MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Çocukların Ölümüne Sabretmenin Fazileti ve Sevabı

 

1. Ebu Hureyre

 

23018 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç çocuğu ölen bir Müslümanın cehenneme girmesi, sadece Allah'ın bu yöndeki (herkes cehenneme uğrayacaktır) yemininden dolayı olacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (1020), Buhari (1251, 6656), Müslim (6789-90), İbn Mace (1603), Tirmizi (1060) ve Nesai (4/25) rivayet ettiler.

 

 

 

23019 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Bir grup kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Erkeklerden dolayı senin bulunduğun meclise gelemiyoruz. Bize bir gün belirle de yanına gelelim" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Filan gün) filanın evinde yanıma gelin'' buyurdu. Söz konusu gün ve yerde bir araya geldiler. Onlara dedikleri arasında: ''Bir kadının üç çocuğu ölür de karşılığını Allah'tan beklerse cennete girer'' sözü de vardı. İçlerinden bir kadın: "Ya iki çocuk ölürse?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki çocukta da aynı durum geçerlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (148) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5898) rivayet ettiler.

 

 

 

23020 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Buluğa ermemiş üç çocuğu ölen kişinin cehenneme girmesi sadece Allah'ın bu yöndeki (herkes cehenneme uğrayacaktır) yemininden dolayı vaki olacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23021 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah şöyle buyurur: ''Mümin kulumun dünyada çok sevdiği çocuğunu aldığımda şayet karşılığını benden beklerse katımdaki mükafatı cennetten başkası değildir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, rikak (8/111) rivayet etti.

 

 

 

23022 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Kadının biri küçük oğluyla birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bundan önce üç çocuğumu defnettim. Bunun için Allah'a dua et de hayatta kalsın" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman cehennem ateşinden sağlam bir şekilde korunmuşsun'' buyurdu.

 

Hafs der ki: "Bu hadisi 160 yılında işittim ki henüz on yaşıma basmış değildim." Ali b.

Abdillah der ki: "Ben de 187 yılında Hafs'ın bu hadisi rivayet ettiğini işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2030 (2636), Nesai, cenaiz (4/26) ve Beyhaki, cenaiz (4/67) rivayet ettiler.

 

 

 

23023 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müslüman bir çiftin henüz buluğa ermemiş üç çocuğu öldüğü zaman Allah rahmetinden dolayı onları çocuklarıyla birlikte cennete sokar. Hatta çocuklara: ''Cennete girin!'' denildiği zaman: ''Anne babamız gelmedikçe girmeyiz'' derler. üç defa aynı şey söylenmesine rağmen her defasında aynı cevabı verirler. Bunun üzerine onlara: ''Anne babanızla birlikte cennete girin'' denilir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2016) ve Ebu Ya'la (6079) rivayet ettiler.

 

 

 

23024 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Buluğa ermemiş üç çocuğu ölen bir Müslümanın cehenneme girmesi, sadece Allah'ın bu yöndeki yemininden dolayı olacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ilm (1136) rivayet etti.

 

 

 

23025 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendi çocuklarından üçü ölen kişinin cehenneme girmesi, sadece Allah'ın bu yöndeki (herkes cehenneme uğrayacaktır) yemininden dolayı gerçekleşecektir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

23026 (9)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'dan bir grup kadına: ''Birinizin üç çocuğu ölür de (sabredip) karşılığını Allah'tan beklerse cennete girer'' buyurdu. İçlerinden bir kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki çocuk olursa?" diye sorunca: ''İki çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ilm (1/36), Müslim, birr 4/2028 (2632), Tirmizi, cenlıiz 3/365 (1060) ve Nesai, ceni/iz 4/25 (1875) rivayet ettiler.

 

 

 

23027 (10)- Ebu Hureyre der ki: Kadının biri hasta olan çocuğuyla şifa ile afiyet konusunda ona dua etmesi için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Daha önce üç çocuğum öldü" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanken mi?'' diye sorunca, kadın: "Müslümanken" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman kişinin henüz buluğa ermemiş üç çocuğu ölür de (sabredip) karşılığını Allah'tan beklediği zaman cehennem ateşinden korunmuş olur'' buyurdu.

 

 

Ebu Kureyre

 

23028 (1) Halid b. Gallak el-Ayşı der ki: Bir defasında Ebu Hureyre'nin yanında misafir olmuştum. Bir oğlum ölmüş ve ona çok üzülmüştüm. Ona: "Dostundan (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ölümüzden yana içimizi ferahlatacak bir şeyler işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslümanların ölen küçük çocukları cennette istedikleri gibi dolaşırlar'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2029 (2635) ve Buhari, e/-EdEbu'/-Müfred'de (s. 65, no. 145) rivayet ettiler.

 

 

 

23029 (2)- Ebu Hassan der ki: İki oğlum vefat ettiğinde Ebu Hureyre'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin ve ölülerimizden yana içimizi ferahlatacak bir şeyler varsa anlat" dedim. Ebu Hureyre şu karşılığı verdi: "Evet! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Müslümanların ölen küçük çocukları, cennette istedikleri gibi dolaşırlar. Bunlardan biri babası veya anne babasıyla karşılaştığı zaman şu an senin giysinden tuttuğum gibi giysininin ucundan veya elinden tutar ve onunla birlikte cennete girene kadar da bırakmaz.''

 

[Sahih]

 

 

 

23030 (3)- Ebu Hassan der ki: İki oğlum vefat ettiğinde Ebu Hureyre'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin ve ölülerimizden yana içimizi ferahlatacak bir şeyler varsa anlat" dedim. Ebu Hureyre şu karşılığı verdi: "Evet! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Müslümanların ölen küçük çocukları, cennette istedikleri gibi dolaşırlar.

Bunlardan biri babası veya anne babasıyla karşılaştığı zaman şu an senin giysinden tuttuğum gibi giysininin ucundan veya elinden tutar ve onunla birlikte cennete girene kadar da bırakmaz.''

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said el-Budri

 

23031 (1) Ebu Said el-Hudi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin kendisinden önce ölen üç çocuğu, onu cehennem ateşinden korurlar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23032 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Kadınlar: "Ey Allah'ın Resulü! Erkeklerden dolayı senin yanına gelemiyoruz. Bize bir gün belirle de yanına gelelim" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onlara bir gün tahsis etti. O gün gelip toplandıklarında onlara vaaz ve nasihatlerde bulundu. Sonra: ''Birinizin kendisinden önce ölen üç çocuğu onu cehennem ateşinden korurlar'' buyurdu. Bir kadın: "Ya iki çocuk ölürse? Zira benim iki çocuğum öldü" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki çocukta da aynı durum geçerlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (102), Müslim (2633) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5896 rivayet ettiler.

 

 

 

23033 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: Kadınlar: "Ey Allah'ın Resulü! Erkeklerden dolayı senin yanına gelemiyoruz. Bize bir gün belirle de yanına gelelim" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onlara bir gün verdi. O gün gelip toplandıklarında onlara: "Birinizin kendisinden önce ölen üç çocuğu onu cehennem ateşinden korurlar" buyurdu. Bir kadın: "Ya iki çocuk ölürse?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki çocukta da aynı durum geçerlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Enes

 

23034- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir müslümanın henüz buluğa ermemiş üç çocuğu öldüğü zaman Allah rahmetinden dolayı anne babasını da cennete sokar. ''

 

[Zayıf]

 

 

4. Cabir

 

23035- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Üç çocuğu ölüp de (sabredip) karşılığını Allah'tan bekleyen kişi cennete girer'' buyurduğunu işittim. "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki çocuğu ölen kişi?" diye sorduğumuzda: ''İki çocuğu ölen için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu. 1

 

[Sahih]

 

Ravi Mahmud der ki: Cabir'e: "Sanırım bir çocuğu ölen kişinin durumunu sorsaydınız onun için de aynı durum'un geçerli olcağını söylerdi, değil mi?" dediğimde: "Vallahi ben de öyle düşünüyorum" karşılığını verdi.

 

Diğer tahric: İbn Hibban (2946) rivayet etti.

 

 

5. Ukbe b. Amir

 

23036- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç çocuğu ölüp de (sabredip) karşılığını Allah'tan bekleyen kişi cenneti ha keder '' buyurmuştur.

Ebu Uşşane bunu rivayet ederken sadece bir defalığına ek olarak:

''Bunların Allah yolunda öldüğünü sayarsalı ifadesini kullanmış, ancak başka rivayetlerinde kullanmamıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/829) rivayet etti. Heysemi (3970) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Taberanl'nin ravileri güvenilirdir. Ayrıca senedinde yer alan İbn Lehia şaibelidir. "

 

 

6. Havşeb

 

23037- Hassan b. Kureyb bildiriyor: Kabilemizden bir erkek çocuğu vefat edince anne babası ona çok üzüldüler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan Havşeb ölen çocuğun babasına şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in senin durumunda olan biri hakkında söylediği bir şeyi sana söyleyeyim mi? Ashabından bir adamın henüz yürümeye başlayan bir çocuğu vardı ve bu çocuğuyla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelirdi. Daha sonra bu çocuğu ölünce babası ona çok üzüldü. üzüntüsünden dolayı altı gün boyunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelemedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Filan kişiyi artık göremiyorum'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Oğlu vefat ettiği için ona çok üzüldü" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O adama şöyle buyurdu: ''Ey filan! Şu an çocuğunun en canlı haliyle yanında bulunmasını, en güçlü haliyle bir genç olarak yanında durmasını veya en olgun haliyle yanında olmasını mı istersin yoksa sana: ''Sana alınana karşılık sen de cennete gir'' denilmesini mi?''

 

[Hasen]

 

Heysemi (3992) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ayrıca senedinde yer alan İbn Lehia şaibelidir. Diğer taraftan Ebu Ya'la rivayet etmiştir."

 

 

7. Utbe b. Abd es-Sülemi

 

23038 (1) Utbe b. Abd es-Sülemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müslüman birinin henüz buluğa emtemiş üç çocuğu öldüğü zaman (kıyamet gününde) onu karşılarlar ve cennetin sekiz kapısından istediğinden içeriye girer. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1604) rivayet etti.

 

 

 

23039 (2)- Utbe b. Abd es-Sülemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Birinin henüz buluğa ermemiş üç çocuğu öldüğü zaman (kıyamet gününde) onu karşılarlar ve cennetin sekiz kapısından istediğinden içeriye girer. ''

 

[Sahih]

 

 

8. Harİs b. Ukayş

 

23040 (1)-z Haris b. Ukayş der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman bir çiftin dört çocuğu öldüğü zaman (bu çocuklar sayesinde) Allah onları cennete sokarif buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya üç çocuk ölürse?" diye sorulunca: ''Üç çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki çocuk ölürse?" diye sorulunca: ''İki çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Ümmetimden bazıları o kadar büyütülür ki cehennemin köşelerinden birini kaplayacak hale gelir. Yine Ümmetinden öyle kişiler olur ki onların şefaatiyle Mudar kabilesinin sayısından daha fazla kişi cennete girer.''

 

[Hasen]

 

28876 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

23041 (2)- Haris b. Ukayş der ki: Bir gece Ebu Berze'nin yanındayken bize şunu anlattı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman bir çiftin dört çocuğu öldüğü zaman Allah rahmetinden dolayı onları (bu çocukların sayesinde) cennete sokar'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya üç çocuk ölürse?" diye sorulunca: ''Üç çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki çocuk ölürse?" diye sorulunca: ''İki çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Ümmetinden öyle kişiler olur ki onların şefaatiyle Mudar kabilesinin sayısı kadar kişi cennete girer. Yine Ümmetimden bazıları o kadar büyütülür ki cehennem in köşelerinden birini kaplayacak hale gelir. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (3/8): "Ahmed, Taberani ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

9. Amr b. Abese

 

23042 (1) Ebu Umame bildiriyor: Amr b. Abese es-Sülemi'ye: "Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir hadis aktar. Ama eksik veya yanlış bir şekilde aktarma" dediğimde şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "MüsIüman birinin üç çocuğu olur da buluğa ermeden öldükleri zaman Allah onlara rahmetinden dolayı onu cennete sokar. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (298) rivayet etti.

12912 (6)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23043 (2)- Ebu Taybe der ki: Şurahbil b. es-Sımt, Amr b. Abese es-Sülemi'yi yanına davet etti ve: "Ey İbn Abese! Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen içinde fazlalık ve yalan olmayan bir hadis aktarır mısın? Ancak başkasından değil bizzat kendisinden duyduğun bir hadis olsun" dedi. Amr b. Abese şu karşılığı verdi: "Olur! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: '' ••• Müslüman bir erkek veya bir kadının henüz buluğa ermemiş üç çocuğu öldüğü zaman bu çocuklar cehennem ateşine karşı onun perdesi olurlar. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (304) rivayet etti.

 

 

10. Ebu Musa el-Eş'ari

 

23044 (1) Ebu Sinan der ki: Çocuklarımdan birini defnettim. Henüz mezarın başındayken Ebu Talha elimden tuttu ve: "Sana bir müjde vereyim mi?" diye sordu. "Tabi ki" karşılığını verdiğimde şöyle dedi: "Dahhak b. Abdirrahman'ın Ebu Musa el-Eş'ari'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah: ''Ey ölüm meleği! Kulumun gözünün nuru ve biricik sevdiğini mi aldın?'' diye sorunca, melek: ''Evet'' der. Allah: ''Peki, buna karşılık kulum ne dedi?'' diye sorunca, melek: ''Sana hamdedip istirca etti (=İnna lillah ve inna ileyhi raciun) dedi)'' der. Bunun üzerine Allah: ''Ona cennette bir ev yapın ve adına ''Hamd Ev'i deyin'' buyurur.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, cenaiz 3/332 (1021, "hasen"), İbnu'l-Mübarek 2/27 (108) ve İbn Hiban (s. 185, no. 726) rivayet ettiler.

 

 

 

23045 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir, ancak Ebu Talha'nın adı Dahhak b. Abdirrahman b. Arzeb" olarak verilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

11. Reca Adında Bir Kadın

 

23046 (1) İbn Sirin, Reca adında bir kadından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken kadının biri bir oğluyla birlikte geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bereket için bu çocuğa dua et, zira bundan önce üç çocuğum öldü" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen Müslüman olduktan sonra mı öldüler?'' diye sorunca, kadın: "Evet" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Bu çocuklar cehennem ateşine karşı sana) sağlam bir kalkandır'' buyurdu. Orada bulunan adamlardan biri de bana: "Ey Red! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylediğine iyice dinle" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/354, 355) ve Abdurrezzak (20137) rivayet ettiler.

Heysemi (3/6): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

23047 (2)- Muhammed (b. Sirin) der ki: Yanımıza gelip giden ve çocukları devamlı ölen Maviyye adında bir kadın bize şunu anlattı: Abdullah b. Ma'mer el-Kureşi'nin yanına girdiğimde yanında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adam bulunuyordu. O adam şöyle dedi: Kadının biri küçük oğluyla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de bu çocuğumu hayatta bıraksm. Zira ondan önce üç çocuğum da öldü" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen Müslüman olduktan sonra mı öldüler?'' diye sorunca, kadın: "Evet" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Bu çocuklar cehennem ateşine karşı sana) sağlam bir kalkandır'' buyurdu. Maviyye, İbn Ma'mer'in yanından çıktıktan sonra bize gelip bu olayı anlattı.

 

[Sahih]

 

 

12. Ebu Zer

 

23048 (1) Yezid b. Muaviye der ki: Devesini çekmekte olan Ebu Zer ile karşılaştım. Boynuna da bir kuba asılıydı. Ona: "Bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duyduğun bir hadisi anlatır mısın?" dediğimde şöyle karşılık verdi: "Anlatırım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Müslüman bir çiftin henüz buluğa ermemiş üç çocuğu

öldüğü zaman Allah onlara rahmetinden dolayı anne babasını da cennete sokar."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2403), Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (150) ve Nesai (4/24) rivayet ettiler.

9702 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23049 (2)- Ümmü Zer der ki: Ebu Zer'in vefat anı geldiği zaman ağlamaya başladım. Bana: "Neden ağlıyorsun?" diye sorunca: "Çöl ortasında ölecekken, seni defnetmeye bile kimseler yokken ve kefen olabilecek herhangi bir giysim bulunınazken nasıl ağlamayayım?" karşılığını verim. Bunun üzerine şöyle dedi: "Ağlama ve sevin! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslüman bir çiftin iki veya üç çocuğu ölür de buna sabredip karşılığını Allah'tan bekledikleri zaman cehennemi asla görmezler'' buyurduğunu işittim."

 

 

13. Ebu Sa'lebe el-Eşcai

 

23050- Ebu Sa'lebe el-Eşcai der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Müslüman olduktan sonra iki çocuğum öldü" dediğimde: ''Müslümanken iki çocuğu ölen kişiyi, Allah onlara rahmetinden dolayı cennete sokar'' buyurdu. Daha sonraları Ebu Hureyre ile karşılaştım. Bana: "Ölen çocuklar konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisine söz konusu sözü söylediği kişi sen misin?" diye sorunca: "Evet!" karşılığını verdim. Bunun üzerine: "Bu sözün bana söylenmiş olması, benim için Humus ve Filistin'e sahip olmaktan daha iyidir" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani 22/383 (956) ve İbn Hibban (6670-1) rivayet ettiler.

 

 

14. Muaz b. Cebel

 

23051 (1) Muaz b. Cebel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç çocuğu ölen kişi cenneti hakeder'' buyurdu. "Ya iki çocuğu ölen kişi?" diye sorduğumda: ''İki çocuğu ölen kişi de (cenneti hakeder '' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisı (562) rivayet etti.

 

 

 

23052 (2)- Muaz bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç çocuğu ölen kişi cenneti hakeder'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki çocuğu ölen kişi?" diye sorduğumda: "İki çocuğu ölen kişi de (cenneti hakeder)'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

23053 (3)- Muaz der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslüman bir çiftin üç çocuğu öldüğü zaman Allah onlara rahmetinden dolayı anne babasını da cennete sokar'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki çocuk olursa?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya bir çocuk olursa?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Canım elinde olana yemin olsun ki düşük nedeniyle ölen çocuk da (sabredip) karşılığını Allah'tan bekleyen annesini göbek bağıyla cennete doğru sürükler. ''

 

[Hasen]

 

 

15. Ümmü Süleym

 

23054 (1) Enes b. Malik'in annesi Ümmü Süleym binti Milhan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müslüman bir çiftin henüz buluğa ermemiş üç çocuğu öldüğü zaman Allah onlara rahmetinden dolayı anne babasını da cennete sokar."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/353) ve Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (149) rivayet ettiler.

 

 

 

23055 (2)- Enes b. Malik'in annesi Ümmü Süleym binti Milhan der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: "Müslüman bir çiftin henüz buluğa ermemiş üç çocuğu öldüğü zaman Allah onlara rahmetinden dolayı anne babasını da cennete sokarif buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki çocuk olursa?" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

16. İbn Abbas

 

23056- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ümmetimden iki çocuğu ölen kişi cennete girer'' buyurduğunu işittim. Aişe: "Babam sana feda olsun! Bir çocuğu ölmüşse?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir çocuğu ölen kişi için de aynı durum geçerlidir ey muvaffak olacak kadın'' buyurdu. Aişe: "Peki, Ümmetinden hiç çocuğu ölmemiş olanlar?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu durumda Ümmetimin önde gönderdiği kişi ben olacağım. Zira benden daha büyük kayıpları olmayacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:  Tirmizi (2/159, "hasen ğanb") rivayet etti.

 

 

17. Muaviye b. Kurre

 

23057 (1) Muaviye b. Kurre, babasından bildiriyor: Adamın biri küçük bir oğluyla birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelirdi. Bir defasında ona: ''Oğlunu seviyor musun?'' diye sorunca, adam: "Oğlumu sevdiğim gibi Allah da seni sevsin" dedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir süre çocuğu göremeyince: ''Filanın oğluna ne oldu?'' diye sordu. "Çocuk öldü" dediklerinde babasına: ''Cennet kapılarından birine geldiğin zaman çocuğunun seni orada beklediğini görmek istemez misin?'' buyurdu. Orada bulunan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu durum sadece ona has bir şey mi, yoksa hepimiz için de geçer'' mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aksine hepiniz için geçerlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/22; 41118) rivayet etti.

 

 

 

23058 (2)- ''Bu hadis öncekinin yanlışlıkla tekrarı olduğundan tarafımızdan silinmiştir.

 

 

 

23059 (3)- Muaviye b. Kurre, babasından bildiriyor: "Adamın biri (küçük bir oğluyla birlikte) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelirdi. .. " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.  [Sahih]

 

 

18. Ashabdan Bir Adam

 

23060- Ebu Hasbe veya İbn Hasbe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbesinde bulunan bir adamdan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rakub kime denir biliyor musunuz?'' diye sorunca, ashab: "Çocuğu olmayana, denir" karşılığını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aksine rakub, çocuklarından hiçbirini kendisinden önce ahirete göndermeyendir. Asıl Rakub budur! Asıl rakub budur!'' buyurdu ve: ''Yoksul kime denir biliyor musunuz?'' diye sordu. "Malı olmayana, denir" karşılığını verdiklerinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aksine yoksulı malı olmasına rağmen ölmeden önce ahiretine yönelik ondan hiçbir harcamada bulunmayan kişidir. Asıl yoksul budur!'' buyurdu ve: ''Güçlü kime denir biliyor musunuz?'' diye sordu. "Herkesi yenebilen kişidir" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Asıl güçlü kişi, yüzü kıpkırmızı kesilecek, tüyleri diken diken olacak şekilde öfkelenmesine rağmen bu öfkesine hakim olan kişidir! Asıl güçlü kişi budurrı buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (4003, 12984) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Hüseyni, senedindeki Ebu Hasbe ya da İbn Hasbe'nin halinin mechul olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir." 23751 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

19. İbn Mes'ud

 

23061- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz kime rakab diyorsunuz?'' diye sorunca: "çocuğu olmayana diyoruz" dedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aksine rakabı çocuklarından hiçbirini kendisinden önce ahirete göndermeyendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (11/88-91) ve Müslim (2/322) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ