MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 22- Ahlaki Meziyetlere Teşvikler

 

2. Ebu Hureyre

 

22557- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (273) ve Hakim, Müstedrek'te (2/613) rivayet ettiler.

Heysemi (13683) der ki: "Ahmed rivayet etmiştir. Ricali Sahih ricalidir."

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

22558 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden en çok sevdiğim kişiler, ahlakı en güzelolanlardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı (2246, 2247), Buhari (3759, 6029) ve Tirmizi (1975) rivayet ettiler.

25774 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

22559 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde en çok seveceğim ve konum olarak bana en yakın yerde oturacak olanların kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sorunca oradakiler sustular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu iki veya üç defa tekrar edince: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ahlakı en güzel olanlardır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred'de (s. 42) ve Haraiti, Mekarimu'l-Ahlak'ta (s. 5) rivayet ettiler. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/21) der ki: "Ahmed rivayet etmiştir. İsnadı ceyyiddir."

 

 

 

22560 (3)- Abdullah b. Amr der ki: Bir mecliste Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Kıyamet gününde en çok seveceğim ve konum olarak bana en yakın yerde oturacak olanların kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ahlakı en güzel olanlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

22561 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Amellerinde itidalli olan müslüman kişi, güzel ahlakı ve hoşgörüsüyle gündüzlerini oruçla gecelerini namazIa geçiren kişinin derecesine ulaşır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Haraiti, Mekarimu'l-Ahlak'ta (s.9) rivayet etti. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/22) der ki: "Hadisi Ahmed ile el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Senedinde İbn Lehia vardır ki, kendisinde zayıflık olan bir ravidir. Diğer ravileri Sahih ravileridir."

 

 

 

22562 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: lAmellerinde itidalli olan müslüman kişi ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

 

22563 (3)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: lAmellerinde itidalli olan müslüman kişi, hoşgörüsü ve güzel ahlakıyla gündüzlerini oruçla gecelerini namazIa geçiren kişinin derecesine ulaşır. ''

 

[Hasen]

 

 

5. Hz. Aişe

 

22564 (1) Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mümin güzel ahlakıyla gecelerini namazla, gündüzlerini de oruçla geçiren kişinin derecesine ulaşır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (1160) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (7988) rivayet ettiler.

 

 

 

22565 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mümin güzel ahlakıyla gecelerini namazla, gündüzlerini de oruçla geçiren kişinin derecesine ulaşır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

22566 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi güzel ahlakıyla gecelerini namazla, gündüzlerini de oruçla geçiren kişinin derecesine ulaşır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22567 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi güzel ahlakıyla gecelerini namazla, gündüzlerini de oruçla geçiren kişinin derecesine ulaşır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu'd-Derda

 

22568 (1) Ata b. Nafi' bildiriyor: Ümmü'd-Derda'nın yanına girdiğimizde Ebu'd-Derda'dan naklen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etti: "(Hesap gününde) Mizan'da güzel ahlaktan daha ağır çeken bir şeyolmaz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (270), Ebu Davud (4799) ve Tirmizi (2003) rivayet etti.

 

 

 

22569 (2)- Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Hesap gününde) Mizan'da güzel ahlaktan daha ağır çeken bir şey olmaz" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22570 (3)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

22572 (5)- Ebu'd-Derdi'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kendisine yumuşak huydan pay verilen kişi, hayırlardan da yeteri kadar nasibini almış demektir. (Hesap gününde) Mizan'da güzel ahlaktan daha ağır çeken bir şey olmaz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (464) ve Tirmizi (2002,2013) rivayet ettiler.

 

 

 

22573 (6)- Ebu'd-Derdi'nın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Hesap gününde) Mizan'da güzel ahlaktan daha ağır çeken bir şey olmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ