MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Dünyalıklara Karşı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ve Ashabın Tutumu

FARKLI HADİSLER

 

1. Abdullah b. Amr

 

22786 (1) Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman olan, kendisine yetecek kadar rızık verilen ve Allah'ın kendisini buna kanaat ettirdiği kişi kurtuluşa ermiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/287), Tirmiz'i (3/270, "hasen sahih"), İbn Mace (2/277-278) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (6/129) rivayet ettiler.

 

 

 

22787 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İman eden, kendisine yetecek kadar rızık verilen ve Allah'ın kendisini buna kanaat ettirdiği kişi kurtuluşa ermiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Osman b. Affan

 

22788- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İçinde kalınacak bir ev, kuru ekmek (yiyecek}; kişinin edeb yerlerini örtecek kadar giysi ve su dışında Ademoğlunun edindiği her türlü mal fazlalıktır, bunlar üzerinde hakkı yoktur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/267, "sahih") ve Hakim, Müstedrek'te (4/312) rivayet ettiler.

 

 

3. Utbe b. Abd

 

22789- Utbe b. Abd es-Sülemi der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den giyecek bir şeyler istediğimde bana iki tane çuval bezi verdi. Bunları giydiğimde yine de arkadaşlarım arasında en güzel giysisi olan bendim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, libas 4/44 (4032) rivayet etti.

 

 

4. Amir b. Rabia

 

22790- Abdullah b. Amir b. Rabia bildiriyor: Bedir savaşına katılmış biri olan babam bize şöyle dedi: "Oğullarım! Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizleri müfreze olarak gönderdiği zaman azık olarak yanımızda borca alınan hurma olurdu. Bu hurma da bize avuç avuç dağıtılırdı. Azaldığı zaman da tane tane dağıtılırdı." Ona: "Babacığım! Bir hurma sizi nasıl doyursun ki?" diye sorduğumda: "Evladım! Öyle deme! Zira hurma bitince o bir taneyi bile arar olduk" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (18264) der ki: "Ahmed ve Bezzar rivayet ettiler. Taberani, el-Mu'cemu'lkebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Ravilerden Mes'üdi ezberini karıştırmıştır, ama güvenilir birisiydi."

 

 

5. Hz. Ali

 

22791 (1) Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken açlıktan karnıma taş bağladığım zamanları bilirim. Oysa bugün verdiğim zekat bile kırk bindir."

 

[Zayıf]

 

 

 

22792 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını: "Oysa bugün verdiğim zekatın miktarı bile kırk bin dinara ulaşmıştır" lafzıyla rivayet eder.

 

[Zayıf]

 

 

6. Ebu Hureyre

 

22793 (1) Abdullah b. Şakik der ki: Ebu Hureyre ile Medine'de bir yıl kaldım. Bir gün Aişe'nin adasının yanındayken bana şöyle dedi: "Kaba kumaştan ve yırtık abalardan başka giysilerimizin olmadığı günleri bilirim. Birkaç gün geçmesine rağmen bizi ayakta tutacak kadar dahi yemek bulamazdık. Hatta karnımıza taş koyar, giysimizle onu iyice bağlardık. Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize hurma dağıttı. Kişi başına yedişer hurma düştü ki içlerinde olgunlaşmadan kurumuş koruk bir hurma da vardı. Ancak bu kuru koruk hurmanın yerine güzel bir hurmanın olmasını istemezdim." Ona: "Neden?" diye sorduğumda: "çünkü ağzımda hemen dağılmı yordu" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/106) rivayet etti.

2298 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

22794 (2)- Ebu Osman en-Nehdi der ki: Ebu Hureyre'nin yanında yedi gün misafir olduğumda şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı arasında hurma dağıtınca bana yedi hurma düştü. Bunların içinde de kuru ve adi bir hurma vardı. İçlerinde de en çok bu hurma hoşuma gimişti. Zira ağzımda hemen dağılmazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, at'ime 5/2055 (5095) rivayet etti.

 

 

 

22795 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Zamanında açlığa maruz kalmıştık ve yedi kişiydik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yedi tane hurma verdi. Bu şekilde her birimize birer hurma düştü."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı lafızlarla Buhari (9/488, 489, 490) ve İbn Mace (4157) rivayet ettiler.

 

 

7. Ebu Hureyre

 

22796 (1) Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında iki siyah olan hurma ve su dışında başka da yiyeceğimiz yoktu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (5805) rivayet etti.

 

 

 

22797 (2)- Ebu Hureyre der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında genel olarak yiyeceğimiz iki siyah olan hurma ve sudan ibaretti. Şu an elinizde olan buğdayı görmemiştik ve ne olduğunu dahi bilmezclik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberken de giyeceğimiz bedevilerin kullandığı kaba kumaştandı."

 

[Sahih]

 

 

 

22798 (3)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında iki siyah olan hurma ve su dışında başka da yiyeceğimiz yoktu."

 

[Sahih]

 

 

 

22799 (4)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında iki siyah olan hurma ve su dışında başka da yiyeceğimiz yoktu."

 

[Sahih]

 

 

 

22800 (5)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında iki siyah olan hurma ve su dışında başka da yiyeceğimiz yoktu."

 

[Sahih]

 

 

8. Hz. Aişe

 

22801 (1) Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: Hz. Aişe'nin: "Bazen bir hilal görülür, sonra diğer hilal görülürdü, ama bu süre (bir ay) zarfında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in evinde yemek için ateş yakılmadığı olurdu" dediğini işittim. Ona: "Teyzeciğim! O zaman ne yiyordunuz?" diye sorduğumda: "İki siyah olan, hurma ve su" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2567, 6459) ve Müslim (2972) rivayet ettiler.

 

 

 

22802 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde insanlar iki siyah olan hurma ve suya doymuşlardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Halku efalu'l-ibad (45), Ebu Davud, salat 2/67 (1437), Tirmizi 5/183 (2924, "hasen ğarib"), Nesai, ğusl 1/199 (404) ve İbn Huzeyme 1/128 (259) rivayet ettiler.

 

 

 

22803 (3)- Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: Hz. Aişe: "Bazen bir hilal görülür, sonra diğer hilal, sonra diğer hilal görülürdü de bu süre zarfında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in evinde yemek için ateş yakılmadığı olurdu" dedi. Ona: "Teyzeciğim! O zaman ne yiyordunuz?" diye sorduğumda: "İki siyah olan hurma ve su" dedi."

Hüseyn ise bunu Urve'den şu şekilde rivayet eder: Aişe'nin: "Bazen bir hilal görülür, sonra diğer hilal görülürdü, ama bu süre zarfında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in evinde yemek için ateş yakılmadığı olurdu" dediğini işittim. Ona: "Teyzeciğim. .. " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22804 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde iki siyalı olan hurma ve suya doymuştuk."

 

[Sahih]

 

 

 

22805 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde insanlar iki siyalı olan hurma ve suya doymuşlardI."

 

[Sahih]

 

 

 

22806 (6)- Ebu Seleme bildiriyor: Hz. Aişe: "Bazen bir ay geçerdi de Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in evlerinde yemek için duman tüttüğü olmazdı" dedi. Ona: "Anneciğim! O zamanlar yiyeceğiniz neydi?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "İki siyalı olan hurma ve su idi. Fakat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ensar'dan hayırsever komşuları vardI. Bunların da süt için besledikleri hayvanları bulunuyordu. Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bunların sütünden gönderirlerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4145) rivayet etti.

 

 

 

22807 (7)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde iki siyah olan hurma ve suya doymuştuk."

 

[Sahih]

 

 

22808 (8)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde iki siyah olan hurma ve suya doymuştuk."

 

[Sahih]

 

 

 

22809 (9)- Ebu Seleme bildiriyor: Hz. Aişe: "Bazen bir ay geçerdi de Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlerinde yemek için duman tüttüğü olmazdı" dedi. Ona: "Anneciğim! O zamanlar yiyeceğiniz neydi?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "İki siyah olan hurma ve su idi. Fakat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ensar'dan hayırsever komşuları vardı. Bunların da süt için besledikleri hayvanları bulunuyordu. Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bunların sütünden gönderirlerdi."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ