MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 16- Mala Karşı Hırstan Sakındırma

 

5. Ka'b b. Malik

 

23788 (1) İbn Ka'b b. Malik'in, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koyun sürüsü üzerine salınan iki aç kurdun sürüye vereceği zarar, mal ve makam peşinde koşan kişinin dinine vereceği zarardan daha fazla değildir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/588 (2376), Darimi 2/394 (2730), İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (181), İbn Ebi Şeybe (13/460), Ebu Ya'la 11/331 (6449), Taberani, M. el-Kebir'de 19/96 (189) ve İbn Hibban 8/24 (3228) rivayet ettiler.

 

 

 

23789 (2)- İbn Ka'b b. Malik el-Ensari'nin, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koyun sürüsü üzerine salınan iki aç kurdun sürüye vereceği zarar, mal ve makam peşinde koşan kişinin dinine vereceği zarardan daha fazla değildir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Umame

 

23790 (1) Ebu Umame bildiriyor: Suffe'de kalan adamlardan biri geriye bir dinar bırakıp ölünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) bir defa dağlanacaktır'' buyurdu. Daha sonra başka biri geriye iki dinar bırakıp ölünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8011) rivayet etti.

 

 

 

23791 (2)- Ebu Umame el-Hımsı der ki: Suffe'de kalan adamlardan biri ölünce gömleğinde bir dinar bulundu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) bir defa dağlanacaktır'' buyurdu. Daha sonra başka biri ölünce gömleğinde iki dinar bulundu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

23792 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

23793 (4)- Ebu Umame bildiriyor: "Suffe'de kalan adamlardan biri öldü ... " Sonrasında ravi öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

 

23794 (5)- Ebu Umame der ki: "Suffe'de kalan adamlardan biri ölünce gömleğinde bir (veya iki) dinar bulundu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) bir (veya iki) defa dağlanacaktır'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Kaç dinar olduğu konusundaki tereddüt ravi Abdurrahman'a aittir.

 

 

 

23795 (6)- Humus ahalisinden, Adda oğullarından ve Kinde kabilesinden biri olan Abdurrahman der ki: "Ebu Umame'nin şöyle dediğini işittim ... " Sonrasında ravi öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

23796 (7)- Ebu Umame der ki: Ölüp de geriye bir (veya iki) dinar bırakan kişi hakkında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bundan dolayı (ahirette) bir (veya iki) defa dağlanacaktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Cabir

 

23797- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Ölüp de geriye dinar bırakan kişi, onunla dağlanır" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (17768) der ki: "Ravilerden İbn Lehia vardır ve hadisi daha önce başka yollarla gelen hadislerle desteklenmektedir. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

8. Ebu Hureyre

 

23798 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Bedevinin biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hayber savaşına katıldı. Ganimetten payına düşen iki dinarı da alıp abasının cebine koydu ve cebi dikip iyice kapattı. Bu bedevi ölünce cebindeki bu iki dinar bulundu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylenince: "Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

23799 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölüp de geriye iki veya üç dinar bırakan adamın cenaze namazını kıldırdıktan sonra: "Bundan dolayı (ahirette) iki (veya üç) defa dağlanacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak 1/421 (1649), İbn Ebi Şeybe, ceni/iz (3/272), Taberani, M. el-Kebir'de 8/148 (7573-7574) ve İbn Hibban (s. 615, no. 2482) rivayet ettiler.

Heysemi (17772) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir. Bezzar hasen isnadla rivayet etti."

 

 

 

23800 (3)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaylen birileri geldi ve: "Filan kişi öldü ve geriye iki dinar veya iki dirhem bıraktı" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktırl' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

9. Hz. Ali

 

23801 (1) Hz. Ali der ki: Suffa'da kalan adamlardan biri vefat etti ve geriye iki dinar veya iki dirhem bıraktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır! Arkadaşınızın namazını siz kılın'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (17764) der ki: "Ravilerden Uteybe ed-Darir mechuldur. Diğer ravileri güvenilir bulunmuştur."

 

 

 

23802 (2)-Z Hz. Ali der ki: Suffe'de kalan adamlardan biri vefat etti ve geriye bir dinar ile bir dirhem bıraktı. "Ey Allah'ın Resulü! Adam geriye bir dinar ile bir dirhem bıraktı" denilince: ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır! Arkadaşınızın namazını siz kılın'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

23803 (3)-Z Hz. Ali der ki: Suffe'de kalan adamlardan biri vefat edince:

"Ey Allah'ın Resulü! Adam geriye bir dinar ile bir dirhem bıraktı" denildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır! Arkadaşınızın namazını siz kılın'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

23804 (4)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

10. İbn Mes'ud

 

23805 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Siyahi bir köle Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e katılmıştı. Ölünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bakın geriye bir şey bırakmış mı'' buyurunca: "İki dinar bıraktı" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/240) de ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler.

Asım b. Behdele dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilir bulunmuştur."

 

 

 

23806 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Suffe'de kalan adamlardan biri ölünce gömleğinde iki dinar bulundu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

23807 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Siyahi bir köle Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e katılmıştı. Ölünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bakın geriye bir şey bırakmış mı" buyurunca: "İki dinar bıraktı" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

23808 (4)- İbn Mes'ud der ki: Suffe'de kalan adamlardan biri ölünce gömleğinde iki dinar bulundu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

23809 (5)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Suffe'de kalan adamlardan biri ölünce heybesinde iki dinar bulundu. Bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiklerinde: ''Bundan dolayı (ahirette) iki defa dağlanacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ