MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Dünya Malına Hırstan Sakındırma

 

1. Ukbe b. amir

 

23750- Ukbe b. Amir bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer Allah'ın kuluna, günahlarına rağmen dünyalık olarak hala sevdiği şeyleri verdiğini görürsen bil ki bu istidrrac'tır'' buyurdu ve: "Kendilerine hatırlatılanı unuttuklarında, onlara her şeyin kapısını açtık; kendilerine verilene sevinince ansızın onları yakaladık da umutsuz kalıverdiler"[En'am 44] ayetini okudu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (4540) ve Taberi, Tefsir'de (7/195) rivayet ettiler.

 

 

2. Ashabdan Biri

 

23751- Ebu Hasbe veya İbn Hasbe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbesinde hazır bulunan bir adamdan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rakub kime denir biliyor musunuz?'' diye sorunca, ashab: "çocuğu olmayana, denir" karşılığını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aksine rakub, çocuklarından hiçbirini kendisinden önce ahirete göndermeyendir. Asıl rakub budur! Asıl rakub budur'' buyurdu ve: ''Yoksul kime denir biliyor musunuz?'' diye sordu. "Malı olmayana, denir" karşılığını verdiklerinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aksine yoksul, malı olmasına rağmen ölmeden önce ahiretine yönelik ondan hiçbir harcamada bulunmayan kişidir. Asıl yoksul budur!'' buyurdu ve: ''Güçlü kime denir biliyor musunuz?'' diye sordu. "Herkesi yenebilen kişidir" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Asıl güçlü kişi, yüzü kıpkırmızı kesilecek, tüyleri diken diken olacak şekilde öfkelenmesine rağmen bu öfkesine hakim olan kişidir! Asıl güçlü kişi budur!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (3341) rivayet etti. 23060 (1)'de tekrar etmiştir. Heysemi (12984) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde Ebu Hasbe veya İbn Hasbe vardır ki onu tanımıyorum. Kalan ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

3. Barise b. en-Nu'man

 

23752- Harise b. en-Nu'man'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cemaatle namazlara katılan biriniz sürü sahibi olduğunda bunu bahane ederek: ''Sürüm için otu buradan daha bol bir yer bulayım'' deyip sadece Cuma namazlarına katılmaya başlar. Zamanla yine sürüsünü bahane ederek: ''Sürüm için otu buradan da daha bol bir yer bulayım'' der ve başka bir yere gidip Cuma namazlarına da katılmaz olur. Bu şekilde de kalbi mühürlenir.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3174) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani "Öyle ki ne Cumaya katılır, ne de Cumanın hangi gün olduğunu bilir" ifadesiyle rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Gafre'nin azatlısı Ömer b. Abdillah zayıftır." 7498 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Eslem Kabilesinden Bir Adam

 

23753- Abdulmelik b. Ebi Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam'ın, babasından, onun da ashabdan birinden şu sözünü bildiriyor: "Dünyanın adi oğlu adi olanların malı olması çok uzak değildir. Böylesi bir zamanda insanların en iyisi her iki tarafı da (babası da oğlu da) mümin olan kişidir.

 

[Sahih]

 

Heysemi (12452) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel sahabi sözü olarak rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdir."

 

 

5. Ebu Hureyre

 

23754- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Şöyle şöyle şöyle (çevresinde bulunanlara) dağıtanlar dışında dünyada malı çok olanlar (ahirette) en aşağı derecede olanlardır'' buyurmuştur.

Esved der ki: "Kamil bunu rivayet ederken eliyle sağına, soluna ve önüne doğru işaret etti. "

 

[Hasen]

 

 

6. Ebu Burayra

 

23755 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyal adi oğlu adi olanların malı olmadıkça kıyamet kopmaz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (11960) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup İbn Hanbel'in ravileri Sahih'in ravileridirler. Bunun tek istisnası Kamil b. el-Ala'dır, ancak o da güvenilirdir."

 

 

 

23756 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyal adi oğlu adi olanların malı olmadıkça kıyamet kopmaz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

23757 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyal adi oğlu adi olanların malı olmadıkça kıyamet kopmaz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

7. Ebu Burde b. Niyar

 

23758 (1) İbn Niyar der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Dünyal adi oğlu adi olanların malı olmadıkça kıyamet kopmaz'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/242) rivayet etti. Heysemi (12424) der ki: "Ahmed b. Hanbel ve muhtasar olarak Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdir. "

 

 

 

23759 (2)- Ebu Bekr b. Ebi'l-Cehm der ki: Zeyd b. Hasan ile birlikte

Abdulaziz b. Mervan'ın azatlısı İbn Rummane'yi aramıza aldık. İbn Rummane, arkasına koyduğumuz kollarımıza dayanarak yürüyordu. Bu şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mescid'ine girdik. İçerde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan İbn Niyar vardı. Yanına gitmem için bana haber yollayınca yanına gittim. Bana: "İbn Rummane'nin sana ve Zeyd b. Hasan'a yaslandığını gördüm. Bil ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Dünya, adi oğlu adi olanların malı olmadıkça kıyamet kopmaz'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/512) rivayet etti,

 

 

8. Huzeyfe b. el-Yeman

 

23760- Huzeyfe b. el-Yeman'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyada en mutlu kişiler, adi oğlu adiler olmadıkça kıyamet kopmaz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi4/493 (3209, "ğarib") rivayet etti.

 

 

9. Ebu Hureyre

 

23761- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Fakir düşmenizden değil, bolluk içinde olmanızdan korkarım. Günaha düşmenizden değil, bilerek günah işlemenizden korkarım. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/121, 10/236) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ricali Sahih ricaldir" Hakim, Müstedrek'te (2/534) rivayet etti.

 

 

10. İbn Mes'ud

 

23762 (1) Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kendinizi çiftçiliğe vermeyin, dünyaya bağlanırsınız'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/264) ve Hakim (4/322) rivayet ettiler.

 

 

 

23763 (2)- Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendinizi çiftçiliğe vermeyin dünyaya bağlanırsınız'' buyurdu. Oysa şimdileri Rezan'da bir evimiz, Medine'de bir evimiz bulunuyor.

 

[Sahih]

 

 

 

23764 (3)- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kendinizi çiftçiliğe vermeyin, dünyaya bağlanırsınız'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23765 (4)- Şu'be'nin, Ebu't- Teyyah'tan, onun da Tay kabilesinden bir adamdan bildirdiğine göre Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farklı yerlerde mal ve aile edinmeyi yasakladı" demiştir.

 

 

 

Haccac der ki: Bunu rivayet eden Şu'be'nin yanında oturan Ebu Hamza da şöyle dedi: "Doğrudur. Ahram et-Tai'nin, babasından bildirdiğine göre Abdullah, Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen öyle bir hadis rivayet etmiş ve sonunda: ''Peki Rezan'da bir ailesi, Medine'de bir ailesi, filan yerde de bir ailesi olana ne demeli?'' demiştir."

Şu'be der ki: Ebu't-Teyyah'a: "Tabakkur ifadesinden kasıt nedir?" diye sorduğumda: "Çokluk anlamındadır "dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

23766 (5)- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farklı yerlerde mal ve aile edinmeyi yasakladı."

 

[Zayıf]

 

 

 

23767 (6)- Ebu Cemre'nin, babasından bildirdiğine göre Abdullah, Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söz konusu hadisi rivayet etmiş ve: "Biri Medine'de biri şurada biri de filan yerde olmak üzere üç ailesi olana ne demeli?" demiştir.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ