MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Zulümden Sakındırma

 

1. İbn Ömer

 

23686 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Zulmetmekten sakının! Zira zulüm, kıyamet gününde sahibini karanlıklar içinde bırakacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (13/512), Abd b. Humeyd (814) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da

 

 

 

23687 (2)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Zulmetmekten sakının! Zira zulüm, kıyamet gününde sahibini karanlıklar içinde bırakacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

23688 (3)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Zulmetmekten sakının! Zira zulüm, kıyamet gününde sahibini karanlıklar içinde bırakacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

23689 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zulüm, kıyamet gününde sahibini karanlıklar içinde bırakacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/73) ve Müslim (2/283) rivayet ettiler.

 

 

 

23690 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Zulüm, kıyamet gününde sahibini karanlıklar içinde bırakacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

23691 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müflis kimdir biliyor musunuz?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Bizde müflis parası ve malı olmayan kişiye derler" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Asıl müflis olan kişi, kıyamet gününde namazlarını kılmış, zekatını vermiş bir şekilde gelmesine rağmen şunun onuruna dil uzatmış, şuna iftira atmış, şunun malını yemiş bir şekilde huzura çıkan kişidir. Orada hakkına girdiği her bir kişi bu hakkını onun iyiliklerinden alarak karşılar. Haklarını tamamıyla ödemeden iyilikleri biterse karşı tarafın günahlarından alınıp kendisine yüklenir ve bu şekilde cehennem ateşine atılır. ''

 

[Sahih]    )

 

Diğer tahric: Müslim (2/283) ve Tirmizi (3/291-292, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

23692 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müflis kimdir biliyor musunuz?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Bizde müflis parası ve malı olmayan kişiye derler" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Asıl müflis olan kişi, kıyamet gününde namazlarını kılmış, zekatını vermiş bir şekilde gelmesine rağmen şunun onuruna dil uzatmış, şuna iftira atmış, şunun malını yemiş, şuna vurmuş bir şekilde huzura çıkan kişidir. Orada hakkına girdiği her bir kişi bu hakkını onun iyiliklerinden alarak karşılar. Haklarını tamamıyla ödemeden iyilikleri biterse karşı tarafın günahlarından alınıp kendisine yüklenir ve bu şekilde cehennem ateşine atılır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23693 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müflis kimdir biliyor musunuz?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Bizde müflis parası ve malı olmayan kişiye derler" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''ümmetimden müflis olan kişi, kıyamet gününde namazlarını kılmış, zekatını vermiş bir şekilde gelmesine rağmen şunun onuruna dil uzatmış, şuna iftira atmış, şunun malını yemiş, şunun canına kıymış, şuna vurmuş bir şekilde huzura çıkan kişidir. Orada hakkına girdiği her bir kişi, bu hakkını onun iyiliklerinden alarak karşılar. Haklarını tamamıyla ödemeden iyilikleri biterse, karşı tarafın günahlarından alınıp kendisine yüklenir ve bu şekilde cehennem ateşine atılır. ''

 

28977 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

3. Vasile

 

23694- Ziyad b. er-Rab i' der ki: Filistin ahalisinden Abbad b. b. Kesir eşŞami'nin bize bildirdiğine göre kabilesinden Fesile adında bir kadın babasından naklen şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Kişinin kabilesini sevmesi kavmiyetçilik midir?" diye sorduğumda: ''Hayır! Ancak kişinin haksız yere bir konuda kabilesine arka çıkması kavmiyetçiliktir'' karşılığını verdi.

 

Ahmed b. Hanbel der ki: "Alimlerden birinden işittiğime göre bu kadının (Fesile'nin) babası Vasile b. el-Eska'dıL Babamın da (Müsned'inde) bu hadisi, Vasile'dengelen hadislerin sonuna koyduğunu gördüm. Bundan dolayı bu hadisi Vasile'nin hadisleri arasında zannettim."        )

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (5119) ve İbn Mace (3949) rivayet ettiler.

 

 

 

23695- !! Buradaki hadis yanlışlıkla buraya-yerleştirildiğinden dolayı tarafımızdan silinmiştir.

 

 

SONRAKİ