MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 27- Canlılara Karşı Merhamet Etmenin Fazileti, Onlara Eziyet Etmenin Vebali

 

8. Ebu Hureyre

 

22676 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Adamın biri yolda giderken çok susadı. Bir kuyuya rastlayınca inip su içti ve geri çıktı. Çıktığında susuzluktan dili dışarıda çamuru yalayan bir köpekle karşılaştı. Kendi kendine: ''Bu köpek de benim gibi susamış'' dedi. Kuyuya inip ayakkabısına su doldurdu, ayakkabıyı ağzında tutarak geri çıktı ve köpeğe su içirdi. Allah da bu yaptığına karşılık onun günahlarını bağışladı. '' Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Hayvanlara iyilik yapıp sevap kazanabilir miyiz?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canlı her varlık için (yapılan iyilikte) sevap vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/11), Müslim, selam 4/1761 (2244) ve Ebu Davud, cihad (2550) rivayet ettiler.

 

 

 

22677 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Adamın biri yolda giderken çok susadı. Bir kuyuya rastlayınca inip su içti ve geri çıktı. Çıktığında susuzluktan dili dışarıda çamuru yalayan bir köpekle karşılaştı. Kendi kendine: ''Bu köpek de benim gibi susamış'' dedi. Kuyuya inip ayakkabısını su doldurdu, ayakkabıyı ağzında tutarak geri çıktı ve köpeğe su içirdi. Allah da bu yaptığına karşılık onun günahlarını bağışladı. '' Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Hayvanlara iyilik yapıp sevap kazanabilir miyiz?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canlı her varlık için (yapılan iyilikte) sevap vardır!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22678 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Adamın biri susuzluktan çamur yiyen bir köpek gördü. Ayakkabısını çıkardı, doldurup doyana kadar köpeğe içirmeye başladı. Allah da bu yaptığına karşılık onu cennete soktu. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ