MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- Yalandan Sakındırma

 

1. İbn Mes'ud

 

23931- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: "Kişi yalan'ı adet edindiği zaman Allah katında yalancılardan biri olarak yazılır. Doğru söylemeyi adet edindiği zaman da Allah katında doğrulardan (sıddık) biri yazılır'' buyurdu.  [Sahih]

 

2705 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Hz. Aişe

 

23932- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabının en sevmediği huy, yalan söylemekti. Ashabdan biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bir yalan söylediği zaman bundan dolayı tövbe ettiğini öğrenene kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona karşı hep kızgın kalırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1973) rivayet etti. Heysemi (1/142): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

3. Hz. Aişe

 

23933- Hz. Aişe bildiriyor: Kadının biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Benim bir kocam ve bir kumam var. Kumama karşı yalan yere ''Kocam bana şunu aldı, bunu aldı'' diyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisine verilmeyen bir şeyle verilmiş gibi övünen kişi, yalandan iki giysi giymiş (çıplak) gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6/167) rivayet etti.

 

 

4. Esma binti Ebi Bekr

 

23934 (1) Esma binti Ebi Bekr der ki: Kadının biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Benim bir kumam var. Ona karşı kocamın almadığı bir şeyi bana aldı diyebilir miyim?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisine verilmeyen bir şeyle verilmiş gibi övünen kişi, yalandan iki giysi giymiş (çıplak) gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/317 (5219), Müslim, libas 3/1681 (2130) ve Ebu Davud, edeb 4/299 (4997) rivayet ettiler.

 

 

 

23935 (2)- Esma bildiriyor: Kadının biri: "Ey Allah'ın Resulü! Benim bir kumam var. Ona karşı kocamın almadığı bir şeyi bana aldı diyebilir miyim?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisine verilmeyen bir şeyle verilmiş gibi övünen kişi, yalandan iki giysi giymiş (çıplak) gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23936 (3)- Esma bildiriyor: Kadının biri: "Ey Allah'ın Resulü! Benim bir kumam var. Ona karşı kocamın almadığı bir şeyi bana aldı diyebilir miyim?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisine verilmeyen bir şeyle verilmiş gibi övünen kişi, yalandan iki giysi giymiş (çıplak) gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Umame

 

23937- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminde her huy bulunabilir, ancak hıyanet ve yalan asla bulunamaz'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/593) rivayet etti.

 

 

6. Nevvas b. Sem'an

 

23938- Nevvas b. Sem'an'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sana inandığı halde senin kardeşine yalan söylemenı ona büyük bir ihanettir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (612) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel hocası Ömer b. Harun'dan rivayet etmiştir ki, bu zatı Kuteybe ve başkaları guvenilir kabul ederken ibn Main ve başkaları zayıf saymışlardır. Kalan ravileri ise güvenilir kimselerdir."

 

 

7. Esma binti Umeys

 

23939 (1) Esma binti Umeys der ki: Aişe'yi evlenirken hazırlayan ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gerdeğe sokan birkaç kadından biri de bendİm. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evine girdiğimizde bir kase sütten başka yanında ikram edilecek bir şey bulamadık. Bu kaseden önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içti, sonra da onu Aişe'ye uzattı. Aişe utanınca ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikramını geri çevirme, elinden kaseyi al" dedik. Aişe utanarak kaseyi alıpiçti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Kaseyi diğer kadınlara uza(' buyurunca, biz: "Bizim canımız çekmiyor" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Açlık ile yalanı bir araya getirmeyin" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Canımızın çektiği bir şey için canımız çekmiyor dememiz yalana girer mi?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yalan (kişinin amel defterine) yalan olarak yazılır. Hatta yalancık da yalancık olarak yazılır'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Kısa bir metinle İbn Mace 2/109 (3298) rivayet etti. Heysemi 61510 der ki: "Hadis Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden Ebu Şeddad, Mücahid'den rivayet etmiştir. Ebu ieddad'dan rivayette bulunanlar ise İbn Cüreye ile Yunus b. Yezid'dir. Geri kalan ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak mevcut bilgilerimize göre Esma binti Umeys, ResUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Aişe ile evlendiğinde Habeşistan yurdunda kocası Cafer ile beraberdi. Doğru olanı onun Esma binti Yezid olmasıdır. Allah en doğrusunu bilendir. Ayrıca hadisi Taberani, elMu'cemu's-sağir'de rivayet etmiş olup isnadı zayıftır."

 

 

 

23940 (2)- Esma'nın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Açlık ile yalanı bir araya getirmeyin'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

23941 (3)- Esma der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza gelmişti. Bir ara süt getirilince: ''İçermisiniz?'' diyerek ikram etmek istedi. "Canımız çekmiyor" dediğimizde: lAçlık ile yalanı bir araya getirmeyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

23942 (4)- Esma binti Yezid der ki: Aişe'yi evlenirken hazırlayan ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geçiren birkaç kadından biri de bendim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize süt ikram edince: "Canımız çekmiyor" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Açlık ile yalanı bir araya getirmeyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

23943 (5)- Şehr b. Havşeb bildiriyor: Abduleşhel oğulları kadınlarından biri olan Esmi binti Yezid b. es-Seken'in yanına girdim. Bana yiyecek ikram edince: "Canım çekmiyor" dedim. Bunun üzerine Esmi şunu anlattı: Aişe evlendiği zaman onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hazırlayanlardan biri de bendim. Eve soktuktan sonra görmesi için Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çağırdım. O da gelip yanında oturdu. Bir kap süt getirilince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan içip Aişe'ye uzattı. Aişe utanarak başını önüne eğdi. Bunun üzerine Aişe'yi dürttüm ve: "Nebi'in elinden kabı al!" dedim. Aişe kabı alıp az bir şey içti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kabı arkadaşına ver'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Kabı sen al, ondan iç, sonra da kendi elinle bana ver" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) süt kabını alıp ondan içti ve bana verdi. Kabı alıp oturdum. Onu dizimin üzerine koydum, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dudak izlerini bulmak için de onu çevirmeye başladım. Ben de içtikten sonra yanımdaki diğer kadınları göstererek: ''Kabı onlara uzat'' buyurdu. Onlar: "Canımız çekmiyor" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Açlık ile yalanı bir araya getirmeyin'' buyurdu." Sonra Esmi bana: "Şimdi sen de böyle demeyi bırakacaksın değil mi?" diye sorunca, ona: "Anneciğim! Bir daha asla bunu yapmam" dedim.

 

[Hasen]

 

 

1. Ebu Hurayra

 

23944- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanların en yalancısı, (bir şeyi farklı bir şeye dönüştürdüğü için) kuyumcularla boyacılardır'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2152) rivayet etti.

15181 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ