MÜSNED-İ HANBEL

MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Mecliste Oturma Adabı

 

1. Cabir b. Semure

 

23255 (1)-z Cabir b. Semure der ki: "Birimiz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğinde ilk boş bulduğu yere otururdu,"

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/259 (4825) rivayet etti.

 

 

 

23256 (2)- Cabir b, Semure der ki: "Birimiz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğinde ilk boş bulduğu yere otururdu."

 

[Hasen]

 

 

 

23257 (3)- Cabir b. Semure der ki: "Birimiz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğinde ilk boş bulduğu yere otururdu."

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Bekre

 

23258 (1) Said b. Ebi'l-Hasan el-Basri bildiriyor: Bir defasında Ebu Bekre şahitlik için bir yere çağırıldı. Eve vardığında içerde bulunan bir adam kalkıp yerini vermek istedi. Ancak Ebu Bekre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin, yer vermek için kalkan kişinin yerine oturmasını yasakladı. Yine kişinin, kendisinin olmayan (başkasının) elbisesine el sürmesini de yasakladı" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 41259 (4827) rivayet etti. Hakim (4/272) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

23259 (2)- Said b. Ebi'l-Hasan der ki: Bir şahitlik için Ebu Bekre yanımıza girdi. Adamın biri kalkıp ona yer vermek isteyince Ebu Bekre şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiç kimse birini yerinden kaldırıp oraya kendisi oturmasın -veya- Kişi birini yerinden kaldırdığı zaman onun yerine oturmasın. Hiç kimse de kendisinin olmayan (başkasının) elbisesine el sürmesin'' buyurdu."

 

[Zayıf]

 

 

3. İbn Ömer

 

23260 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hiç kimse birini yerinden kaldırıp oraya kendisi oturmasın. Bunun yerine sıkışarak birbirinize yer açın.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla Darimi (2653), Buhari (911, 6269, 6270), Müslim (5734-6) ve Tirmizi (2749) rivayet ettiler.

 

 

 

23261 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hiç kimse birini yerinden kaldırıp oraya kendisi oturmasın. Bunun yerine sıkışarak birbirinize yer açın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/142) rivayet etti.

 

 

 

23262 (3)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İki kişi yanlarındaki diğer kişiyi yalnız bırakıp da aralarında gizlice konuşmasın. Yine kişi kardeşini kaldırıp yerine oturmasın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23263 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi kardeşini kaldırıp yerine oturmasın'' buyurmuştur.

Salim der ki: "Bundan dolayı kişi kalkıp yerini (babam) İbn Ömer'e vermek istediğinde İbn Ömer orada oturmazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5737-8) ve Tirmizi (2750) rivayet ettiler.

 

 

 

23264 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hiç kimse birini yerinden kaldırıp oraya kendisi oturmasın. Bunun yerine sıkışarak birbirinize yer açın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23265 (6)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir yerde üç kişi varsa, biri yalnız bırakılıp da ikisi aralarında gizlice konuşmasın. Hiç kimse birini yerinden kaldırıp oraya kendisi oturmasın. ''

 

 

[Sahih]

 

 

 

23266 (7)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hiç kimse birini yerinden kaldırıp oraya kendisi oturmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23267 (8)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir yerde üç kişi varsa, biri yalnız bırakılıp da ikisi aralarında gizlice konuşmasın. Hiç kimse birini yerinden kaldırıp oraya kendisi oturmasın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23268 (9)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz kardeşini kaldırıp da yerine oturmasın'' buyurmuştur.

İbn Cüreyc der ki: Bunu rivayet eden Nafi'ye: "Bu yasak Cuma namazlarında mı söz konusudur?" diye sorduğumda: "Hem Cuma namazları, hem de başka yerlerde" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

23269 (10)- Ebu'l-Hasib der ki: Bir yerde oturmuşken İbn Ömer geldi.

Adamın biri kalkıp ona yer vermek istedi, ancak İbn Ömer orada oturmadı ve gidip başka bir yerde oturdu. Yer vermek isteyen adam: "Burada otursaydın ne olurdu ki?" diye sorunca, İbn Ömer şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den gördüğüm şeyden sonra ne senin, ne de başkasının yerinde oturacak değilim. Zira adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelince bir adam kalkıp ona yerini vermek istedi. Adam gidip verilen yere oturmak istedi, ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona engeloldu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4/406) ve Tayalisi (1950) rivayet ettiler.

 

 

 

23270 (11)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yerde sadece üç kişi varsa iki kişinin diğerini bırakıp kendi aralarında konuşmalarını yasakladı. Yine kişinin kalkıp giden birinin yerine oturmasını yasakladı ve: ''Kalkıp giden kişi, geri döndüğünde eski yerinde oturmakta başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

23286 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

23271 (12)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin kalkıp giden birinin yerine oturmasını yasakladı ve: ''Kalkıp giden kişi geri döndüğünde eski yerinde oturmakta başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

4. Ebu Hurayra

 

23272 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi oturduğu yerden kalkıp da başkasına yerini vermesin. Bunun yerine sıkışıp yer açın ki Allah da size bolluk versin."

 

[Sahih]

 

Heysemi (12926) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

 

23273 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi oturduğu yerden kalkıp da başkasına yerini vermesin. Bunun yerine sıkışıp yer açın ki Allah da size bolluk versin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23274 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi oturduğu yerden kalkıp da başkasına yerini vermesin. Bunun yerine sıkışıp yer açın ki Allah da size bolluk versin. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ