bazıları: "Altın ve gümüş hakkında inen indi. Ancak hangi malın daha hayırlı olduğunu bilsek de onu edinsek" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin sahip olabileceği en değerli şeyi Allah'ı zikreden bir dil, Allah'a şükreden bir kalp ve imanı konusunda erkeğine yardımcı olan bir hanımdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (5/209 (3094, hasen") rivayet etti.

 

 

 

24216 (2)- Sevban der ki: Altın ve gümüş hakkında ayet inince, ashab: "Hangi malı edineceğiz?" dedi. Ömer: "Bunu ben sizin için öğrenirim" dedi ve bir deveye binip Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yetişti. Ben de hemen peşisıra gitmekteydim. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Hangi malı edineceğiz?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri Allah'a şükreden bir kaIp, Allah'ı zikreden bir dil ve imanı konusunda erkeğine yardımcı olan bir hanım edinsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1856) rivayet etti.

 

 

4. Ashabdan Biri

 

24217 (1) Abdullah b. Ebi'l-Huzeyl der ki: Bir arkadaşım bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, altını ve gümüşü helak etsin'' buyurdu" dedi. Sonra şöyle devam etti: "Ömer b. el-Hattab ile birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! ''Allah, altını ve gümüşü helak etsin'' buyurdun. Onların yerine ne edineceğiz?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ı zikreden bir dilı Allah'a şükreden bir kalp ve imanı konusunda erkeğine yardımcı olan bir hanım'' karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

5. Ashabdan Biri

 

24218 (1) Mutarrif b. Abdullah b. eş-Şıhhlr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan Kufe valisi bir gün hutbe verdi. Hutbesinde şöyle dedi: "Bu malın verilmesi de (veren ve alan için) verilmemesi de (veren ve alan için) bir fitnedir (imtihan vesilesidir). Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de zamanında hutbesinde bunları söyledi ve minberden indi."

 

[Sahih]

 

 

 

24219 (1) Abdullah b. el-Haris der ki: Ben ve Ubey b. Ka'b, Hassan'ın evinin gölgesinde durduk. Ubey bana: "İnsanların dünyalık için nasıl birbirlerine girdiklerini görüyor musun?" deyince: "Evet (görüyorum)" dedim. Bunun üzerine o şöyle devam etti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Fırat nehrinin altın bir dağdan dökülmesi uzak değildir. İnsanlar bunu duyunca ona doğru koşacakları yanında bulunanlar da: ''şayet insanlara izin verirsek hepsini alır bitirirler'' diye düşünecekler. Sonuçta onun için birbirleriyle dövüşecek ve her yüz kişiden doksan dokuzu ölecektir. '' Bu hadis, Affan rivayetinin lafzıdır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7379) rivayet etti.

 

 

 

24220 (2)-Z Abdullah b. el-Haris der ki: Ben ve Ubey b. Ka'b, Hassan'ın evinin gölgesinde durduk. Ubey bana: "İnsanların dünyalık için nasıl birbirlerine girdiklerini görüyor musun?" deyince: "Evet (görüyorum)" dedim. Bunun üzerine o şöyle devam etti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Fırat nehrinin altın bir dağdan dökülmesi uzak değildir .... ''

 

[Sahih]

 

 

24221 (3)- ''Buradab hadis yanlışlıkla tekrarlandığından dolayı tarafımızdan silinmiştir.

 

 

 

7. Ebu Hureyre

 

24222 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Fırat nehri, altın bir dağdan dökülecektir. İnsanlar onun için birbirleriyle dövüşecek ve her on kişiden dokuzu ölecektir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Mace (4046) rivayet etti. 28562 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

24233 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Fırat nehri, altın bir dağdan dökülecektir. İnsanlar onun için birbirleriyle dövüşecek ve her yüz kişiden dokuzu -veya- doksan dokuzu ölecektir. Hepsi de kendinin kurtulacağını düşünecektir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (8/174) rivayet etti.

 

 

 

24224 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Fırat nehri, altın bir dağdan dökülecektir. -veya- Altın bir dağdan dökülmedikçe kıyamet kapmayacaktır. İnsanlar onun için birbirleriyle dövüşecek ve her yüz kişiden doksan dokuzu ölecektir. Evladım! Eğer o zamana yetişirsen onun için dövüşenlerden olma. ''

 

 

 

24255 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Fırat nehri, altın bir dağdan dökülecektir. İnsanlar onun için birbirleriyle dövüşecek ve her on kişiden dokuzu ölecek biri kalacaktır. ''

 

 

 

24226 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Fırat nehri, altın bir dağdan dökülecektir. İnsanlar onun için birbirleriyle dövüşecek ve her on kişiden dokuzu ölecek biri hayatta kalacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Başka kanal ve ifadelerle Buhari, fiten 13/78 (7219), Müslim, fiten 4/2220 (2895), Ebu Davud, melahim 4/115 (4313) ve Abdurrezzak, fiten 11/382 (20803) rivayet ettiler.

 

 

8. ümmü Seleme

 

24227 (1) Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yuzu sararmış bir şekilde yanıma girdi. Bunun bir hastalıktan dolayı olduğunu sandım ve: "Ey Allah'ın Resulü! Neyin var ki yüzün solmuş?" diye sordum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dün bize verilen yedi dinardan dolayı böyleyim. Çünkü onlar yatağımızın kenarında olduğu halde akşamladıkıl karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 12/447 (7017) ve Taberanı, M. el-Kebir 23/327 (751) rivayet ettiler.

Heysemi (10/238): "Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

24228 (2)- ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzü sararmış bir şekilde yanıma girdi. Bunun bir hastalıktan dolayı olduğunu sandım ve: "Ey Allah'ın Resulü! Yüzünü solmuş görüyorum. Bu bir hastalıktan dolayı mıdır?" diye sordum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, dün bize verilen yedi dinardan dolayı öyleyim. Akşamladık ve onları infak etmedik. Onları yatağın kenarında unutmuşum'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

9. ümmü Seleme

 

24229 (1) Şakik der ki: Abdurrahman b. Avf, ümmü Seleme'nin yanına girdi ve: "Ey müminlerin annesi! Helak olmuş olmaktan korkmaktayım. çünkü Kureyşliler arasında malı en çok olanım. Bir tarlamı kırk bin dinara sattım" dedi. ümmü Seleme: "Evladım! İnfakta bulun! çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ashtibımdan öyleleri vardır ki onlardan ayrıldıktan sonra bir daha onları görmeyeceğim'' buyurduğunu işittim" dedi. Abdurrahman b. Avf şöyle devam etti: Bunun üzerine Ömer'e gidip bu durumu haber verdim. Ömer de, ümmü Seleme'nin yanına gelip: "Allah için sana soruyorum. Ben onlardan mıyım?" deyince: "Vallahi hayır (onlardan değilsin), ancak senden başka kimseyi temize çıkarmayacağım" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar, Keşfu'l-Estar 3/172 (2496), Ebu Ya'la 12/436 (7003) ve Taberani, M. elKebir 23/317 (719) rivayet ettiler. Heysemi (90/72): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

24230 (2)- Mesruk der ki: Abdurrahman, ümmü Seleme'nin yanına girdi. ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ashabımdan öyleleri vardır ki, ben öldükten sonra beni sonsuza dek görmeyecektir'' buyurduğunu işittim" dedi. Bunun üzerine Abdurrahman b. Avf huzursuz bir şekilde oradan çıkıp Ömer'in yanına gitti. Ona: "Bak annen ne demektedir" dedi. Ömer de kalkıp ümmü Seleme'nin yanına gitti ve içeri girip bu durumu sordu ve: "Allah için sana soruyorum. Ben onlardan mıyım?" dedi. Bunun üzerine ümmü Seleme: "Hayır (onlardan değilsin), ancak senden başka kimseyi temize çıkarmayacağım" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

24231 (3)- Ebu Vihl der ki: Abdurrahman b. Avf, ümmü Seleme'nin yanına girdi. ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ashabımdan öyleleri vardır ki benden ayrıldıktan sonra beni asla görmeyecektir'' buyurduğunu işittim" dedi. Bunun üzerine Abdurrahman b. Avf, Ömer'in yanına gidip bunu ona anlattı. Ömer de kalkıp ümmü Seleme'nin yanına gitti ve: "Allah için sana soruyorum. Ben onlardan mıyım?" dedi. Bunun üzerine ümmü Seleme: "Vallahi hayır (onlardan değilsin), ancak senden başka kimseyi temize çıkarmayacağım" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

24232 (4)- Mesruk bildiriyor: ümmü Seleme şöyle dedi: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ashtibımdan öyleleri vardır ki ben öldükten sonra ne ben onu ne de o beni sonsuza dek görmeyecektir'' buyurdu. Bu haber Ömer'e yetişince sert bir şekilde -veya- hızlıca yanına geldi -buradaki şüphe Şazan'a aittir- ve: "Allah için sana soruyorum. Ben onlardan mıyım?" dedi. Bunun üzerine ümmü Seleme: "Hayır (onlardan değilsin), ancak senden başka kimseyi temize çıkarmayacağım" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

24233 (5)- Şakik der ki: Abdurrahman b. Avf, ümmü Seleme'nin yanına girdi ve: "Ey anne! Malımın çokluğundan dolayı helak olmaktan korkuyorum. Kureyşliler arasında malı en çok olanım" dedi. ümmü Seleme: "Eyevladım! İnfakta bulun! çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ashabımdan öyleleri vardır ki onlardan ayrıldıktan sonra bir daha onları görmeyeceğim'' buyurduğunu işittim" dedi. Abdurrahman b. Avf yanından çıktı ve Ömer'le karşılaştı. Bu durumu kendisine haber verdiğinde, Ömer, ümmü Seleme'nin yanına gelip: "Allah için sana soruyorum. Ben onlardan mıyım?" dedi. ümmü Seleme: "Hayır (onlardan değilsin), ancak senden başka kimseyi temize çıkarmayacağım" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

10. Sülaynı Oğullarından Biri

 

24234 (1) Süleym oğullarından bir adam, dedesinden bildiriyor: Kendisi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gümüş le gelip: "Bu, bizim madenIerdendir" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öyle madenler olacak ki onları insanların kötüleri çıkaracaktır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4/1520) rivayet etti. Heysemi (6248) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, raviler içerisinde ismi belirtilmemiş biri vardır. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

1 ı. Havle binti Kays

 

24235 (1) Hamza b. Abdilmuttalib'in eşi Havle binti Kays bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hamza'nın yanına girdi ve dünya(malm)dan bahsettiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünya! tatlı ve çekicidir. Kim onu hakkıyla alırsa kendisine bereketli kılınır. Allah'ın malı ile Resulünün malını ele geçirmede acele davranan nice kişi de vardır ki, kıyamet gününde onun yeri cehennem olacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/587 (2374, "hasen sahih"), Abd b. Humeyd (1587) ve Humeydi 1/171 (353) rivayet ettiler.

 

 

 

24236 (2)- Havle bildiriyor: Hamza'nın, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile dünya(malın)dan bahsettiğini işittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Dünya! tatlı ve çekicidir. Allah'ın malı ile Resulünün malını ele geçirmede acele davranan nice kişi de vardır ki, (kıyamet gününde) onun yeri cehennem olacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24237 (3)- Hamza b. Abdilmuttalib'in eşi Havle binti Kays der ki:

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Bu malı çekici ve tatlıdır. Kim onu hakkıyla alırsa, o mal kendisi için bereketli kılınır. Canının istediği gibi Allah ve Resulü'nün malına dalan nicesi vardır ki, kıyamet günü onun için ateşten başka bir şey yoktur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24238 (4)- Havle binti Samir el-Ensariyye bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Dünya! tatlı ve çekicidir. Allah'ın malı ile Resulünün malını haksız yere ele geçirmede acele davranan nice adamlar vardır ki, kıyamet gününde onların yeri cehennem olacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24239 (5)- Hamza b. Abdilmuttalib'in eşi Havle binit Kays el-Ensariyye bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hamza'nın evinde yanına girdi ve dünya(malın)dan bahsettiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünya! tatlı ve çekicidir. Kim onu hakkıyla alırsa kendisine bereketli kılınır. Allah'ın malı ile Resulünün malını ele geçirmede acele davranan nice kişi de vardır ki, kıyamet gününde onun yeri cehennem olacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ