MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- İnsanın Eceli ile ümitleri

 

1. İbn Mes'ud

 

23810- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yere bir kare çizdi. Sonra onun ortasına bir çizgi çekti. Sonra kare içinde olan bu çizginin her iki tarafına başka çizgiler çizdi. Kare dışına da bir çizgi çizdikten sonra: ''Bu nedir biliyor musunuz?'' diye sordu. "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediklerinde şöyle buyurdu: "Bu ortadaki çizgi insandır. Bu çizginin her iki tarafında bulunan çizgiler de onu her taraftan ısırmaya çalışanı hayatı boyunca karşılaştığı sorunlardır. Birinden kaç sa diğerine yakalanır. Bu kare onu kuşatan ecelidir. Kare dışındaki çizgi ise ümitleridir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (11/201-203) ve İbn Mace (2/289) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

23811- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önündeki toprağa bir çubuk dikti. Hemen önüne bir tane daha dikti. Bir üçüncüsünü de biraz uzağa dikti ve: "Bu nedir biliyor musunuz?" diye sordu. "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediklerinde şöyle buyurdu: ''İIki insan, sonra geleni de onun ecelidir. Uzakta olanı ise insanın ümitleridir. Ecel ve ümitler insanı kendine doğru çekerler, ancak ecel onu diğerinden önce yakalar. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (6/311) rivayet etti.

 

 

3. Enes b. Malik

 

23812 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını birleştirip yere koydu ve (çıkan izi göstererek): "Bu, insanoğludur" buyurdu. Sonra kaldırıp biraz ilerisine koydu ve: "Bu da, onun ecelidir'' buyurdu. Kaldırıp biraz daha ileriye koyduktan sonra da: ''Bu da, onun ümitleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23813 (2)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını toprağa geçirdi ve: ''Bu, insanoğludur'' buyurdu. Sonra kaldırıp biraz ilerisine koydu ve: ''Bu da, onun ecelidir'' buyurdu. Sonra da daha ilerisine işaret ederek üç defa: ''Ümitleri de oradadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23814 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, insanoğludur. Şurası (ilerisi) ecelidir. Daha ilerisi de ümitleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23815 (4)- Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, insanoğludur. Şurası (ilerisi) ecelidir. Daha ilerisi de ümitleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23816 (5)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç tane çakıl taşı aldı. Bir tanesini hemen önüne, diğerini biraz daha ileriye koydu. Diğerini de daha ileriye attı ve: "Bu (ilk çakıl taşı) insanoğludur. İkincisi, onun ecelidir. Uzaktaki de ümitleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ