MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Caiz Olan Övme Tarzı

 

1. İbn Mes'ud

 

24148 (1) Abdullah (b. Mes'üd) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'tan daha kıskanç hiç kimse yoktur. Bu sebeple açık ve gizli olan her çirkinliği haram kılmıştır. Hiç kimse de Allah kadar övülmeyi sevmez. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5220, 7403), Müslim (7091-2) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11119) rivayet ettiler.

 

 

 

24149 (2)- Abdullah (b. Mes'üd) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'tan daha kıskanç hiç kimse yoktur. Bu sebeple açık ve gizli olan her çirkinliği haram kılmıştır. Hiç kimse de Allah kadar övülmeyi sevmez. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24150 (3)- Amr b. Murre der ki: Ebu Vail: "Abdullah'ın Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklederek şöyle dediğini işittim" dedi. Kendisine: Sen bizzat Abdullah'dan mı işittin?" dediğimde: "Evet" dedi ve şöyle devam etti: 'Allah'tan daha kıskanç hiç kimse yoktur. Bu sebeple açık ve gizli olan her çirkinliği haram kılmıştır. Hiç kimse de Allah kadar övülmeyi sevmez. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Esved b. Seri'

 

24151 (1) Esved b. Seri' anlatıyor: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem). gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben, Yüce Rabbimi ve seni birtakım övgülerle övdüm" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana Yüce Rabbini övdüğün sözleri söyle" buyurdu. Bunun üzerine kendisine şiir okumaya başladım. Sonra uzun boylu siyah bir adam içeri girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sus, sus!" dedi. Adam içeri girdi ve bir müddet konuştu, sonra çıkıp gitti. Ben yine Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiir okudum. Sonra adam tekrar geldi ve girmek için izin istedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Sus, sus!" dedi. Adam bunu iki veya üç defa tekrarladı. Ben:

"Ey Allah'ın Resulü! Kendisinden ötürü beni susturduğun bu adam da kimdir?" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu, Ömer b. el-Hattab'dır. Bu batılı (boş konuşmayı) sevmeyen bir adamdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, edeb (8/525), Taberani, M. el-Kebir 1/287 (842, 843) ve Beyhaki, Şuab 4/89 (4366) rivayet ettiler.

 

 

 

24152 (2)- Esved b. Seri' der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Sana kendisiyle Rabbimi methettiğim şiirleri okuyayım mı?" dediğimde: ''Şüphesiz ki Yüce Rabbin övgüyü sever'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

24153 (3)- Esved b. Seri' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben, Yüce Rabbimi ve seni birtakım övgülerle övdüm" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şüphesiz ki Yüce Rabbin övgüyü sever. Bana Yüce Rabbini övdüğün sözleri söyle'' buyurdu. Bunun üzerine kendisine şiir okumaya başladım. Sonra uzun boylu siyah, kel kafalı ve tatlı sert bir adam içeri girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni susturdu. -Ebu Seleme bize kendisini kedinin çağırılması gibi nasıl susturduğunu gösterdi. - Adam içeri girdi ve bir müddet konuştu, sonra çıkıp gitti. Ben yine Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiir okudum. Sonra adam tekrar geldi ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine beni susturdu. -Ebu Seleme yine bize kendisini nasıl susturduğunu gösterdi.- Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Kendisinden ötürü beni susturduğun o adam da kimdir?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, batılı (boş sözü) sevmeyen bir adamdır. O Ömer b. el-Hattab'dır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

24154 (4)- Abdurrahman b. Ebi Bekre bildiriyor: Esved b. Seri': "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

24155 (5)- Esved b. Seri' der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ben, Allah'ı hamd ile övdüm, seni de başka bir şekilde övdüm" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haydi bakalımı önce bana Allah'ı övdüğün sözleri söyle'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 8/525 (6116) ve Taberani, M. el-Kebir 11287 (842) rivayet ettiler.

 

 

3. Abdullah b. eş-Şıhhir

 

24156 (1) Mutarrif b. Abdullah b. eş-Şıhhır, babasından bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Sen Kureyş'in seyyidi misin?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seyyid, Allah'tır'' buyurdu. Adam: "Sen Kureyş'in en güzel sözlüsü ve en büyüğü müsün (onda hüküm süreni misin)?" dediğinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri diyeceğini desin ve şeytan onu sürüklemesin (şeytanın istediği doğrultuda konuşmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (16307) rivayet etti.

 

 

 

24157 (2)- Mutarrif b. Abdullah b. eş-Şıhhır, babasından bildiriyor: Amir oğullarından bir heyetle Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim. Kendisine selam verdik ve: "Sen bizim velimizsin, sen bizim seyyidimiz, sen bizim büyüğümüzsün (bize hüküm verensin)" dedik." - Yünus rivayetinde: "Sen bizim büyüğümüzsün (bize hüküm verensin), sen bizim en faziletlimizsin sen parlak bir kasesin (en konuk sever olanımızsın)" demiştir.) "Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Diyeceğinizi deyin ve şeytan sızı sürüklemesin (şeytanın istediği doğrultuda konuşmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24158 (3)- Mutarrif, babasından bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Sen Kureyş'in seyyidi misin?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seyyid, Allah'tır'' buyurdu. Adam: "Sen Kureyş'in en güzel sözlüsü ve en büyüğü müsün (onda hüküm süreni misin)?" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri diyeceğini desin ve şeytan onu sürüklemesin (şeytan ın istediği doğrultuda konuşmasın)'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Enes

 

24159 (1) Enes bildiriyor: Bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ey seyyidimiz! Ey seyyidimizin oğlu! Ey en hayırlımız! Ey en hayırlımızın oğlu!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Ey insanlar! Diyeceğinizi deyin ve şeytan sizi kendi hevasında konuşturmasın, Ben, Allah'ın Resulü Muhammed b, Abdillah'ım, Vallahi beni, Allah'ın yücelttiğinden daha yükseğe çıkarmanızı istemem, ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, Amelu'l-yevm vel-leyle'de (248) ve Abd b. Humeyd (1309) rivayet ettiler,

 

 

 

24160 (2)- Enes ve Affan'ın, Hammad'dan bildirdiğine göre Sabit rivayetinde: ''Şeytan sizi vekil kılmasın'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

25819 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

24161 (3)- Enes der ki: Bir adam: "Ey Muhammed! Ey en hayırlımız! Ey en hayırlımızın oğlu! Ey seyyidimiz! Ey seyyidimizin oğlu!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: "Diyeceğinizi deyin ve şeytan sizi vekil (yerine sözcü) kılmasın. Ben, Allah'ın kulu ve Resulü Muhammed'im. Beni, Allah'ın koymuş olduğu mevkiden daha yükseğe çıkarmanızı istemem. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/382), Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (3306), İbn Hibban (7384) ve Hakim, Müstedrek'te (1/120) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Zuheyr

 

24162 (1) Ebu Bekr b. Ebi Zuheyr es-Sekafi, babasından bildirerek der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Taifte bir yer olan Nebaet'te veya Nebavet'te -Nafi' bunda şüpheye düştü- konuşma yaparak: ''Ey insanlar! Neredeyse Cennet ahalisini Cehennem ahalisinden -veya:- iyilerinizi kötülerinizden ayırd edip tanıyabilirsiniz'' buyurduğunu işittim. Bir adam:

"Ey Allah'ın Resulü! Bu ne ile belli olabilir?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, kişiyi kötü veya iyi olarak anmakla mümkündür. Çünkü sizler birbiriniz hakkında Allah'ın şahitlerisiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]   8778 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

6. Ebu Zer

 

24163 (1) Abdullah b. es-Samit, Ebu Zer' den bildiriyor: Kendisi: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi bir amel işlemekte ve o amelden dolayı insanlar kendisinden övgüyle bahsetmektedir (bu durum hakkında ne dersin?)" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, mümine (kavuşacağı) müjdenin acilolanıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2034 (2642) ve İbn Mace, zühd 2/1412 (4225) rivayet ettiler .

 

 

 

24164 (2)- Ebu Zer'in yeğeni Abdullah b. es-Samit, Ebu Zer' den bildiriyor: Kendisi: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi bir amel işlemekte ve o amelden dolayı insanlar kendisini sevmektedir (bu durum hakkında ne dersin?)" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, mümine (kavuşacağı) müjdenin acilolanıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24165 (3)- Ebu Zer der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi kendi kendisi için bir amel işlemekte ve o amelden dolayı insanlar kendisini sevmektedir (bu durum hakkında ne dersin?)" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, mümine (kavuşacağı) müjdenin acilolanıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Ebu Said el-Hudri

 

24166 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah bir kulu sevdiği zamanı onu, henüz yapmamış olduğu yedi türlü hayırla se na ettirir. (Sonra onu o amelleri yapmaya muktedir kılar.) Bir kula da öfkelendiği zamanı ondan, henüz yapmamış olduğu yedi türlü şer ile bahsettirir. ''

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ