MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

36- Lebid ve Umeyye b. Ebi's-Salt'ın Şiirleri

 

1. Ebu Hureyre

 

24086 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şairin söylediği en doğru beyit: ''Bilmiş olun ki Allah'ın dışında her şey batıldır'' beytidir. ''

Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İbn Ebi Salt (bu ifadesiyle) neredeyse Müslüman oluyormuş'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhar'i (7/115, 116, 10/448, 111275), Tarihu'l-Kebir (2/1/395), İbn Ebi H.itim (1/2/613), Müslim (2/198, 199) ve İbn Mace (3757) rivayet ettiler.

 

 

 

24087 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde şöyle buyurdu: ''ArapIarın söylediği en güzel şiir: ''Bilmiş olun ki Allah'ın dışında her şey batıldır'' beytidir.'' Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Umeyye b. Ebus-Salt, neredeyse Müslüman oluyormuş'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24088 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şairin söylediği en doğru söz: ''Bilmiş olun ki Allah'ın dışında her şey batıldır'' sözüdür. ''

Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Umeyye b. Ebus-Saltı neredeyse Müslüman oluyormuş'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24089 (4)- Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde şöyle buyurduğunu işittim: ''Arapların söylediği en güzel şiir Lebid b. Rab'talnın: ''Bilmiş olun ki Allah'ın dışında her şey batıldır'' sözüdür. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24090 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şairlerin söylediği en doğru beyit: ''Bilmiş olun ki Allah'ın dışında her şey batıldır'' beytidir,''

 

[Sahih]

 

 

 

24091 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şairin söylediği en doğru söz Lubeyd'in: ''Bilmiş olun ki Allah'ın dışında her şey batıldır'' sözüdür. ''

Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Umeyye b. Ebu's-Salt, neredeyse Müslüman oluyormuş'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24092 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Arapların söylediği en güzel şiir Lebid'in: ''Bilmiş olun ki Allah'ın dışında her şey batıldır'' sözüdür.''

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

24093 (1) İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Umeyye'nin şiirlerinden bazı şeyleri tasdik etti. Biri onun şu beytini okudu: "Bir adam ki sağ ayağının altında bir öküz vardır Diğerinde ise bir kartal ve dikili bir aslan vardır. "

Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğru söylemiş'' buyurdu.

Sonra: "Her gecenin sonunda kızıl bir şekilde doğar güneş ve renkten renge bürünür

o bize yavaş değiL, ancak azap vererek çıkmak ister, yoksa o kamçı ile dövülür" şiiri okununca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Doğru söylemi{1 buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmauz-Zevaid (8/127): "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet ettiler.

Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

3. Amr b. eş- Şerid

 

24094 (1) Amr b. Şerid'in bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana ümeyye b. Salt'ın şiirlerinden okumamı istedi. Kendisine her beyit okumamda: ''Daha oku'' buyurdu. Kendisine tam yüz beyit okudum. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Umeyye b. Ebus-Salt) neredeyse Müslüman oluyormuş'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, şi'r 4/1767 (2255) rivayet etti.

 

 

 

24095 (2)- Amr b. eş-Şerid'in bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana ümeyye b. Ebu's-Salt'ın şiirlerinden okumamı istedi. Kendisine yüz beyit okudum. Kendisine her beyit okumamda: "Daha oku" dedi. Bu şekilde yüz beyit okuduğumda: '' (Umeyye b. Ebts-Salt) neredeyse Müslüman oluyormuş'' buyurdu.

 

24796 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

24096 (3)- Şerid der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) terkisinde idim. Bana: ''Umeyye b. Ebu's-Salt'ın şiirlerinden bildiğin var mı?'' diye sordu. Ben: "Evet" deyince: ''0 zaman bana oku'' buyurdu. Ben de kendisine bir beyit okudum. Kendisine her beyit okumamda bana: "Daha oku" dedi. Bu şekilde yüz beyit okudum. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susunca ben de sustum.

 

[Sahih]

 

 

 

24097 (4)- Şerid bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni terkisine bindirdi. Bana: ''Umeyye b. Ebts-Sal(ın şiirlerinden biliyor musun?'' diye sordu. Ben: "Evet" deyince: ''0 zaman bana oku'' buyurdu. Ben de kendisine bir beyit okudum. Bunun üzerine bana: ''Daha oku'' buyurdu. Kendisine her beyit okumamda bana: ''Daha oku" dedi. Bu şekilde kendisine yüz beyit okudum.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ