MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Sakıncası Olmayan Zenginlik

 

1. Muaz b. Abdillah b. Hubeyb

 

22898 (1) Muaz b. Abdullah b. Hubeyb, babasından, o da amcasından bildiriyor: Bir mecliste otururken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı. Başı henüz ıslahı. "Ey Allah'ın Resulü! Seni sevinçli görüyoruz" dediğimizde: ''Öyle'' karşılığını verdi. Daha sonra oradakiler zenginlik konusunda konuşmaya başlayınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a karşı takvalı olan kişinin zenginliğinin bir sakıncası olmaz. Ancak sıhhat zenginlikten, mutluluk da nimetlerden daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 21724 (2141) rivayet etti. Busayri ravilerinin güvenilir olduğunu söylemiştir.

 

 

 

22899 (2)- Muaz b. Abdillah b. Hubeyb, babasından, o da amcasından bildiriyor: Bir mecliste otururken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı. Başı henüz ıslaktı. "Ey Allah'ın Resulü! Seni sevinçli görüyoruz" dediğimizde: ''Öyle'' karşılığını verdi. Daha sonra oradakiler zenginlik konusunda konuşmaya başlayınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a karşı takvalı olan (=günahtan sakınan) kişinin zenginliğinin bir sakıncası olmaz. Ancak sıhhat zenginlikten, mutluluk da nimetlerden daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22900 (3)- Muaz b. Abdillah b. Hubeyb, babasından, o da amcasından bildiriyor: "Bir mecliste otururken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı." Sonrasında ravi bir önceki hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

2. Amr b. el-As

 

22901 (1) Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Giysilerini giyip, silahını kuşan ve yanıma ger diye haber gönderdi. Yanına geldiğimde abdest alıyordu. Beni baştan ayağa süzdü ve: "Bir ordunun başında seni göndereceğim. Allah ganimetlerle sağ salim döndürürse sana hayırlı alanından mal vermek istiyorum'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Ben mal elde etmek için müslüman olmuş değilim. Ben İslam'ı benimsediğim ve Resulullah ile birlikte olmak istediğim için müslüman oldum" dediğimde: "Ey Amr! En güzel malı helal yoldan kazanılan ve salih bir adamda bulunan maldır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred' de (s. 113, no. 300) ve İbn Ebi Şeybe 7/118 (2230) rivayet ettiler. Hakim (2/236) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır. 25387 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22902 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet  edilmiştir.

 

[Sahih]

 

25387 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22903 (3)- Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Amr!

Silahını kuşanı (savaş) giysilerini giy ve yanıma ger diye haber gönderdi. Dediği gibi yapıp yanına geldiğimde abdest alıyordu. Beni baştan ayağa süzdü ve: ''Seni bir yere (savaşa) göndereceğim. Allah ganimetlerle sağ salim döndürürse sana hayırlı olanından mal vermek istiyorum'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Ben mal elde etmek için müslüman olmuş değilim. Ben cihad etmek ve seninle birlikte olmak istediğim için müslüman oldum" dediğimde: ''Ey Amr! En güzel malı helal yoldan kazanılan ve salih bir adamda bulunan maldır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Mes'ud

 

22904 (1) İbn Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''İki kişiden başkası kıskanılamaz. Bunlardan biri Allah'ın kendisine mal verdiği, ancak bu malı hak yolunda harcamaya zorunlu kıldığı kişidir. Diğeri de Allah'ın kendisine verdiği hikmetle hüküm veren ve bunu insanlara öğreten kişidir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/286) rivayet etti.

532 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

22905 (2)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İki kişiden başkası kıskanılamaz. Bunlardan biri Allah'ın kendisine mal verdiği ancak bu malı hak yolunda harcamaya zorunlu kıldığı kişidir. Diğeri de Allah'ın kendisine verdiği hikmetle hüküm veren ve bunu insanlara öğreten kişidir.''

 

[Sahih]

 

533 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

22906 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İmrenme ancak iki konuda olur. Biri, Allah'ın kendisine Kur'an'ı öğrettiği kişidir. Bu kişi gece gündüz bunu okur. Başka bir adam da onu duyunca: ''Keşke bu adama öğretilen bana da öğretilseydi. Bu şekilde ben de onun gibi yapardım'' der. Birdiğeri de Allah tarafından kendisine mal ihsan edilen ve bu malı hak olan yerlerde infak eden kişidir. Onu gören başka biri: ''Keşke bana da onun gibi mal verilseydi. Bu şekilde ben de onun yaptığı gibi yapardım'' der.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (9/189), Müslim, salat (266), Tirmizi (1936) ve İbn Mace (4209) rivayet ettiler.

 

 

 

22907 (2)- Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"İmrenme ancak iki konuda olur ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

22908 (1) Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kibre bulaşmadan ve israf etmeden yiyin, için, sadaka verin ve giyinin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/197), Tirmizi (2819) ve Nesai (5/79) rivayet ettiler.

 

 

 

22909 (2)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun ;±a\dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kibre bulaşmadan ve israf etmeden yiyin, için, sadaka verin ve giyinin. Allah verdiği nimetin kulunun üzerinde görünmesini sever'' buyurmuştur.

 

 

6. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

22910 (1) Amir b. Sa'd bildiriyor: Kardeşim Ömer, koyunlarla birlikte Medine'den çıkıp (babam) Sa'd'ın yanına gitti. Sa'd onu uzaktan görünce görünce: "Bu yolcunun kötülüğünden Allah'a sığınırım" dedi. Ömer yanına ulaşınca: "Babacığım! İnsanlar Medine'de maHarı paylaşırken sen burada bedeviler gibi koyunların başında mı duracaksın?" deyince, Sa'd, Ömer'in göğüsüne dürttü ve şu karşılığı verdi: "Sus! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah takva sahibi, gönlü zengin ve kendini ibadete veren kulu sever'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/385) rivayet etti.

 

 

 

22911 (2)- Ömer b. Sa'd bildiriyor: Babam Sa'd yanına gelen oğlu Amir'e şöyle dedi: "Evladım! Bu fitnenin başını çekmemi mi istiyorsun? Hayır! Vallahi bana, mümine vurunca kesmeyen, kafire vurunca ise onu öldüren bir kılıç verilmedikçe bunu yapacak değilim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah gönlü zengin, kendini ibadete vermiş takva sahibi kişiyi sever'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

7. Ebu Hureyre

 

22912 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zenginlik mal çokluğuyla değil, gönül zenginliğiyle olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1/286) ve İbn Mace (4137) rivayet ettiler.

 

 

 

22913 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zenginlik mal çokluğuyla değil, gönül zenginliğiyle olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22914 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zenginlik mal çokluğuyla değil, gönül zenginliğiyle olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22915 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zenginlik mal çokluğuyla değil, gönül zenginliğiyle olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rikak (8/118), Müslim, zekat 2/726 (1051), Tirmizi, ,zühd 4/586 (2373, "hasen sahih"), İbn Mace, zühd 2/1386 (4137) ve İbn Hibban (s. 624, no. 2520) rivayet ettiler.

 

 

 

22916 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zenginlik mal çokluğuyla değil, gönül zenginliğiyle olur'' buyurmuştur.

 

 

 

22917 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zenginlik mal çokluğuyla değil, gönül zenginliğiyle olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22918 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Zenginlik mal çokluğuyla değil, gönül zenginliğiyle olur. Fakir düşmenizden değil bolluk içinde olmanızdan korkarım. Günaha bulaşmanızdan değil bilerek günah işlemenizden korkarım. ''

 

[Sahih]

 

 

 

22919 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zenginlik mal çokluğuyla değil, gönül zenginliğiyle olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ