MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

35- Şer'i Bir Şeyin Maslahatı için Şiirin Caiz Olması

 

1. Ka'b b. Malik

 

24059 (1) Abdurrahman b. Abdillah b. Ka'b b. Malik bildiriyor: Allah şiir hakkında indirdiğini indirdiği zaman, Ka'b b. Malik, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Bildiğin gibi Allah şiir hakkında indirdiğini indirmiştir. Bu konuda ne dersin?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mümin olan kişi, kılıcıyla ve dili ile cihad eder" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi 2/280 (2431), Abdurrezzak 11/263 (20500), Taberani, M. el-Kebir 19/76 (152), İbn Hibban, Mervariduz-Zam'an 494 (2018) ve Beyhaki (10/239) rivayet ettiler. Heysemi (13330) der ki: "Bunların hepsini birtakım isnadlarla Ahmed rivayet etmiştir. Bu isnadlardan birinin rkali, Sahih rkalidir. Taberani bunu el-Mu'cemu'l-evsat ve elMu'cemu'l-kebir'de aynı şekilde rivayet etmiştir."

 

 

 

24060 (2)- Ka'b b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şiirle hicvedin. Zira mümin canıyla ve malıyla cihad eder. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki (müminIer, kafirleri şiirle) oklarla yaralar gibi yaralamaktadırlar."

 

[Sahih]

 

 

 

24061 (3)- Abdurrahman b. Ka'b b, Malik, babasından bildiriyor: Ka'b b, Malik, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah şiir hakkında indirdiğini indirmiştir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mümin, kılıcıyla ve diliyle cihad eder. Canım elinde olana yemin ederim ki; sizler şiirle onları oklarla yaralar gibi yaralamaktasınız" buyurdu,

 

[Sahih]

 

 

2. Ubey b. Ka'b

 

24062 (1) Ubey b. Ka'b el-Ensari'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şiirin bazısında hikmet vardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/537 (6145), Ebu Davud, edeb 4/304 (5010), İbn Mace (3755), Darimi, isti'zan (2/297) ve İbn Hibban, Mervariduz .. Zam'iin 494 (201 7) rivayet ettiler.

 

 

 

24063 (2)- Ubey b. Kab bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı şiirlerde hikmetler bulunur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24064 (3)- Ubey b. Ka'b bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı şiirlerde hikmetler bulunur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24065 (4)-Z Ubey b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı şiirlerde hikmetler bulunur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

24066 (5)- Abdurrahman b. el-Esved b. Abdi Yağus bildiriyor: Ubey b.

Ka'b: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim. .. " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

24067 (6)- Ubey b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Bazı şiirlerde hikmetler bulunur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

24068 (7)- Ubey b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı şiirlerde hikmetler bulunur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

24069 (8)-Z Ubey b. Ka'b, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisin aynısını aktardı.  [Sahih]

 

 

24070 (9)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.  [Sahih]

 

24071 (10)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.  [Sahih]

 

24072 (11)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.  Hasen]

 

 

 

24073 (12)-Z Ubey b. Ka'b, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını aktardı. Ancak rivayetinde Mervan'ı zikretmemiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

24074 (13)-Z Ubey b. Kab, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Abbas

 

24075 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı şiirlerde hikmetler bulunur. Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları da sihir gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/461) ve Tirmizi (4/32) rivayet ettiler.

 

 

 

24076 (2)- İbn Abbas der ki: ''Bazı şiirlerde hikmetler bulunur. Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları da sihir gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24077 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Bir bedevi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip yumuşak bir dille konuştu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir. Şiirin bazısında da hikmet vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24078 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı şiirlerde hikmetler bulunur. Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24079 (5)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı şiirlerde hikmetler bulunur. Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları da sihir gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24080 (6)- İbn Abbas der ki: Bir bedevi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip fasih bir şekilde konuştu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir. Bazı şiirlerde de hikmetler bulunur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24081 (7)- İbn Abbas der ki: Bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip kendisini övmeye başladı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir. Bazı şiirlerde de hikmetler bulunur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Cabir b. Semure

 

24082 (1) Simak der ki: Cabir b. Semure'ye: "Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturur muydun?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Evet, o çok susar, az gülerdi. Ashabı yanında şiir okuduğunda ve kendi durumlarından bir şeyler anlatıp güldüğünde bazen tebessüm ederdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, edeb 5/140 (2850, "hasen sahih" rivayet etti.

 

 

 

24083 Simak der ki: Cabir b. Semure'ye: "Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturur muydun?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi:

"Evet, çok oturmuşluğum var. Sabah namazını kıldığı yerden güneş doğana kadar (oturup) kalkmazdı. Doğunca kalkardı. Susması uzun -Ebu'n-Nadr rivaeyetinde: çok- sürerdi. Ashabı yanında konuşurlar ve Cahiliye döneminde kendi yaşadıklarından bir şeyler anlatıp güldüklerinde gülümsediği olurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (670), Ebu Davud (1294) ve Nesai (3/80-1) rivayet ettiler.

 

 

 

24084 (3)- Cabir b. Semure der ki: Yüz defadan fazla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sohbetinde bulundum. Ashabı şiir okuyup Cahiliye dönemine ait bazı şeylerden bahseder (ve gülerler)di. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen kendileriyle birlikte tebessüm ederdi.

 

[Sahih]

 

 

 

24085 (4)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururduk. Ashab şiirler okuyup Cahiliye dönemine ait bazı şeylerden bahsederdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) süküt eder, bazen de tebessüm ederdi -veya:- şiirler okuyup Vahiliye dönemine ait bazı şeylerden bahseder (ve gülerler)di. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen gülümserdi."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ