MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Öfkeyi Dindirmek için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Tavsiyeleri

 

1. Atiyye es-Sa'dı

 

22607- Ebu Vail es-San'ani el-Muradi der ki: Bir defasında Urve b.

Muhammed'in yanında otururken yanına bir adam getirildi. Adam onunla bir şeyler konuşunca Urve çok kızdı. Bunun üzerine kalkıp abdest aldı, abdestli bir şekilde yanımıza döndü ve şöyle dedi: "Babamın, ashabdan biri olan (dedem) Atiyye'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Öfke şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratıldı. Ateş de suyla söndürülür. Bunun için biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın!''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/249 (4784), Abdurrezzak (20289) ve Taberan!, M.el-Kebir'de 17/167 (443) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Zer

 

22608- Ebu'l-Esved bildiriyor: Ebu Zer havuzundan su çekiyordu. Yanına bir topluluk gelince: "Kim Ebu Zer'e (bana) su çekmede yardımcı olup karşılığında başımdaki saçlardan birkaç tane alır?" diye sordu. Adamın biri: "Ben yaparım" dedi. Adam gelip havuza zarar vermeye başlayınca ayakta olan Ebu Zer oturdu. Oturduktan sonra da yere uzandı. Ona: "Ey Ebu Zer! Neden önce oturdun, sonra da yere uzandın?" denilince şu karşılığı verdi: "çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Biriniz öfkelendiği zaman şayet ayaktaysa otursun. Öfkesi yine dinmezse yere uzansın!'' buyurmuştu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 41249 (4782) rivayet etti.

 

 

3. İbn Surad

 

22609- Süleyman b. Surad bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki adamın karşılıklı birbirlerine dil uzattıklarını, birinin söylenenlerden dolayı aşırı bir şekilde öfkelenip ağzına geleni söylediğini görünce onu kastederek: ''Bir söz biliyorum eğer söylerse şeytan kendisinden uzaklaşır'' buyurdu. Bunu duyan adamın biri öfkelenen adamın yanına geldi ve:

"Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım, de" dedi. Sonra: "Öfkeden bir şey kaldı mı?" diye sorunca, öfkeli adam karşı tarafa başka bir şey demedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6048), Müslim (2610), Ebu Davud (4781) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10224) rivayet ettiler. 15030 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ