MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmetinin Ömrü

 

1. İbn Ömer

 

23817 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden önceki ümmetIere nazaran sizin dünyada kalacağınız süre, ikindi namazı ile güneş batımı arasında olan süre kadardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (9/59) rivayet etti.

 

 

 

23818 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ikindi namazı sonrası oturuyorduk. Güneş Kuaykian dağı üzerindeydi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden öncekilere nazaran sizin dünyada kalacağınız süre, günün geçen kısmına nazaran kalan süre kadardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/41) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

23819 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'ın altmış veya yetmiş yıl yaşattığı bir kulun artık (ömürden yana) ileri sürebileceği bir mazereti kalmamıştır. Allah bu yönde artık mazeretini kabul etmez! Allah bu yönde artık mazeretini kabul etmez!''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (2/427-428) ve Taberi, Tefsır'de (22/93) rivayet ettiler.

 

 

 

23820 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Altmış veya yetmiş yıl yaşayan kişinin artık ömürden yana bir mazereti kalmamıştır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, tefsır (2/427, "Sahih") rivayet etti. 8186 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23821 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın altmış yıl yaşattığı bir kişinin artık ömürden yana ileri sürebileceği bir mazereti kalmamıştır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

8185 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ