MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Caiz Olmayan Övgü

 

1. Ebu Bekre

 

24167 (1) Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bir adamdan bahsettiler. Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Resulullahltan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başka şunda şunda bu adamdan daha hayırlısı yoktur" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vay haline! Sen dostunun boynunu kestin'' buyurdu. Bunu birkaç defa söyledi. Sonra şöyle devam etti: ''Eğer sizden biri mutlaka dostunu övecekse ve eğer söylediği gibi olduğuna gerçekten inanıyorsa: ''Onun şöyle (iyi) olduğunu sanırım. Ben, Allah'a karşı hiç kimseyi temize çıkaramam. Onu hesaba çekecek olan Allah'tır. Sanırım o şöyle (iyi) dir böyle (iyi) dir'' desin. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, şehadet 5/273 (2662), Müslim, zühd 4/2296 (3000), Ebu Davud, edeb 4/255 (4805) ve İbn Mace, edeb 2/1232 (3744) rivayet ettiler .

 

 

 

24168 (2)- Ebu Bekre der ki: Adamın biri Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bir adamdan övgüyle bahsetti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vay haline! Sen dostunun boynunu kestin'' buyurdu. Bunu birkaç defa söyledi. Sonra şöyle devam etti: ''Eğer sizden biri mutlaka dostunu övecekse ve söylediği gibi olduğuna gerçekten inanıyorsa: ''Onun şöyle (iyi) olduğunu sanırım. Onu hesaba çekecek olan Allah'tır. Ben, Allah'a karşı hiç kimseyi temize çıkaramam. Sanırım o şöyle (iyi) dir böyle (iyi)dir.'' desin."

 

[Sahih]

 

 

 

24169 (3)- Abdurrahman b. Ebi Berke, babasından bildiriyor: Adamın biri dostunu Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında övdü. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Vay haline! Sen onun boynunu kestin. Eğer mutlaka onu öveceksen: ''Onun şöyle şöyle olduğunu sanırım. Ben, Allah'a karşı hiç kimseyi temize çıkaramam'' de" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24170 (4)- Ebu Bekre der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bir adam anıldı. Adamın biri bu kişiden hayırla bahsedince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vay haline! Sen dostunun boynunu kestin. Vallahi eğer dostun bunu duyarsa asla iflah olmaz" buyurdu. Sonra şöyle devam etti: "Sizden biri (din) kardeşini övecekse: ''Vallahi filan kişi (şöyle iyidir). Ben, Allah'a karşı hiç kimseyi temize çıkaramam'' desin. ''

 

[Hasen]

 

 

 

24171 (5)- Ebu Bekre der ki: Biz Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında iken bir kişi bir adamı övdü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Onun belini kestin (kırdın). Sizden biri (din) kardeşini övecekse ve söylediği gibi olduğuna gerçekten inanıyorsa ''Vallahi filan kişi (şöyle iyidir). Ancak onu hesaba çekecek olan Allah'tır. Ben, Allah'a karşı hiç kimseyi kesin olarak temize çıkaramam. Sanırım o şöyle (iyi) dir böyle(iyi)dir'' desin.''

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

24172 (1) Ata b. Ebi Rebah der ki: Adamın biri İbn Ömer'i övmekteydi. Bunun üzerine İbn Ömer (adamın yüzüne toprak saçarak): "(Övenlerin) yüzüne bu şekilde toprak saçılır" demeye başladı. Sonra da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Çok övenleri gördüğünüz zaman yüzlerine toprak saçın'' buyurduğunu işittim'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (340) ve Abd b. Humeyd (812) rivayet ettiler.

 

 

 

24173 (1) Meymun b. Ebi Şebib der ki: Adamın biri Hz. Osman'ın yanında çalışan birini övmeye başladı. Bunun üzerine Mikdad adama yönelip yüzüne toprak saçmaya başladı. Osman: "Ne oluyor?" deyince, Mikdad: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çok övenleri gördüğünüz zaman yüzlerine toprak saçın'' buyurdu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tayalisı (1159) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/574) rivayet ettiler.

 

 

 

24174 (2)- Mücahid bildiriyor: Said b. el-As, Hz. Osman'a Irak'tan bir heyet gönderdi. Bu heyet Osman'a birtakım övgüler yapınca, Mikdad yüzlerine toprak saçmaya başladı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üvücülerin yüzüne toprak saçmamızı emretti" dedi. -Süfyan'ın bir rivayetinde ifade: "Mikdad kalkıp: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çok övenlerin yüzüne toprak saçın'' buyurduğunu işittim" dedi.- Zübeyr: "Mikdad bu konuda üzerine düşeni yaptı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24175 (3)- Abdullah el-Behiy der ki: Bir kafile Osman b. Affan'ın yanında durup kendisini övmeye başladı. Bunun üzerine Mikdad b. elEsved yerden bir avuç toprak alarak kafilenin yüzüne saçtı ve: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Çok övenleri işittiğiniz zaman yüzlerine toprak saçın'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/582) rivayet etti.

 

 

 

24176 (4)- Hemmam b. el-Haris der ki: Bir adam Hz. Osman'ın yanına gelip onu yüzüne karşı övmeye başladı. Bunun üzerine Mikdad b. el-Esved adamın yüzüne toprak saçmaya başladı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok övenleri gördüğümüz zaman yüzlerine toprak saçmamızı emretti" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (7676-7) ve Ebu Davud (4804) rivayet ettiler.

 

 

 

24177 (5)- Ebu Ma'mer der ki: Bir adam kalkıp valilerden bir valiyi övmeye başladı. Bunun üzerine Mikdad b. el-Esved adamın yüzüne toprak saçmaya başladı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok övenlerin yüzlerine toprak saçmamızı emretti" dedi.3

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (339), Müslim (7615), İbn Mace (3742) ve Tirmizi (2393) rivayet ettiler.

 

 

 

24178 (6)- İbrahim bildiriyor: Hemmam b. el-Haris: "Bir adam Hz. Osman'ı övmeye başladı" dedi ve mana olarak Süfyan'ın rivayet etmiş olduğu hadisi aktardı.

 

[Sahih]

 

 

4. Mihcen b. el-Edra'

 

24179 (1) Reca b. Ebi Reca der ki: Bureyde mescidin kapısında iken Mihcen yanına geldi. Sukbe ise namaz kılmaktaydı. Bureyde (Sukbe'yi kastederek) ara sıra şakalaştığı Mihcen'e: "Sen de şunun namaz kıldığı gibi namaz kılmaz mısın?" dedi. Bunun üzerine Mihcen şu karşılığı verdi:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimi tutup Uhud dağına çıktı. Sonra Medine'ye doğru dönerek şöyle buyurdu: "Vay yazıkı şehirler anası şehir! Ahalisi bu şehri bulunduğundan daha hayırlı olduğu bir zamanda bırakacaktır. O şehre DeCCl:!1 geldiği zaman her kapısında bir meleğin onu kanatlarıyla kapatmış olduğunu görünce oraya giremeyecektir. '' Daha sonra yine elimi tutarak oradan indi ve Mescid'e girdi. Bir adamın namaz kılmakta olduğunu gördü. Bana: ''Bu adam kimdir?'' diye sorunca, adam hakkında hayırla birtakım övgülerde bulundum. Bunun üzerine bana: ''Sus, bunu ona duyurup da onu helak etme'' buyurdu. Sonra eşlerinden birinin odasına girerek elimi bıraktı ve: ''Dininizin en hayırlısı en kolay olanıdır, dininizin en hayırlısı en kolay olanıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 18/230 (573), Hakim (4/427, sahih") ve Tayalisi (Minhe 1/25 (23) rivayet ettiler. Heysemi (9/359: "İbn Hibban'ın güvenilir bulduğu Red. b. Ebi Red. dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

24180 (2)- Reca b. Ebi Reca el-Bahili, Eslem kabilesinden olan Mihcen'den mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı. Ancak ne Haccac, ne de Ebu'n-Nadr rivayetlerinde "kanatlarıyla" ifadesini kullanmamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

24181 (3)- Mihcen b. el-Edra' der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir ihtiyaçtan dolayı bir yere gönderdi. Ben Medine'nin yollarından bir yolda giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşıma çıktı. Kendisiyle birlikte gittim ve Uhud dağına çıktık. Sonra Medine'ye doğru dönerek şöyle buyurdu: "Vay yazıkı şehirler anası şehir! Ahalisi onu bırakacaktır.'' -Zeyd rivayetinde: ''Meyveleri olgunlaştığı zaman (bırakacaktır) '' ibaresi geçmiştir.Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Onun meyvelerini kim yiyecektir?" dediğimde: ''Kuşlar ve yırtıcı hayvanlar yiyecektir. Deccal oraya giremeyecektir. Oraya her girmek istediğinde her girişte onu bir melek karşılayıp engelleyecektir'' buyurdu. Sonra oradan geri inip Mescid'in kapısına geldik. Bir adam Mescid'de namaz kılmaktaydı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kişinin namazında ihlaslı olduğu görüşünde misin?'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, filan kişidir. Bu, Medine ahalisinin en iyi adamlarındandır" -veya:"Bu, Medine'nin en çok namaz kılanıdır" dedim. Bunun üzerine Hz. Peyganıber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu ona duyurup da onu helak etme'' dedikten sonra iki veya üç defa: ''Siz, sızın için kolaylık istenen bir ümmetsiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24182 (4)- Red. b. Ebi Red. el-Bahili, Eslem kabilesinden olan Mihcen'den bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

24183 (5)- Reca anlatıyor: Bir gün Mihcen ile birlikte çıktık ve Basra'da mescidin kapısına geldik. Bureyde el-Eslemi'nin mescid kapılarından bir kapının yanında oturur olduğunu gördük. Mescidde de Sukbe adlı bir kişi vardı. Bu kişi uzunca namaz kılardı. Bureyde şakacı biri idi. Bureyde'nin bulunduğu kapıya geldiğimizde, Bureyde: "Ey Mihcen! Sen de Sukbe'nin namaz kıldığı gibi namaz kılmaz mısın?" dedi. Mihcen hiçbir cevap vermedi. Geri dönüp bana şöyle dedi: (Bir zamanlar) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimi tutup yurumeye başladı. Uhud dağına çıkıp Medine'ye doğru dönerek şöyle buyurdu: "Vay yazıkı şehirler anası şehir! Ahalisi bu şehri bulunduğundan daha mamur bir şekilde bırakacaktır. O şehre Deccal geldiği zaman her kapısında bir meleğin bulunduğunu görünce oraya giremeyecektir. '' Daha sonra oradan indi ve Mescid'in kapısına geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın Mescid'de namaz kılmakta olduğunu gördü. Bu kişi secde edip rükliya varıyor, secde edip rükliya varıyordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Bu kimdir?'' diye sorunca, adamı överek: "Ey Allah'ın Resulü! Bu filan kişidir. Bu şöyledir, bu böyledir" demeye başladım. Bunun üzerine bana: ''Sus! bunu ona duyurup da onu helak etme'' buyurdu. Sonra yürümeye başladı. Odalarının yanına geldiğimizde elimi bıraktı. Sonra da: ''Dininizin en hayırlısı en kolayalanıdır, dininizin en hayırlısı en kolay olanıdır, dininizin en hayırlısı en kolay olanıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Musa el-Eş’ari

 

24184 (1) Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın birini övdüğünü işitti ve: ''Siz adamı helak ettiniz -veya- belini kestiniz (kırdınız)'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, şehadet 5/276 (2663) ve Müslim, zühd 4/2297 (3001) rivayet ettiler.

 

 

6. Muaviye

 

24185 (1) Ma'bed el-Cuheni der ki: Muaviye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den çok nadir hadis aktarırdı. Ancak Cuma günlerinde devamlı olarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen şu sözleri söylerdi: ''Allah kime hayır dilerse onu dinde fakih kılar. Dünya malı, tatlı ve çekicidir. kişiye, helal yoldan kazandığı mal bereketli kılınır. Birbirinizi gereksiz yere övmekten sakının. Zira böylesi övmeler kişiyi boğazlamak gibidir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3743), Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (1687) ve Taberani, el-Mu'cemu'lkebir'de (19/815) rivayet ettiler.

550 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. Ebu Bekre

 

24186 (1) Ebu Bekre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden biriniz ''Ramazan ayının gecelerini ibadetle gündüzlerini de oruçla geçirdim'' demesin. '' Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin kendini temize çıkarmasını hoş görmedi diye mi, yoksa uykudan ve istirahattan kaçış olmayacağı için mi böyle söyledi bilmiyorum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2415), Nesai (4/130), İbn Hibban (3439) ve İbn Huzeyme (2075) rivayet ettiler.

 

 

 

24187 (2)- Ebu Bekre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden biriniz ''Ramazan ayının gecelerini ibadetle gündüzlerini de oruçla geçirdim'' demesin. ''

Hasan -ya da bir defasında Yezid'in ifade ettiği gibi- Katade: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin kendisini temize çıkarmasını hoş görmedi diye mi, yoksa uykudan ve istirahattan kaçış olmayacağı için mi böyle söyledi bilmiyorum. Allah daha iyi bilir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24188 (3)- Ebu Bekre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden biriniz ''Ramazan ayının bütün gecelerini ibadetle geçirdim'' demesin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24189 (4)- Ebu Bekre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biriniz ''Ramazan ayının bütün gecelerini ibadetle geçirdim'' demesin'' buyurdu.

Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmetinin kendilerini temize çıkarmasından mı korktu, yoksa uykudan ve istirahattan kaçış olmayacağı için mi böyle söyledi bilmiyorum. Allah daha iyi bilir."

 

[Sahih]

 

 

 

24190 (5)- Ebu Bekre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biriniz ''Ramazan ayının bütün gecelerini ibadetle geçirdim'' demesin'' buyurdu.

Katade der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmetinin kendilerini temize çıkarmasından mı korktu, yoksa uykudan ve istirahattan kaçış olmayacağı için mi böyle söyledi bilmiyorum. Allah daha iyi bilir."

 

[Sahih]

 

 

 

24191 (6)- Ebu Bekre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biriniz ''Ramazan ayının bütün gecelerini ibadetle geçirdim'' demesin'' buyurdu.

Katade der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmetinin kendilerini temize çıkarmasından mı korktu, yoksa uykudan ve istirahattan kaçış olmayacağı için mi böyle söyledi bilmiyorum. Allah daha iyi bilir."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ