MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Koğuculuktan Sakındırma

 

1. Huzeyfe

 

23915 (1) Huzeyfe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurmuştur.  [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/472 (6056), Müslim, iman 1/101 (105), Ebu Davud 41268 (4871) ve Tirmizi 4/375 (2026, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

23916 (2)- Hemmam b. el-Haris der ki: Adamın biri Huzeyfe'ye uğradı. Yanındakiler adamı kastederek: "Bu adam insanların konuştuklarını valiye taşıyor" deyince, Huzeyfe: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23917 (3)- Huzeyfe der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

23918 (4)- Ebu Vail der ki: Adamın birinin koğuculuk yaptığı Huzeyfe'ye söylenince: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

 

 

23919 (5)- Hemmam b. el-Haris der ki: Bulunduğumuz yerden adamın biri geçince "Bu adam insanların konuştuklarını valiye taşıyor" dediler. Huzeyfe: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23920 (6)- Ebu Vail der ki: Adalnın birinin koğuculuk yaptığı Huzeyfe'ye söylenince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

23921 (7)- Hemmam b. el-Haris der ki: Huzeyfe'yle beraberken, ona:

"Filan kişi insanların konuştuklarını (halife) üsman'a ulaştırıyor" dediler. Huzeyfe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23922 (8)- Ebu Vail der ki: Adamın birinin koğuculuk yaptığı Huzeyfe'ye söylenince: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

23923 (9)- Huzeyfe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23924 (10)- Hemmam b. el-Haris der ki: Huzeyfe ile beraberken oradan Adamın biri geçti. "Bu adam insanların konuştuklarını valiye taşıyor" denilince, Huzeyfe: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurduğunu işittim" karşılığmı verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23925 (11)- Ebu Vail der ki: Adamın birinin koğuculuk yaptığı Huzeyfe'ye söylenince: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koğuculuk yapan, cennete giremez'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Mes'ud

 

23926- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Asıl büyük iftiranın ne olduğunu size söyleyeyim mi? İki kişinin arasını bozmak için laf taşımaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Uzun bir hadisin son bölümüdür. Müslim (2606) rivayet etti.

 

 

3. Esmi binti Yezid

 

23927 (1) Esma binti Yezid bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En hayırlılarınızın kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Görüldükleri zaman Allah'ı hatırlatan kişilerdir'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''En kötülerinizin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Bunlar da söz taşıyıp sevenlerin arasını açan, günahsızları günaha sürüklemeye çalışan kişilerdir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1580) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (24/423) rivayet ettiler.

 

 

 

23928 (2)- Esma binti Yezid bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En hayırlılarınızın kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' buyurunca: "Tabi ki söyle" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Görüldükleri zaman Allah'ı hatırlatan kişilerdir'' buyurdu ve: ''En kötülerinizin kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sordu. "Tabi ki söyle" dediklerinde: ''En kötüleriniz söz taşıyıp sevenlerin arasını açan, günahsızları günaha sürüklemeye çalışan kişilerdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

4. İbn Mes'ud

 

23929 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: "Kimse bana ashabım hakkında kötü bir şeyler ulaştırmasını Zira yanınıza çıkmak istediğim zaman gönül rahatlığıyla çıkmak isterim'' buyurdu. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e mal gelince onu müslümanlar arasında paylaştırdı. İki adamın yanından geçerken birinin diğerine: "Vallahi Muhammed bu paylaşımı Allah'ın rızasını ve ahiret yurdunu gözeterek yapmadı" dediğini işittim. Dediklerini iyice dinledikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bize ''Kimse bana ashtibım hakkında kötü bir şeyler ulaştırmasın!'' buyurmuştun, ama filan iki kişiyle karşılaştığımda şöyle şöyle dediklerini işittim" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu duyunca yüzü kıpkırmızı oldu ve ağırına gitti. Sonra: ''Bırak bu tür şeyleri! Hz. Masa daha fazla eziyet görmüş ama sabretmişti'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3896) rivayet etti.

 

 

 

23930 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen malları dağıtınca, Ensar'dan bir adam: "Böylesi bir taksimatta Allah'ın rızası gözetilmedi" dedi. Adama: "Ey Allah'ın düşmanı! Bu sözünü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bildireceğim!" diye çıkıştım. Gidip bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğimde yüzü kıpkırmızı oldu ve: ''Allah, Hz. Musa'ya merhamet etsin! Zira daha fazla eziyet görmüş, ama sabretmişti'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

24660 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ