MÜSNED-İ HANBEL

MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- iyi ve Kötü Meclisler

3- Allah'ın Zikredilmediği Meclisler

 

1. Ebu Said

 

23247 (1) Abdurrahman b. Ebi Amre el-Ensari der ki: Ebu Said'e bir cenazenin olduğu haberi verilince biraz geriden geldi. Gittiğinde herkes yerini almış oturmuştu. Ebu Said gelince bazıları oturması için yer açarken bazıları da kalkıp yerini vermek istedi. Ancak Ebu Said: "Olmaz!" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "En güzeloturma yeri en geniş olan yerdir'' buyurduğunu ve gidip boş olan bir yere oturduğunu gördüm."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/257 (4820) ve Hakim (4/269) rivayet ettiler.

 

 

 

23248 (2)- Abdurrahman b. Ebi Amre der ki: Hicr'de bir cenaze vardı. Cenazedekiler biraz geç gelen Ebu Said'in oturması için önlerde yer açınca Ebu Said orada oturmayı kabul etmedi ve şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En güzeloturma yeri, en geniş olan yerdir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

2. Ashabdan Biri

 

23249- Ebu İyad, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin bir kısmı güneşte, bir kısmı da gölgede olacak şekilde oturmasını yasakladı ve: ''Böylesi bir oturma şeytan oturmasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/257 (4821), BeyhakI, es-Sünenu'l-Kübra'da (3/236, 237) ve Humeydi 2/482 (1138) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

23250- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi gölgede otururken gölge çekilirse oradan kalksın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/257 (4821) rivayet etti.

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

23251- Ebu Said Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar meclislerde (günahlardan yana) selamette, (sevaplardan yana) kazançlı ve (günahlardan dolayı) helak olmuş olmak üzere üç sınıftır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1394) rivayet etti.

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

23252- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Üç meclis dışında bir mecliste olanlar emanettir (sırdır) ve ifşa edilemez. Bunlardan biri haksız yere birinin kanının döküldüğü meclistir. Diğeri haram olan bir namusun çiğnendiği meclistir. Bir diğeri de haksız yere birinin malmın ele geçirildiği meclistir.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 41269 (4869) rivayet etti.

 

 

3- Allah'ın Zikredilmediği Meclisler

 

1. Abdullah b. Amr

 

23253- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir araya toplanıp da Allah'ı zikretmeden dağılan bir topluluk, kıyamet gününde bunun pişmanlığmı duyacaklardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/80) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

23254- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir araya toplanıp da Allah'ı zikretmeden dağılan bir topluluk, eşek leşi üzerinden dağılmış gibidir ve kıyamet gününde bunun pişmanlığını duyacaklardır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/264 (4855) rivayet etti.

14312 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ