MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- A'şa'nın Kıssası

 

1. A'şa

 

24203 (1)-z A'şa el-Mazini der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip şu şiiri okudum: "Ey insanların sahibi ve Araplar arasında adaletle hüküm veren! Ben, kadınlardan kötü mü kötü bir kadına düştüm Receb ayında onun için yemek aramaya çıkmışken Arkamdan olay çıkarıp evden kaçmış. Verdiği sözüne muhalefet etmiş ve kuyruğunu yere vurmuş Onlar mağlup ettikleri kimselere karşı en kötü galiptirler. "

 

Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar mağlup ettikleri kimselere karşı en kötü galiptirler" demeye başladı.  [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, T. el-Kebir (1/2/61, 62) ve İbn Sa'd, Tabakat (7/1/36) rivayet ettiler.

Heysemi 133410 der ki: "Bunu Abdullah b. Ahmed, Taberani, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiştir. Bezzar demiştir ki: A'şa'nın ismi Abdullah b. el-Aver'dir. Hadisin ravileri güvenilirdir."

 

 

 

24204 (2)-Z Nadle b. Tarif bildiriyor: Kendisine A'şa denilen ve ismi Abdullah b. el-A'var olan adamın yanında Muaze isminde bir kadın vardı. A'şa, Receb ayında ailesi için Hecer'den erzak toplamak için çıkmıştı. Sonra karısı serkeşlik ederek kaçtı ve kocasının kabilesinden olan Mutarrif b. Buhsul b. Ka'b b. Kameyşa' b. Dulef b. Ehdam b. Abdullah adında bir adama sığındı. Mutarrif te onu yanında tuttu. A'şa geri dönüp onu evde bulamayınca, kadının kendisine serkeşlik edip Mutarrif b. Buhsul'a sığındığı haberi verildi. Bunun üzerine A'şa, Mutarrifin yanına giderek: "Ey kuzenim! Karım Muaze yanında mıdır? Onu bana geri ver" dedi. Mutarrif: "Yanımda değildir. Yanımda olsa bile onu sana geri vermem" karşılığını verdi. Mutarrif, A'şa'dan daha güçlü idi. Bu sebeple A'şa oradan ayrılıp Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına sığındı ve şu şiiri okudu: "Ey insanların efendisi ve Araplar arasında adaletle hüküm veren! İnin yanında alaca bir dişi kurt gibi olan Kötü bir kadını sana şikayet etmekteyim.

Receb ayında onun için yemek aramaya çıkmışken Haince kaçmasıyla böyle geride beklemekteyim. Arkamdan olay çıkarıp evden kaçmış.

Verdiği sözüne muhalefet etmiş ve kuyruğunu yere vurmuş Onlar mağlup ettikleri kimselere karşı en kötü galiptirler. "

 

Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Onlar mağlup ettikleri kimselere karşı en kötü galiptirler" demeye başladı.

A'şa, eşini ve onun yaptıklarını şikayette bulunarak kendi kabilelerinden olan ve Mutarrif b. Bulısul adlı birisinin yanında olduğunu söyledi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mutarrife: ''Bu adamın karısı Muaze'yi bul ve onu kendisine geri gönder'' diye bir mektup yazdı. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mektubu kendisine ualşıp okununca: "Ey Muaze! Bu, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mektubudur. Ben seni ona geri vereceğim" dedi Bunun üzerine Muaze: "Yaptıklarımdan dolayı beni cezalandırmayacağına dair kendisinden söz ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruması sözünü al" dedi. Mutarrif bu sözleri aldıktan sonra Muaze'yi kocasına verip şu şiiri okudu: "Ömrüme yemin olsun ki, benim Muaze 'ye olan bu sevgimi Ne bir arabozan değiştirebilir, ne de üzerinden geçen zaman. Ne benden sonra taşkın adamların onunla bir şey fısıldaşması Ne de yaptığı kötü bir şey, kendisini götürdükleri zaman. "

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (7/1136) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid'de (4/230, 231):

 

 

SONRAKİ