MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Ümmü Süleym ile Kocası Ebu Talha'nın Hikayesi

21- Sabrın En Başta Gösterilmesi

22- Musibete Maruz Kalanın Söylemesi Gerekenler

 

20- Ümmü Süleym ile Kocası Ebu Talha'nın Hikayesi

 

1. Enes

 

23062 (1) Enes anlatıyor: Ebu Talha'nın küçük oğullarından biri rahatsızlandı. Ebu Talha namaz için Mescid'e çıkınca da oğlu öldü. Ümmü Süleym evde oğlunun kefenlenmesi işini yapıp bitirdi ve evdekilere: "Oğlunun vefatından Ebu Talha'ya kimse bahsetmesin" dedi. Ebu Talha eve Mescid'den birkaç arkadaşıyla birlikte döndüğünde: "Çocuk nasıloldu?" diye sordu. Ümmü Süleym: "Eskisinden daha iyi durumda" dedi. Sonra Ümmü Süleym onlara yemek koydu. Yemekleri yedikten sonra arkadaşları kalkıp gittiler. Onlar gittikten sonra Ümmü Süleym her kadının yaptığı gibi kalkıp onunla birlikte olmak için hazırlandı.

Gece sonuna doğru: "Ey Ebu Talha! Filan oğullarının yaptıklarını gördün mü? Bir şeyi ödünç alıp kullandılar. Kendilerinden geri istenince de geri vermek güçlerine gitti" dedi. Ebu Talha: "Doğru yapmamışlar!" karşılığını verdi. Ümmü Süleym: "İşte senin oğlun da Allah'tan ödünç aldığımız bir şeydi ve onu geri aldı" deyince, Ebu Talha: "İnna lillahi ve inna ileyhi raciun" dedi ve Allah'a hamdetti.

Sabahında Ebu Talha, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gitti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce: ''Ey Eba Talha! Allah gecenizi mübarek kıldı'' buyurdu. O geceki birlikteliklerinden de Ümmü Süleym, Abdullah'a hamile kaldı. Abdullah'ı da gece vakti doğurdu. Gece vakti çocuğa tahnik yapmak istemedi ve bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yapmasını istedi.

Ümmü Süleym bunu şöyle anlattı: Bundan dolayı sabah vakti yanıma acve türü birkaç hurma alarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. Vardığımda develerini yemliyar veya onlara işaret koyuyordu. "Ey Allah'ın Resulü! Dün gece bir oğlum oldu. Ona tahnik yapmak istemedim ve bu işi senin yapmanı istedim" dediğimde: ''Yanında bunun için bir şey var mı?'' diye sordu. "Acve türü birkaç hurma var" dediğimde birini alıp ağzında çiğneyerek iyice ezdi. Sonra çocuğun ağzına koydu. Çocuk da ağzına aldığı bu hurmayı emmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensar hurmayı her şeyden çok seviyor'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Adını koy" dediğimde: ''Adı Abdullah olsun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23063 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını daha kısa bir metinle bildiriyor. Ancak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde üzerinde bir aba vardı" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

23064 (3)- Enes bildiriyor: Ümmü Süleym söz konusu olayı anlatırken şöyle dedi: "Yanına geldiğimde bahçede getirilen bineklere işaretler koyuyordu ve üzerinde desenli bir giysi vardı. Bana: ''Az bekle, birazdan işim biter'' buyurdu.

İbn Ebi Adiy bunu (Enes'ten) rivayet ederken hadisin başında: "Ebu Talha sabah vakti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''İlk geceniz gibi bir gece geçirdiniz. Allah da o gecenizi bereketli kıldı'' buyurduğunu aktarır. Yine öncesinde Ebu Talha'nın Ümmü Süleym'e: "Çocuk nasıloldu?" diye sorduğunu, Ümmü Süleym'in de buna: "Eskiye göre daha sakin bir durumu var" dediğini aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

23065 (4)- Enes b. Malik der ki: "Ebu Talha, Enes'in ve Bera'nın annesi olan Ümmü Süleym ile evlendi. Bu evliliklerinden de çok sevdiği bir oğlu oldu ... " Ravi sözkonusu hadisi zikredip şöyle devam eder: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Ölen) çocuğunuz yanınızdayken birlikte mi oldunuz?'' diye sorunca, Ebu Talha: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah da gecenizi bereketli kıldı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  İbn Sirin kanalıyla Buhari (5470, 5824) ve Müslim (5605, 5665) rivayet ettiler.

 

 

 

23066 (5)- Enes anlatıyor: Ebu Talha'nın Ümmü Süleym'den olan bir oğlu vardı ve öldü. Ümmü Süleym evdekilere: "Ben söylemedikten sonra Ebu Talha'ya oğlunun ölümünden bahsetmeyin!" dedi. Ebu Talha eve gelince Ümmü Süleym onun yemeğini ve içeceğini önüne koydu. Ardından her zamankinden daha güzel bir şekilde giyinip, süslenip kendini hazırladı. Ebu Talha kalkıp onunla birlikte oldu. Ümmü Süleym, Ebu Talha'nın yemeğe doyduğuna ve cinsi yönden ihtiyacını da giderdiğine kanaat getirince: "Ey Ebu Talha! Bir aile başka bir aileden bir şey ödünç alsa, sonra mal sahibi ödünç verdikleri şeyi geri istese, diğerleri onu vermeyip yanlarında tutabilir mi?" diye sordu. Ebu Talha: "Hayır!" karşılığını verince, Ümmü Süleym: "Oğlunun sevabını Allah'tan bekle" dedi. Ertesi gün Ebu Talha, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gitti ve olanları anlattı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Allah geçmiş gecenizi mübarek kılsın!'' buyurdu. O geceki birlikteliklerinden de Ümmü Süleym hamile kaldı.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çıktığı bir yolculukta Ümmü Süleym de onunla birlikteydi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de yolculuk dönüşü Medine'ye gece vakti habersiz girmezdi. Medine'ye yaklaştıkları zaman Ümmü Süleym'in doğum sancıları başladı. Ebu Talha yanında beklemek zorunda kalırken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yoluna devam etti. Bunun üzerine Ebu Talha: "Rabbim! Sen de biliyorsun ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculuğa çıkarken de yolculuktan dönerken de hep yanında

bulunmayı isterim. Ancak gördüğün gibi bu doğum olayından dolayı geride kaldım" dedi. Ümmü Süleym: "Ey Ebu Talha! Daha önce çektiğim sancılanın geçti" deyince de yola devam ettiler.

Medine'ye döndükleri zaman yine doğum sancılan başladı ve bir erkek çocuk doğurdu. Bana: "Ey Enes! çocuğu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürmeden kimse onu emzirmesin" dedi. Sabah olunca çocuğu alıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm. Yanına vardığımda elinde damga demiri vardı. Beni görünce: ''Sanırım Ümmü Süleym doğum yaptı'' buyurdu. "Evet!" dediğimde damga demirini elinden bıraktı. çocuğu kucağına bıraktığımda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine acvesinden istedi. Getirilen acveyi ağzında iyice ezdikten sonra çocuğun ağzına koydu. Çocuk da ağzına aldığı bu hurmayı emmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu görünce: ''Ensarın hurmayı ne kadar sevdiğine bakm!'' buyurdu ve yüzüne elini sürüp adını Abdullah koydu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Sabit kanalıyla Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (1254), Müslim (5663, 6404-5), Ebu Davud (4951) ve Nesai (6/114) rivayet ettiler.

 

 

 

23067 (6)- Enes bildiriyor: Ebu Talha'nın bir oğlu ölünce Ümmü Süleym:

"Ben söylemedikten sonra Ebu Talha'ya oğlunun ölümünden bahsetmeyin!" dedi. Ebu Talha gelince Ümmü Süleym bu konuda ona bir şey demedi ve her zamanki gibi önüne yemeğini koydu. Ebu Talha yemeğini yedikten sonra Ümmü Süleym kokularını süründü ve Ebu Talha ile birlikte oldu. Bu birliktelikten de Ümmü Süleym bir erkek çocuğuna hamile kaldı.

İlişkiden sonra Ümmü Süleym ona: "Filan aile falan aileden ödünç olarak bir şeyaldı. Bir süre sonra sahipleri haber yollayıp ödünç verdikleri şeyi geri göndermelerini istediler. Ancak onlar geri vermek istemediler" deyince, Ebu Talha: "Bunu yapmaya hakları yok! Zira ödünç alınan her şey sonunda sahibine geri verilmelidir" karşılığını verdi. Ümmü Süleym: "Senin oğlun da Allah'tan ödünç olarak alınımştı. Allah da onu geri aldı" deyince, Ebu Talha: "İnna lillahi ve inna ileyhi rkiun" dedi. Sabahleyin Ebu Talha bu olanları Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatınca: ''Allah dünkü gecenizi size berketli kıldı'' buyurdu.

Ümmü Süleym o gecede bir erkek çocuğuna hamile kalmıştı. Ümmü Süleym doğum yapınca da çocuğu benimle birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi. Yanıma da hurma verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde üzerinde bir aba vardı ve devesini yemliyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Yanında hurma var mı?'' diye sorunca: "Evet!" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurmaları alıp ağzına koydu ve çiğnedi. Çiğneyip iyice ezdikten sonra çocuğun ağzına koydu. Çocuk da ağzına aldığı bu hurmayı emmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu görünce: ''Ensar hurmayı her şeyden çok seviyor'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde çocuğa tahnik yaptıktan sonra adını Abdullah koydu. Ensar içinde de ondan daha iyi bir genç çıkmadı.

 

[Sahih]

 

 

23068 (7)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

23069 (8)- Enes der ki: "Ebu Talha'nın Ümmü Süleym'den olan bir oğlu vardı ve öldü. Ümmü Süleym evdekilere: "Ben söylemedikten sonra Ebu Talha'ya oğlunun ölümünden bahsetmeyin!" dedi ... " Sonrasında ravi daha önce Behz'den gelen rivayet in (23066.) aynısını aktarırken (Enes'ten naklen) şu ifadeleri kullanır: "Annem bana: "Ey Enes! çocuğu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürmeden ona bir şey yedirmem" dedi. Sabaha kadar çocuk ağlamasına rağmen ona bir şey verilmedi. Sabah olunca çocuğu alıp Resulullaha (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm. Yanına vardığımda elinde damga demiri vardı. çocuğu yanımda görünce: ''Sanırım Ümmü Süleym doğum yaptı'' buyurdu. "Evet!" dediğimde damga demirini elinden bırakıp oturdu ...

 

[Sahih]

 

 

 

23070 (9)- Enes b. Malik anlatıyor: Ebu Talha, Enes'in ve Bera'nın annesi olan Ümmü Süleym ile evlendi. Bu evliliklerinden de bir oğlu oldu ki Ebu Talha onu çok severdi. Bu çocuk bir ara çok ağır bir hastalığa yakalandı. Ebu Talha abdestini alıp sabah namazı için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gider ve gün ortasına kadar yanından ayrılmazdı. Sonra öğle vakti dinlenmek için eve gelip yemeğini yerdi. Öğle namazını kıldığı zaman da hazırlanıp çıkar ve akşama kadar da geri dörımezdi. Çocuk hasta iken Ebu Talha akşam vakti evden çıktı. O çıktıktan sonra da çocuk öldü. Ebu Talha geri döndüğünde Ümmü Süleym işlediği bir örtüyü çocuğun üzerine atmıştı.

 

Ebu Talha: "Ey Ümmü Süleym! Çocuğum geceyi nasıl geçirdi?" diye sorunca, Ümmü Süleym: "Ey Ebu Talha! Oğlun daha önce hiç olmadığı kadar sakin bir gece geçirdi" dedi. Sonra ona yemek getirdi. Ebu Talha yemeğini yedikten sonra rahatladı ve yatağa gidip başını koydu. Ümmü Süleym bunu anlatırken: "Ben de koku sürünüp yanına yatağa girdim. Kokumu alınca da her erkek ile karısı arasında olanlar oldu" derdi.

Ebu Talha sabah olunca her zamanki gibi çıkmak üzere hazırlandı.

Ümmü Süleym: "Ey Ebu Talha! Adamın biri sende bir emanet bıraksa, sen de bir süre bunu kullandıktan sonra adam verdiği emaneti isteyip geri alsa buna üzülür müydün?" diye sorunca, Ebu Talha: "Hayır!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ummü Süleym: "Bil ki oğlun öldü" dedi. Ancak Ebu Talha buna çok üzüldü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip bir gün önce başından geçen, yemek, koku ve karısıyla birlikte olmasını anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Ölen) çocuğunuz yanınızdayken birlikte mi oldunuz?'' diye sorunca, Ebu Talha: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah da gecenizi bereketli kıldı'' buyurdu.

O geceki birliktelikten Ümmü Süleym hamile kaldı. Zamanı gelince de bir erkek çocuğu doğurdu. Doğduğu gecenin sabahı Ebu Talha bana: "Bunu bir beze sarıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götür. Yanında da acve türü birkaç hurma al" dedi. Dediği gibi çocuğu bir beze sarıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm. Götürene kadar çocuğa ne tahnik yapılmış, ne de yiyecek bir şey verilmişti. Yanına varınca: "Ey Allah'ın Resulü! Ümmü Süleym doğum yaptı" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahu Ekber! Ne doğurdu?'' buyurunca: "Erkek çocuğu doğurdu" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a hamdolsun! çocuğu bana ver" buyurunca çocuğu ona verdim.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tahnik yapmak isteyince bana: ''Yanında acve hurması var mı?'' diye sordu. "Evet!" dedim ve yanımda getirdiğim hurmaları çıkarıp ona verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içlerinden bir hurmayı alıp ağzına attı. Ağzında çiğneyip tükürüğüyle de iyice ezdikten sonra çocuğun ağzına koydu. Çocuk da hurmanın tatlılığını tadınca onu emmeye başladı. Bu şekilde çocuğun bağırsaklarına giren ilk şey Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tükürüğüyle ezilmiş hurma oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu görünce: ""Ensar hurmayı her şeyden çok seviyor'' buyurdu. Çocuğa Abdullah b. Ebi Talha adı konuldu. Birçok erkek çocuğu oldu. İran topraklarında da şehit düştü.

 

[Sahih]

 

 

21- Sabrın En Başta Gösterilmesi

 

1. Enes

 

23071- Sabit der ki: Enes'in, ailesinden bir kadına şöyle dediğini işittim:

"Filan kadını tanıyor musun? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o kadının bir mezar üzerinde ağladığını gördü ve: ''Allah'tan kork ve sabret'' buyurdu. Kadın: "Beni rahat bırak! Zira benim başıma gelen senin başına gelmiş değil" karşılığını verdi. Ancak kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i tanıyamamıştı. Kadına: "O kişi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) idi" denilince ölecek gibi oldu ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in peşinden gitti. Evine geldiğinde kapıda kimseler yoktu. Yanına girdi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Seni tanıyamadım" dedi. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Asıl sabrın, musibetle ilk karşılaşıldığında gösterilmesi gerekir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1252, 1283, 1302, 7154), Müslim (2094-6), Ebu Davud (3124), Tirmizi (988) ve Nesai (4/22) rivayet ettiler.

8871 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

22- Musibete Maruz Kalanın Söylemesi Gerekenler

 

1. üm mü Seleme

 

23072 Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Bir kul musibete maruz kaldığında: ''Biz Allah'a aitiz ve sonunda yine O'na döneceğiz. Allahım! Bu musibete sabrımın mükafatını ver ve bana daha hayırlı bir durum ihsan et" dediği zaman Allah mutlaka bu musibetten dolayı mükafatını verir ve daha hayırlı bir durum ihsan eder'' buyurduğunu işittim. Kocam Ebu Seleme vefat ettiği zaman kendi kendime: "Kim Resulullah'ın sahabisi Ebu Seleme'den daha hayırlı olabilir ki?" dedim. Ancak Allah'ın da inayetiyle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu gibi: "Allahım! Bu musibete sabrımın mükafatını ver ve ondan (Ebu Seleme'den) daha hayırlı birini ınsan et" diye dua ettim. Sonunda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile evlendim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3/37-8) rivayet etti.

8880 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ