MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Mala Karşı Hırstan Sakındırma

 

1. Hz. Aişe

 

23768- Mesruk der ki: Hz. Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girdiği zaman birşeyler der miydi?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girdiği zaman şöyle derdi: ''İnsanoğlunun iki vadi dolusu malı olsa bir üçüncüsünü daha isterdi. Zira insanoğlunun içini (gözünü) ancak toprak doldurur (doyurur). Oysa malı sadece (doyup) namaza durabilmek ve zekatı vermek için kullanırız. Yine de Allah tövbe edenin tövbesini kabul eder.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rekilik 11/253 (6436) ve Müslim, nikah 2/725 (1048) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir

 

23769 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İnsanoğlunun bir vadi dolusu malı olsa bir ikincisini daha ister. İki vadi dolusu malı olsa bir üçüncüsünü daha ister. Zira insanoğlunun içini (gözünü) ancak toprak doldurur (doyurur). ''

 

[Hasen]

 

 

 

23770 (2)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''İnsanoğlunun bir vadi dolusu malı olsa bir ikincisini daha isterdi'' buyurdu mu?" diye sorduğumda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanoğlunun bir vadi dolusu hurmalığı olsa da yine bir benzerini hatta birçok vadi dolusu hurmalığı isterdi. Zira insanoğlunun içini (gözünü) ancak toprak doldurur (doyurur)'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (17787) der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. Ebu Ya'la ve Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Ebu Hureyre

 

23771 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

IIİhtiyarın bedeni güçsüz düşse de kalbi iki şey konusunda devamlı genç kalır. Bunlar da, fazla yaşama isteği ve mal sevgisidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23772 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyarın bedeni güçsüz düşse de kalbi iki şey konusunda devamlı genç kalır. Bunlar da, fazla yaşama isteği ve mal sevgisidir'' buyurmuştur.

Süreye rivayetinde ''Yaşama ve mal sevgisi'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

23773 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İhtiyarın kalbi iki şey konusunda devamlı genç kalır. Bunlar da, fazla yaşama ve fazla mala sahip olma isteğidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3/99) rivayet etti. 

 

 

 

23774 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyarın kalbi iki şey konusunda devamlı genç kalır. Bunlar da, fazla yaşama ve fazla mala sahip olma isteğidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2338) rivayet etti.

 

 

 

23775 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyarın kalbi iki şey konusunda devamlı genç kalır. Bunlar da, fazla yaşama ve fazla mala sahip olma isteğidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23776 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyarın kalbi iki şey konusunda devamlı genç kalır. Bunlar da, fazla yaşama ve fazla mala sahip olma isteğidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zekat 2/724 (1046), Tirmizi, zühd 4/570 (2338) ve İbn Mace 2/1415 (4233) rivayet ettiler.

 

 

 

23777 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyarın kalbi iki şey konusunda devamlı genç kalır. Bunlar da, fazla mala sahip olma ve fazla yaşama isteğidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23778 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyarın kalbi iki şey konusunda devamlı genç kalır. Bunlar da, mal biriktirme ve fazla yaşama isteğidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23779 (9)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyarın kalbi yaşama ve mal sevgisi olmak üzere iki şey konusunda devamlı genç kalır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23780 (10)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyarın bedeni güçsüz düşse de kalbi iki şey konusunda devamlı genç kalır. Bunlar da fazla yaşama isteği ve mal sevgisidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23781 (11)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi yaşlansa da fazla yaşama ile çok mala sahip olma isteği devamlı (genç) kalır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Enes b. Malik

 

23782 (1) Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanoğlu yaşlanmasına rağmen iki şey içinde daima canlı kalır. Bunlar da hırs ve (uzun) emeldir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zekat 21724 (1047), Tirmizi, zühd 4/636 (2455) ve İbn Mace, zühd 2/1415 (4234) rivayet ettiler.

 

 

 

23783 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanoğlu yaşlanmasına rağmen iki şey içinde daima canlı kalır. Bunlar da hırs ve (uzun) emeldir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23784 (3)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanoğlu yaşlanmasına rağmen iki şey içinde daima canlı kalır. Bunlar da hırs ve (uzun) emeldir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23785 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanoğlu yaşlanmasına rağmen iki şey içinde daima genç kalır. Bunlar da mala karşı olan hırsı ve uzun yaşama umududur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23786 (5)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanoğlu yaşlanmasına rağmen iki şey içinde daima genç kalır. Bunlar dai mala karşı olan hırsı ve uzun yaşama umududur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23787 (6)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanoğlu yaşlanmasına rağmen iki şey içinde daima canlı kalır. Bunlar da hırs ve (uzun) emeldir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ