MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Baş ağrısı ve Yüksek Ateşe Maruz Kalmayanların Yerilmesi

 

1. Ebu Hureyre

 

23014 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), karşılaştığı bir bedevinin sağlık ve sıhhatini beğenince yanına çağırdı ve: ''En son ne zaman Ümmü Mildem'e yakalandın?'' diye sordu. Bedevi: "Ümmü Mildem de ne oluyor?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Humma (=yüksek ateş)'' karşılığını verdi. Bedevi: "Humma nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin eti ile kemiği arasında görülen bir hararettirl' karşılığını verdi. Bedevi: "Böylesi bir şeye hiç yakalanmadım" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki, suda'ya (=baş ağrısına) en son ne zaman yakalandın?'' diye sordu. Bedevi: "Suda' da ne oluyor?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şakaklarda ve başta görülen ağrıdır'' karşılığını verdi. Bedevi: "Böylesi bir şeye de hiç yakalanmadım" dedi. Bedevi giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cehennem ahalisinden birini görmek isteyen kişi, şu adama baksın" buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6556) rivayet etti.

 

 

 

23015 (2)- Ebu Hureyre der ki: Bedevinin biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girince: "Ümmü Mildem'e hiç yakalandın ml?'' diye sordu. Bedevi: "Ümmü Mildem de ne oluyor?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin eti ile kemiği arasında görülen bir hararettir'' karşılığını verdi. Bedevi: "Böylesi bir şeye hiç yakalanmadım" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki, suda'ya hiç maruz kaldın mı?'' diye sordu. Bedevi: "Suda' da ne oluyor?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin başındaki sinirlerde olan bir ağrıdır'' karşılığını verdi. Bedevi: "Böylesi bir şeye de - hiç yakalanmadım" dedi. Bedevi giderken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cehennem ahalisinden birini görmek isteyen kişi, şu adama baksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (495), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7449) ve İbn Hibban (2916) rivayet ettiler.

 

 

2. Ubey b. Ka'b

 

23016- Ubey b. Ka'b bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına giren bir adama: ''En son ne zaman hummaya yakalandın?'' diye sordu. Adam: "Böylesi bir hastalığa hiç yakalanmış değilim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümin taze ekin gibidir. (Hastalıktan) bazen kırmızı olurken, bazen de sararır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3746) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri arasında ismi belirtilmeyen bir kişi vardır."

22930 (1)'de geçmiştir.

 

 

3. Enes b. Malik

 

23017- Enes b. Malik bildiriyor: Kadının biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. "Ey Allah'ın Resulü! Benim kızım şöyledir böyledir" diyerek kızının güzelliğinden bahsetti ve: "Onu sana vermek istiyorum" diye ekledi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önce: ''Kabul ettim'' karşılığını verdi. Ancak kadın onu överken hiç başağrısı çekmediğini ve herhangi bir hastalığa yakalanmadığını söyleyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kızınla işim olmaz'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 7/232 (4234) rivayet etti. Heysemi: "Ebu Ya'la'nın ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

SONRAKİ