MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 10- ihanetten, Sözde Durmamaktan ve Vefasızlık'tan Sakındırma

 

2. Muaviye

 

23682- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: Hz. Aişe, yanına giren Muaviye'ye: "Burada seni öldürmesi için bir adamı saklamamdan korkmuyor musun?" diye sordu. Muaviye: "Girenin emanda olduğu bir evdeyken bunu bana yapmazsın. Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İman ihaneti bağlar (mümin ihanet etmez)'' buyurduğunu işittim. Hem ben, senin ihtiyaçlarını karşılıyorken bunu neden yapasın?" karşılığını verdi. Aişe: "Doğru söylüyorsun" deyince de Muaviye: "O zaman Rabbimize kavuşana kadar bu işte (yönetim işinde) bize karışma" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/87 (2769) ve Taberani, M. el-Kebir'de 19/319 (723) rivayet ettiler.

27635 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Zübeyr b. el-Avvam

 

23683 (1) Hasan(-i Basri) der ki: Adamın biri Zübeyr b. el-Avvam'a geldi ve: "Senin için Ali'yi öldüreyim mi?" dedi. Zübeyr: "Ordusu varken onu nasıl öldüreceksin?" diye sorunca, adam: "Ona katılırım, sonra da ihanetle öldürürüm" karşılığını verdi. Bunun üzerine Zübeyr: "Olmaz! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmanı ihaneti bağlar! Bundan dolayı mümin ihanet etmez'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/96) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan Mübarek b. Fadale güvenilir olmakla beraber müdellistir. Fakat burada "haddesena Hasan" diyerek sarih sıyga kullanmıştır."

 

 

 

23684 (2)- Hasan(-i Basri) der ki: "Adamın biri Zübeyr b. el-Avvam'a geldi ve: "Senin için Ali'yi öldüreyim mi?" dedi. Zübeyr: "Yanında o kadar kişi varken onu nasıl öldüreceksin?" diye sordu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

23685 (3)- Hasan der ki: Adamın biri Zübeyr b. el-Avvam'a geldi ve: "Senin için Ali'yi öldüreyim mi?" dedi. Zübeyr: "Onu nasıl öldüreceksin?" diye sorunca, adam: "İhanetle öldürürüm" karşılığını verdi. Bunun üzerine Zübeyr: "Olmaz! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmanı ihaneti bağlar! Bundan dolayı mümin ihanet etmez'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ