MÜSNED-İ HANBEL

MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Gereksiz Yere Yollarda Oturmanın Yasaklanması

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

23237 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yol üzerine oturmaktan sakının'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Ama bu bizim için kaçınılmaz bir şey! Zira oralarda oturup sohbet ediyoruz!" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer oturmak zorundaysanız o zaman yola hakkını verin'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Yolun hakkı ne ki?" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bakmamanız gereken şeylerden gözleri çevirmek, kimseyi rahatsız etmemek, verilen selamı almak ve iyiliği emredip kötülükten alıkoymaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, mezalim (3/173), Müslim, selam 4/1704 (2121) ve Ebu Davud, edeb 4/25 (4815) rivayet ettiler.

 

 

 

23238 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yol üzerine oturmaktan sakının!'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Ama bu, bizim için kaçınılmaz bir şey! Zira oralarda oturup sohbet ediyoruz!" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer oturmak zorundaysanız o zaman yola hakkını verin!'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Yolun hakkı ne ki?" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bakmamanız gereken şeylerden gözleri çevirmek, kimseyi rahatsız etmemek ve iyiliği emredip kötülükten alıkoymaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23239 (3)- Ebu Said bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yol üzerine oturmaktan sakının!'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Ama bu, bizim için kaçınılmaz bir şey!" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman yola hakkını verin!'' buyurunca: "Yolun hakkı ne ki?" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Verilen selamı almak, bakmamanız gereken şeylerden gözleri çevirmek, sorana yolu göstermek ve iyiliği emredip kötülükten alıkoymaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Talha

 

23240- Ebu Talha der ki: Evlerimizin önünde oturur sohbet ederdik. Yine böyle oturduğumuz bir anda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rastladı ve: ''Neden yollarda oturuyorsunuz? Yolda oturmaktan sakının!'' buyurdu. Biz: "Ama kötü bir maksatla oturmadık. Birbirimizle konuşup sohbet etmek için oturduk" dediğimizde, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''0 zaman yola hakkını verin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Yolun hakkı nedir?" diye sorduğumuzda: "Haram şeylere bakmaktan sakınmak, verilen selamı almak ve güzel şeyler konuşmaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (9/81) ve Müslim (2161) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Şureyh

 

23241- Ebu Şureyh b. Amr el-Huzai der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Yollarda oturmaktan uzak durun! Yolda oturan kişi de ona hakkını versin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Yolun hakkı nedir?" diye sorduğumuzda: "Haram şeylere bakmaktan sakınmak, verilen selamı almak ve iyiliği emredip kötülükten alıkoymaktır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/187) rivayet etti.

Heysemi (12935) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Senedinde Abdullah b. Said el-Makburi vardır ki çok zayıf bir ravidir."

 

 

4. Bera b. Azib

 

23242 (1) Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolda oturan bir grupla karşılaşınca: ''Şayet illa yolda oturacaksanız yol sorana yolu gösterin, selam verenin selamını alın ve (yolda) haksızlığa uğrayana yardım edin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2655) ve Tirmizi (2726) rivayet ettiler.

 

 

 

23243 (2)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'ın bulunduğu bir meclise uğradı ve: ''Şayet yolda oturacaksanız, yol sorana yolu gösterin, selam verenin selamını alın ve haksızlığa uğrayana yardım edin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23244 (3)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'ın bulunduğu bir meclise uğradı ve: ''Şayet yolda oturacaksanız yol sorana yolu gösterin, selam verenin selamını alın ve haksızlığa uğrayana yardım edin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Muhammed b. Cafer'in bildirdiğine göre Şu'be şöyle demiştir: "Ebu İshak bunu Bera'dan rivayet etmiştir. Ancak Ebu İshak bunu Bera'dan işitmiş değildir."

 

 

 

23245 (4)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bir gruba rastladı ve: ''Şayet yolda oturacaksanız selam alıp verin, haksızlığa uğrayana yardım edin ve yol sorana yolu gösterin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23246 (5)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'ın bulunduğu bir meclise uğradı ve: ''Şayet yolda oturacaksanız, yol sorana yolu gösterin, selam verenin selamını alın ve haksızlığa uğrayana yardım edin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ