MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

23- Kişinin Öfkesine Hakim Olması

 

1. İbn Abbas

 

22585- İbn Abbas der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e çıktı ve eliyle şöyle işaret ederek -Ebu Abdirrahman bunu rivayet ederken burada eliyle yere doğru işaret etti-: ''Darda olan borçlusuna zaman tanıyan veya borcunu silen kişiyi Allah cehennemin hararetinden korur'' buyurdu. Sonra üç defa: ''Bilin ki cennete götüren amelleri yapmak pek zordur'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Cehenneme götüren ameller ise pek kolaydır. Bahtiyar (cennetlik) olan kişi fitnelerden uzak tutulan kişidir. Allah katında kulun içebileceği en değerli yudumı öfke anında Allah rızası için öfkesini yudumlayıp içine atmasıdır. Allah bu şekilde öfkesini içine atan kulun içini imanla doldurur. ''

 

[Zayıf]

 

15831 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Ömer

 

22586 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah katında kulun içebileceği en değerli yudum, öfke anında Allah rızası için öfkesini yudumlayıp içine atmasıdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/284) ve Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (1318) rivayet ettiler.

 

 

 

22587 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah katında kulun içebileceği en değerli yudum, öfke anında Allah rızası için öfkesini yudumlayıp içine atmasıdır. ''

 

[Sahih]

 

 

3. Muaz b. Enes

 

22588 (1) Sehl b. Muaz'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''AIlah, karşılık verme imkanı varken öfkesine sahip olan kişiyi (kıyamet gününde) herkesin önünde huzuruna çıkarır ve cennet hurilerinden istediğini seçmesini ister. Kim de giyme imkanı varken Allah'a karşı olan tevazusundan dolayı güzel giysilerden uzak durursa (kıyamet gününde) Allah herkesin önünde onu huzuruna çıkarır ve iman giysilerinden istediğini seçmesini ister. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/248 (4777) ve Tirmizi, birr 4/372 (2021, "hasen ğarib") rivayet ettiler.

 

 

 

22589 (2)- Sehl b. Muaz'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, karşılık verme imkanı varken öfkesine sahip olan kişiyi (kıyamet gününde) herkesin önünde huzuruna çıkarır ve cennet hurilerinden istediğini seçmesini ister. ''

 

[Hasen]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

22590 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güçlü kişi, herkesi yenebilen kişi değildir. Güçlü kişi, öfke anında kendine hakim olabilen kişidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/906), Buhari (10/431) ve birr 4/2014 (2609) rivayet ettiler.

 

 

 

22591 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güçlü kişi herkesi yenebilen kişi değildir'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! o zaman güçlü kişi kimdir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güçlü kişi, öfke anında kendine hakim olabilen kişidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/290) rivayet etti.

 

 

 

22592 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güçlü kişi, herkesi yenebilen kişi değildir. Güçlü kişi, öfke anında kendine hakim olabilen kişidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

Ebu Hureyre

 

22593 (1) Ebu Hureyre der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Bana yapmam için bir şey söyle" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öfkelenme!'' buyurdu. Adam bir daha gelip: "Bana yapmam için bir şey söyle" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Öfkelenme'' buyurdu. Adam birkaç defa bu şekilde gelip aynı şeyi söyledi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her defasında adama: ''Öfkelenme'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/35), Tirmizi (2025) ve İbn Ebi Şeybe (8/345) rivayet ettiler.

 

 

 

22594 (2)- Ebu Hureyre der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Bana yapmam için anlayabileceğim bir şekilde kısa olan bir şey söyle" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öfkelenme'' buyurdu. Adam aynı şeyi bir daha söyleyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Öfkelenme'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

22595- Abdullah b. Amr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Beni Allah'ın öfkesinden uzaklaştıracak şey nedir?" diye sorduğumda: ''Öfkelenmemendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Başka kanalla İbn Hibban (296) rivayet etti.

 

 

6. Cariye b. Kudame

 

22596 (1) Cariye b. Kudame bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bana yapmam için anlayabileceğim bir şekilde kısa olan bir şey söyle" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öfkelenme!'' buyurdu. Adam aynı şeyi birkaç defa söyleyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her defasında: ''Öfkelenme!'' buyurdu.

Yahya der ki: Hişam (bir seferinde) bunu rivayet ederken: "Ey Allah'ın Resulü!" diyerek Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordum ... " ifadesini kullanır. Halbuki Cariye'nin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yetişmediği söylenmektedir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (5690) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2095) rivayet etti.

 

 

 

22597 (2)- Cariye b. Kudame es-Sa'di bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Bana faydası dokunacak ama anlayabileceğim bir şekilde kısa olan bir şey söyle" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öfkelenme!'' buyurdu. Aynı şeyi birkaç defa söylediğimde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her defasında: ''Öfkelenme!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22598 (3)- Cariye b. Kudame bildiriyor: "Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bana yapmam için anlayabileceğim bir şekilde kısa olan bir şey söyle" dedi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22599 (4)- Yahya der ki: "Hişam bunu rivayet ederken: "Ey Allah'ın Resulü!" diyerek Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordum ... " der. Yahya ekledi: "Cariye'nin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yetişmediğini söyler ler."

 

 

 

22600 (5)- Ahnef b. Kays der ki: Amcalarımından biri olan Cariye b. Kudame'nin bana bildirdiğine göre kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitmiş ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana yapmam için anlayabileceğim bir şekilde kısa olan bir şey söyle" demiştiL.." Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22601 (6)- Ahnef b. Kays der ki: Amcalarımından biri bana şunu bildirdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bana yapmam için anlayabileceğim bir şekilde kısa olan bir şey söyle" dediğimde: ''Öfkelenme'' buyurdu. Birkaç defa aynı şeyi söylediğimde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her defasında bana: ''Öfkelenme'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

22602 (7)- Ahnef b. Kays, amcasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim ve: "Bana faydası dokunacak, ama anlayabileceğim bir şekilde kısa olan bir şey söyle" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öfkelenme!'' buyurdu. Aynı şeyi birkaç defa söylediğimde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her defasında bana: ''Öfkelenme!'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

22603 (8)- Humeyd b. Abdirrahman, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bana öğüt ver" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öfkelenme!'' buyurdu. Sonrasında bu adam şöyle dedi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bunu söyleyince düşündüm de öfkeden her türlü kötülük çıkar."

 

[Sahih]

 

Heysemi (12987) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ravileridir."

 

 

 

22604 (9)- Humeyd b. Abdirrahman b. Avf, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bana yapabileceğim, ama unutmamam için de kısa olan bir şey söyle" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öfkeden uzak dur!'' buyurdu. Adam aynı şeyi bir daha söyleyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Öfkeden uzak dur!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. İbn Mes'ud

 

22605- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz aranızda kimi güçlü sayarsınız?'' diye sorunca: "Kimsenin yenemediği kişiyi güçlü sayarız" dedik. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Asıl güçlü olan kişi, öfke anında kendine hakim olabilen kişidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2608) ve Ebu Davud (4779) rivayet ettiler.

 

 

8. Ashabdan Biri

 

22606- Ebu Hasbe veya İbn Hasbe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbesinde hazır bulunan bir adamdan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rakab kime denir biliyor musunuz?'' diye sorunca, ashab: "çocuğu olmayana, denir" karşılığını verdiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aksine rakabı çocuklarından hiçbirini kendisinden önce ahirete göndermeyendir. Asıl rakab budur! Asıl rakab budur!" buyurdu ve: "Yoksul kime denir biliyor musunuz?'' diye sordu. "Malı olmayana, denir" karşılığını verdiklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aksine yoksul; malı olmasına rağmen ölmeden önce ahiretine yönelik ondan hiçbir harcamada bulunmayan kişidir. Asıl yoksul budur!" buyurdu ve: ''Güçlü kime denir biliyor musunuz?'' diye sordu. "Herkesi yenebilen kişidir" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Asıl güçlü kişi yüzü kıpkırmızı kesilecek, tüyleri diken diken olacak şekilde öfkelenmesine rağmen bu öfkesine hakim olan kişidir! Asıl güçlü kişi budur! Asıl güçlü kişi budur!" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (3341) rivayet etti. Heysemi (12984) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde Ebu Hasbe veya İbn Hasbe vardır ki onu tanımıyorum. Kalan ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

SONRAKİ