MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Dünyadan ve Süsünden Yüz Çevirme

 

1. Ebu Umame

 

22769- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Rabbim Mekke düzlüğünü bana altına çevirmeyi teklif etti. Ben ise: ''Hayır ey Rabbim! Bunun yerine bir gün doyup bir gün aç kalmayı yeğlerim. Bu şekilde aç kaldığımda sana el açarımı doyduğumda da sana hamdedip şükrederim'' karşılığını verdim.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (1/381) ve Tirmizi (2347) rivayet ettiler.

25871 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

2. Enes b. Malik

 

22770- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde şeritlerden örülmüş bir yatak üzerinde uzanmıştı. Başının altında içi hurma lifıyle doldurulmuş deri bir yastık vardı. Ashabından birkaç kişi yanına girdi. Ömer de içeriye girince yataktaki şeritler ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vücudu arasında giysi olmadığını gördü. Bundan dolayı da şeritin izleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yan tarafına çıkmıştı. Ömer bunu görünce ağlamaya başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ömer! Neden ağlıyorsun?'' diye sorunca, Ömer: "Allah katında Kisra ve Kayser'den daha değerli olduğunu biliyorum. Onlar dünya nimetleri içinde yaşıyorlar. Ey Allah'ın Resulü! Sen ise şu gördüğümüz haldesin. Buna ağlıyorum" karşılığını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dünya onlarını ahiret ise bizlerin olmasına razı olmaz mısın?'' diye sorunca, Ömer: "Tabi ki isterim" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Olan da budur" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, mezCilim 5/116 (2468), Müslim, talCik 2/1107 (1479) ve İbn Mace 4/1391 (4153) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Abbas

 

22771- İbn Abbas bildiriyor: Hz. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğinde bir hasırın üzerine uzanmıştı ve hasırın izi yan tarafına çıkmıştı. "Ey Allah'ın Resulü! Bundan daha güzel bir yatak edinsen daha iyi olmaz mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim dünya (rahatlığı) ile ne işim olabilir? Dünyadaki durumumı yaz gününde yolculuk yapan ve bir ağacın altında gölgelendikten sonra oradan ayrılıp yoluna devam eden yolcunun durumu gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/326) der ki: "Ahmed, Taberani ve Bezzar rivayet ettiler. Ahmed'in, Hilal b. Habbab dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

4. İbn Ömer

 

22772- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vücudumun bir tarafından tuttu ve: ''Ey Abdullah! Dünyada bir yabancı gibi veya gelip geçen bir yolcu gibi yaşa. Kendini kabir ahalisinden (ölülerden) biri say'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6416), İbn Mace (4114) ve Tirmizi (2333) rivayet ettiler.

23414 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

5. Amr b. el-As

 

22773 (1) Musa, babasından bildiriyor: Amr b. el-As'ın Mısır'da hutbe verirken şöyle dediğini işittim: "Y olunuz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolundan ne kadar da uzak! Zira insanlar içinde dünyadan en çok yüz çeviren kendisiydi. Oysa insanlar içinde dünyaya en çok meyleden sizlersiniz."

 

[Sahih]

 

Heysemi (10/315): "Taberani ve Ahmed rivayet ettiler. Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

22774 (2)- Musa b. Ali, babasından bildiriyor: Amr b. el-As'ın şöyle dediğini işittim: "Y olunuz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolundan ne kadar da uzak! Zira insanlar içinde dünyadan en çok yüz çeviren kendisiydi. Oysa insanlar içinde dünyaya en çok meyleden sizlersiniz."

 

[Sahih]

 

 

 

22775 (3)- Ali b. Rebah der ki: Amr b. el-As'ın minber üzerinde hutbe verirken insanlara şöyle dediğini işittim: "Y olunuz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolundan ne kadar da uzak! Zira insanlar içinde dünyadan en çok yüz çeviren kendisiydi. Oysa insanlar içinde dünyaya en çok meyleden sizlersiniz."

 

[Sahih]

 

 

 

22776 (4)- Ali b. Rebah der ki: Amr b. el-As'ın şöyle dediğini işittim:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüz çevirdiği bir şeyi siz sabah akşam arzuluyorsunuz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünyadan yüz çevirmişken sizler onu arzuluyorsunuz. Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ömrü boyunca her zaman borcu alacağından daha fazla olmuştur." Bunun üzerine ashabdan bir adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in veresiye mal aldığını görürdük" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

22777 (5)- Yahya'dan başkası bunu rivayet ederken: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ömrü boyunca alacağı, borcundan daha fazla olan üç günü dahi olmamıştır" lafzını kullanır.

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Zer

 

22778- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir akşam vakti Medine taşlığında yürüyor ve Uhud dağını seyrediyorduk. Bir ara bana: ''Ey Ebu Zerr diye seslenince, ben: "Buyur, ey Allah'ın Resulü!" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu Uhud dağı benim için altına dönüşse borcu kapatmak üzere kaldıracağım dinar dışında ondan hiçbir şeyin üç günden daha fazla yanımda kalmasını istemez, Allah'ın kullarına şu şekilde dağıtırdım'' buyurdu ve: sağına, önüne ve soluna doğru avuçlarıyla dağıtır gibi yaptı. Biraz daha yürüdükten sonra: ''Ey Ebu Zer! Malını şöyle şöyle şöyle dağıtanlar dışında dünyada mali çok olanların kıyamet gününde nimetleri az olur'' buyurdu ve sağına, önüne ve soluna doğru avuçlarıyla dağıtır gibi yaptı.

 

Biraz daha yürüdükten sonra: ''Ey Ebu Zer! Yanına geri dönene kadar sen burada bekle!'' buyurdu. Sonra gözden kayboluncaya kadar gitti. Gittiği yerde gürültü ve sesler işitince karşısına bir şeylerin çıktığını düşündüm ve ona doğru gitmek istedim. Ancak bana söylediği ITanına geri dönene kadar sen burada bekle '' sözünü hatırlayınca yerimde bekledim. Geldiğinde işittiğim sesleri ona söyledim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cebrail yanıma geldi ve Ümmetimden Allah'a şirk koşmadan ölenlerin cennete gireceğini söyledi'' buyurdu. Ben: "Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da mı?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2388, 6268, 6444) ve Müslim (32) rivayet ettiler.

110 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

7. Ebu Zer

 

22779- Ebu Esma bildiriyor: Rebeze'de bulunan Ebu Zer'in yanına girdim. Ebu Zer'in siyah tenli üstü başı dağınık, süs ve koku namına bir şeyi olmayan bir hanımı vardı. Ebu Zer bizlere şöyle dedi: "Bu siyah kadının benden ne istediğini görüyor musunuz? Irak'a gitmemi istiyor! Irak'a gidecek olsam Iraklılar dünyalıklanyla yanıma gelecekler. Oysa dostum (Resulullah Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana cehennemin üzerindeki köprüden önce kaygan ve inişli bir yolun bulunduğunu bildirdi ve öylesi bir yolda yükümüzün ağır olmaması gerektiğini söyledi. Öylesi bir yolda da sırtımızda ağır bir yük değil, hafif bir yük varsa kurtuluşa daha yakın oluruz."

Matar bunu rivayet ederken birinde: "Öylesi bir yolda yükümüzün ağır olmaması gerektiğini söyledi" lafzını kullanırken, diğerlerinde: "Öylesi bir yolda da sırtımızda ağır bir yük değil, hafif bir yük varsa kurtuluşa daha yakın oluruz" lafzını kullanır.

 

[Sahih]

 

Heysemi (17880) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

8. Muaz b. Cebel

 

22780 (1) Muaz b. Cebel bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Yemen'e gönderirken: ''Lüks içinde yaşamaktan kaçın! Zira Allah'ın (halis) kulları lüks içinde yaşamazlar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (17835) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilirdir." Bakiyye'nin tedlıs ihtimali nedeniyle hasen bir hadistir.

 

 

 

22781 (2)- Muaz b. Cebel bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Yemen'e gönderirken lüks içinde yaşamaktan kaçınmamı, Allah'ın (halis) kullarının lüks içinde yaşayamayacaklarını söyledi."

 

[Hasen]

 

 

9. Ebu Asıb

 

22782- Ebu Asib der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışarı çıkınca yanıma uğrayıp beni de çağırdı. Birlikte Ebu Bekr'in yanına uğrayıp onu da aldık. Ömer'e de uğrayıp onu yanımıza aldık. Hep birlikte Ensar'dan bir adamın bahçesine gittik. İçeriye girince bahçe sahibine: ''Bize koruk hurmadan yedir'' buyurdu. Adam hurma getirip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne koydu. Hep birlikte yedikten sonra soğuk su istedi. Suyu da içtikten sonra: ''Kıyamet gününde bu yediklerinizden dolayı hesaba çekileceksiniz'' buyurdu. Ömer bir hurma salkımı alıp yere çaldı. Daldaki koruk hurmalar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in olduğu tarafa doğru saçıldı. Sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet gününde bundanda mı hesaba çekileceğiz?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Üç şey dışında her türlü şeyden dolayı hesaba çekileceksiniz. Bu üç şey de kişinin edeb yerini örtecek kadar bez parçası, açlığını giderecek kadar bir ekmek parçası ve soğuk ile sıcaklardan kendini koruyacağı bir barınaktır. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (17935) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilirdir."

 

 

10. Cabir b. Abdillah

 

22783 (1) Cabir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer ile birlikte yanıma geldi. Onlara yaş hurma ile su ikram ettim. Yiyip içtikten sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlar da (kıyamet gününde) hesabı sizden sorulacak olan nimetlerdendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1799) Ebu Ya'la (1790) ve İbn Hibban (3411) rivayet ettiler.

 

 

 

22784 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer ile birlikte hurma yiyip su içtiler. Sonrasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlar da (kıyamet gününde) hesabı sizden sorulacak olan nimetlerdendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22785 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Babam Uhud savaşında öldüğünde geriye iki hurma bahçesi bıraktı. Bir Yahudinin de ondan hurma alacağı vardı. Ancak Yahudinin alacağı hurma miktarı iki bahçeden çıkacak olan hurmadan daha fazlaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu Yahudiye: ''Alacağının bir kısmını bu yıl, kalanmı diğer yıl alsan olmaz mı?'' dedi, ancak Yahudi bunu kabul etmedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Hurma kesim zamanı geldiği vakit bana haber ver'' buyurdu. Kesim zamanı gelince de ona haber verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında Ebu Bekr ve Ömer'le birlikte geldi. Hurma yığınının dibinden ölçüp Yahudi adama vermeye başladık. Ölçerken de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bereketli olması için dua ediyordu. Bu şekilde küçük bahçenin hurmasından Yahudinin tüm alacağını verdik. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yemesi için yaş hurma ve su getirdik. Yiyip içtikten sonra: ''Bunlar da (kıyamet gününde) hesabı sizden sorulacak olan nimetlerdendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (6/246) rivayet etti. 26019 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ