MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Ahlaki Meziyetlere Teşvikler

 

1. Ebu Hureyre

 

22554 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Size en kötülerinizin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Bunlar geveze ve boşboğaz olanlardır. En hayırlılarınızın da kimler olduğunu söyleyeyim mi? Bunlar ahlakı en güzel olanlardır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (BOB) rivayet etti. Heysemi (17929) der ki: "Bezzar rivayet etti ve şöyle dedi: "Bu hadisin, Ebu Hureyre'den, sadece bu senetle rivayet edildiğini biliyoruz. Ravilerden Beri b. Yezid, eğer Bera b. Abdullah b. Yezid ise, o zayıftır. Eğer, Beri b. Yezid Hemedin, ise, İbn Hibban onu güvenilir bulmuştur." 24027 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22555 (2)- Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Dinin buyruklarını) anlayanlar için en hayırlılarınızı en güzel ahlaka sahip olanlardır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (B/16), Müslim, fadail 4/1810 (2321) ve Tirmizi4/349 (1975, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

22556 (3)- Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Dinin buyruklarını) anlayanlar için en hayırlı Müslüman, en güzel ahlaka sahip olan müslümandır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ