MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Fakir Olan Karı Kocanın Hikayesi

 

1. Ebu Hureyre

 

22896 (1) Ebu Hureyre der ki: Geçmiş zamanlarda imkanları olmayan bir karı koca vardı. Koca yolculuğundan dönüşte aşırı aç bir şekilde karısının yanına girdi ve: "Yanında yiyecek bir şeyler var mı?" diye sordu. Kadın: "Evet, sevin! Zira Allah sana rızık gönderdi" karşılığını verdi. Adam da hemen getirilmesini isteyerek: "Şayet yanında bir şey varsa hemen getir" dedi. Kadın: "Var, ama az bekle de Allah'ın rahmetini umalını" karşılığını verdi. Adamın açlığı daha da artınca karısına: "Yazık sana! Şayet yanında ekmek varsa kalkıp getirsene! Çünkü açlıktan bitkin düştüm" dedi. Kadın: "Tamam, şimdi tandırda pişer, acele etme" karşılığını verdi.

Adam az bir bekledikten sonra kadın yine aynı şeyleri söyleyecek diye düşündü ve kendi kendine: "Kalkıp da şu tandıra bakayım" dedi. Kalkınca da tandırın koyun buduyla dolu olduğunu ve el değirmenin tahıl öğüttünü gördü. Bunun üzerine kadın gidip el değirmeninin altındaki bezi silkeleyerek öğütülen unu aldı. Tandırın içindeki koyun butlarını da çıkardı. Bu olay Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatılınca: ''Ebu'l-Kasım'ın canı elinde olana yemin olsunki, şayet el değirmenin öğütlüğü unu alıp bezi silkelemeseydi kıyamete dek o el değirmeni öğütüp dururdu'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/257): "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

22897 (2)- Ebu Hureyre der ki: Adamın biri ailesinin yanına girdi.

Onları muhtaç bir durumda görünce (bir şeyler bulma ümidiyle) çöle doğru çıktı. Adamın karısı da bunu görünce hemen kalktı, el değirmenini hazırlayıp koydu, tandıra da gidip tutuşturdu. Sonra da: "Allahım! Bizlere rızıklar ihsan et!" diye dua etti. Kadın baktığında, ekmek teknesinin dolu olduğunu, tandırın da (pişmiş yemeklerle) dolduğunu gördü. Kocası geri dönünce: "Benden sonra bir şeyler mi buldunuz?" diye sordu. Karısı: "Evet! Rabbimiz bize verdi" dedi. Adam da kalkıp el değirmenini kaldırdı. Bu olay Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e aktarıldığı zaman: ''Şayet el değirmenini kaldırmasaydı, kıyamete dek döner dururdu'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Vallahi ihtiyacı olan biriniz bir kaktüse gelse ve onu götürüp satsa, birine gidip el açmasından daha hayırlıdır'' buyurduğuna şahit oldum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (1339) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ