MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Tecessüs ve Kötü Zandan Sakındırma

 

1. Sevban

 

23742- Sevbin'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın kullarına eziyet etmeyin, onları ayıplamayın, ayıplarını araştırmayın! Kim Müslüman kardeşinin ayıplarını araştırırsa Allah da onun ayıplarının peşine düşer ve evinin içinde dahi olsa onu rezil eder''

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/87): "Meymun b. Aclan dışında ravileri Sahih'in ravileridir. Meymun da güvenilir biridir" demiştir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

23743 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zandan sakının, zira en yalan söz, zanna dayalı sözdür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (10/404), Müslim (2/279) ve Malik, Muvatta'da (907-908) rivayet ettiler.

 

 

 

23744 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Zandan sakının, zira en yalan söz, zanna dayalı sözdür. Birbirinizin kusurlarının peşine düşmeyin. Birbirinizin mahrem şeylerini araştırmayın. Birbirinize kin tutmayın. Birbirinize sırt çevirmeyin. Birbirinizle dünyalıklar için çekişmeyin. Allah'ın kardeş kulları olun. ''

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6724) rivayet etti.

 

 

 

23745 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Zandan sakının, zira en yalan söz, zanna dayalı sözdür. Birbirinizin mahrem şeylerini araştırmayın. Birbirinizin kusurlarının peşine düşmeyin. Birbirinize haset etmeyin. Birbirinizle dünyalıklar için çekişmeyin. Birbirinize kin tutmayın. Birbirinize sırt çevirmeyin. Allah'ın kardeş kulları olun. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23746 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zandan sakının, zira en yalan söz zanna dayalı sözdür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

23747 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Hüsnü zan, kulluğun güzelliklerindendir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4993), Tirmizi (4/291), Hakim, Müstedrek'te (4/241) ve Tayalisi, Müsned'de (2586) rivayet ettiler.

 

 

 

23748 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hüsnü zan, kulluğun güzelliklerindendir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23749 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah hakkında hüsnü zan beslemek, Allah'a kulluğun güzelliklerindendir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ