MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 27- Canlılara Karşı Merhamet Etmenin Fazileti, Onlara Eziyet Etmenin Vebali

 

7. Hişam b. Hakım b. Hizam ve İyad b. Ganın

 

22667 (1) Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: İbn Hizam, Şam'da güneş altında bekletilen zımmi bir toplulukla karşılaştı. "Bunlar kim?" diye sorduğunda: "Haraçlarından bir kısmını ödemediler" dediler. Bunun üzerine İbn Hizam: "Şehadet ederim ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah dünyada iken insanlara eziyet edenleri kıyamet gününde cezalandırır'' buyurduğunu işittim" dedi. Sonra zamanın Filistin valisi olan Umeyr b. Sa'd'ın yanına girip bu konuyu konuşunca söz konusu zımmileri serbest bıraktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/201 7 (2613), Ebu Davud, imi/ret 3/169 (3045), İbn Hibban (s. 377, no. 1567) ve Beyhaki (9/205) rivayet ettiler.

 

 

 

22668 (2)- Hişam, babasından bildiriyor: "Hişam b. Hakim, Şam'da Nabatilerden güneşte bekletilen bir topluluk gördü ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

22669 (3)- Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: Hişam b. Hakim, güneş altında bekletilen zımmi (azınlık tebadan) bir toplulukla karşılaştı. "Bunlar kim?" diye sorduğunda: "Haraç ödeyenIerden bir topluluk" dediler. Bunun üzerine Hişam, Şam valisi Umeyr b. Sa'd'ın yanına girdi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah dünyada iken insanlara eziyet edenleri kıyamet gününde cezalandırır'' buyurduğunu işittim" dedi. Umeyr de: "Onları serbest bırakın" emrini verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

22670 (4)- Urve bildiriyor: Bana bildirilene göre İyad b. Canın, haraç borçlarından dolayı güneşte bekletilen Nabatilerden bir topluluk görünce: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah dünyada iken insanlara eziyet edenleri kıyamet gününde cezalandırır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

22671 (5)- Halid b. Hakim b. Hizam der ki: Ebu Ubeyde bir adam (vali) hakkında ağır konuşunca Halid b. el-Velid ona engelolmak istedi ve: "Bu şekilde valiyi kızdırdın" dedi. Bunun üzerine Ebu Ubeyde valinin yanına gelip şöyle dedi: "Niyetim seni kızdırmak değildi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kıyamet gününde en ağır cezayı dünyada iken insanlara eziyet edenler görecektir'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisı (1157), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (3824) ve Beyhakl, Şuabu'l-iman'da (5356) rivayet ettiler.

 

 

 

22672 (6)- Safvan, Şureyh b. Ubeyd el-Hadrami ile başkasından bildiriyor: İyad b. Ganm, Dara kalesini ele geçirdiği zaman kale komutanını kamçılattı. Bu yaptığından dolayı Hişam b. Hakim, İyad'a ağır sözler sarfetti İyad da bu laflara çok kızdı. Birkaç gün geçtikten sonra Hişam, İyad'ın yanına gelip özür diledi ve: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kıyamet gününde en ağır cezayı dünyada iken insanlara eziyet edenler görecektir'' buyurduğunu işitmedin mi?" dedi. İ yad ona şu karşılığı verdi: "Ey Hişam b.Hakim! Senin işittiğin şeyleri işittik, gördüğün şeyleri de gördük. Peki, sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim bir yöneticiye bir konuda nasihat etmek isterse bunu açıkça yapmasını onu bir kenara çekip yalnızken söylesin. Eğer yönetici bu nasihatı kabul ederse kendisine yakışanı yapmış olur. Kabul etmezse de nasihat eden görevini ifa etmiş olur'' buyurduğunu işitmedin mi? Ey Hişam! Sen de bu konuda cesur birisin. Ancak Allah'ın takdir ettiği bir yöneticiye karşı bu şekilde cüretkar davranırken onun tarafından öldürülmekten çekinmelisin! Zira böylesi bir durumda Allah'ın takdir ettiği bir yöneticinin haklı olarak maktülü olursun."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/1007) ve Hakim (3/290) rivayet ettiler.

27253 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

22673 (7)- Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: Hişam b. Hakim b. Hizam, Humus valisi İyad b. Ganın'ın, haraç borcundan dolayı Nabatilerden bazı insanları ceza olarak güneşin altında beklettiğini görünce şöyle çıkıştı: "Ey İyad! Bu nedir? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah dünyada iken insanlara eziyet edenleri (kıyamet gününde) cezalandırır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

22674 (8)- Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: İyad b. Ganın ile Hişam b. Hakim b. Hizam, Humus'ta valinin Nabatilerden bazılarını ceza olarak güneşte beklettiğini gördüler. İkisinden biri valiye şöyle dedi: "Ey Filan! Bu nedir? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah dünyada iken insanlara eziyet edenleri (kıyamet gününde) cezalandırır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

22675 (9)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Hişam b. Hakim b. Hizam, Filistin'de haraç borçlarından dolayı eziyete maruz kalan bir toplulukla karşılaşınca (valiye): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah dünyada iken insanlara eziyet edenleri kıyamet gününde cezalandırır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ