MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

34- İçinde Çirkin ifade veya Yalan veya Allah'ı Anmaktan Alıkoyacak Sözler Bulunan Şiirlerin Yasaklanması

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

24040 (1) Sa'd bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden birinin içinin irin dolması ve onu çürütmesi kendisi için içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5956), İbn Mace (3760) ve Tirmizi (2852) rivayet ettiler.

 

 

 

24041 (2)- Sa'd bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden birinin içinin irin dolması ve onu çürütmesi, içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

 

 

24042 (3)- Sa'd b. Ebi Vakkas babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden birinin içinin irin ve kan dolması kendisi için içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

 

 

24043 (4)- Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin içinin irin dolması şiir dolmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

24044 (1) Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Sizden birinin içinin irin ve kan dolması, kendisi için içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (10/453) rivayet etti.

 

 

 

24045 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Kişinin içinin irin dolmuş olması, kendisi için içinin şiir dolmuş olmasından daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

24046 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Are denilen yerde yol alırken önümüze şiir okuyan bir şair çıktı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu şeytanı yakalayın'' Ya da: ''Bu şeytanı tutun! Bir adamın içinin irinle dolması, kendisi için içinin şiirle dolmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, şi'r 4/1769 (2259) ve Beyhaki (10/244) rivayet ettiler.

 

 

 

24047 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Bir ara biz Are denilen yerde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yürürken önümüze şiir okuyan bir şair çıktı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu şeytanı alın!'' Ya da: ''Bu şeytanı tutun! Bir adamın içinin irinle dolması, kendisi için içinin şiirle dolmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

24048 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden birinin içinin irin dolması ve onu çürütmesi, kendisi için içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 8/45), Müslim 4/1769 (2257), Ebu Davud 4/302 (5009), Tirmizi, edeb 5/140 (2851, "hasen sahih") ve İbn Mace 2/1236 (1) rivayet ettiler.

 

 

 

24049 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden birinin içinin irin dolması, kendisi için içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24050 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden birinin içinin irin dolması ve onu çürütmesi, kendisi için içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24051 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden birinin içinin irin dolması ve onu çürütmes( kendisi için içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24052 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden birinin içinin irin dolması ve onu çürütmesi, kendisi için içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24053 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden birinin içinin irin dolması ve onu çürütmesi, kendisi için içinin şiir dolmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Şeddad b. Evs

 

24054 (1) Şeddad b. Evs der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim yatsıdan sonra bir bey it şiir okursa artık o gece kılacağı namaz kabul olunmaz'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (13316) der ki: "Ahmed, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Senedinde Kaza b. Süveyd el-Bahill vardır ki İbn Main onu güvenilir görürken başkaları zayıf görmüştür. Kalan ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

6. Hz. Aişe

 

24055 (1) Ebu Nevfel b. Ebi Akreb der ki: Hz. Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında şiir dinlenir miydi?" dediğimde: "Bu (şiir) en nefret ettiği söz idi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/119): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

24056 (2)- Ebu Nevfel der ki: Hz. Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında şiir dinlenir miydi?" dediğimde: "Bu (şiir) en nefret ettiği söz idi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

24057 (3)- Ebu Nevfel der ki: Hz. Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında şiir dinlenir miydi?" dediğimde: "Bu (şiir) en nefret ettiği söz idi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

7. Ebu Berze

 

24058 (1) Ebu Berze der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir seferde idik. İki kişinin şarkı söylediğini ve birinin diğerine cevap olarak: "Yardımcının kemikleri hala görünmekte, Şavaş gömülüp kaybolmasını engellemekte" dediğini işitti.

Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunların kim olduğuna bakın'' buyurdu. Oradakiler: "Bunlar filan ve filandır" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onları tepe taklak çevir ve cehennem ateşine atlı diye beddua etti.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8/121): "Senedinde çoğu kimsenin zayıf gördüğü Yezid b. Ebi Ziyad bulunmaktadır" dedi.

 

 

SONRAKİ