MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Kibirden ve Böbürlenmeden Sakındırma

 

1. Abdullah b. Mes'ud

 

23600 (1) Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kalbinde hardal tanesi kadar kibir bulunan kişi cennete giremez. Kalbinde hardal tanesi kadar iman bulunan kişi de cehenneme girmez. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23601 (2)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kalbinde zerre ağırlığında kibir bulunan kişi cennete giremez. Kalbinde zerre ağırlığında iman bulunan kişi de cehenneme girmez. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23602 (3)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kalbinde hardal tanesi kadar kibir bulunan kişi cennete giremez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23603 (4)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kalbinde zerre ağırlığında iman bulunan kişi cehenneme girmez. Yine kalbinde zerre miktarı kibir bulunan kişi de cennete giremez'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Giysilerimin tertemiz, saçlarımın kokulu, ayakkabı bağlarımın yeni olmasını seviyorum" dedi ve bu yönde pek çok şey daha saydı. Hatta kamçısının askısını bile zikredip sonunda: "Ey Allah'ın Resulü! Bu tür şeyler de kibirden mi oluyor?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Bu, kişinin güzelliğindendir. Allah güzeldir ve güzel olan her şeyi sever. Kibir ise başkalarının hakkını yemek ve insanları kendinden aşağı görmektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/37-38), Ebu Davud (4/102-103), Tirmizi (3/144) ve İbn Mace (1/16) rivayet ettiler.

19962 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23604 (5)- İbn Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biriyle konuşuyorken veya şöyle yaparken veya şunu yaparken (Rıvi İbn Avn der ki: Amr b. Said bunu bana rivayet ederken birini unuttu, diğerini de ben unuttum) yanına girmeme engel olmazdı. Bir defasında yanına geldiğimde içerde Malik b. Murare er-Rehavi vardı. Girdiğimde Malik: "Ey Allah'ın Resulü! Gördüğün gibi bana bir güzellik ihsan edilmiş. Bundan dolayı iki ve daha fazla ayakkabı bağında olsa bile başkasının benden üstün olmasını istemem. Bu isteğim haddi aşma mıdır?" diye soruyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Haddi aşmak değildir. Zira haddi aşmak başkalarının hakkını yemek ve insanları küçük görmektir'' buyurdu.

 

 

 

23605 (6)- İbn Mes'ud der ki: üç durumda dahi olsa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmeme engel olunmazdı. Bunlar biriyle konuşuyorken, diğer şu, diğeri de şudur (Ravi İbn Avn der ki: Amr b. Said bunu bana rivayet ederken birini unuttu, diğerini de ben unuttum). Bir defasında yanına geldiğimde içerde Malik b. Murare er-Rehavi vardı. Girdiğimde Malik: "Ey Allah'ın Resulü! Gördüğün gibi bana bir güzellik ihsan edilmiş. Bundan dolayı iki ve daha fazla ayakkabı bağında olsa bile başkasının benden üstün olmasını istemem. Bu isteğim haddi aşma mıdır?" diye soruyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Haddi aşmak değildir. Zira haddi aşmak başkalarının hakkını yemek ve insanları küçük görmektir'' buyurdu.

 

 

2. Ukbe b. Amir

 

23606- Ukbe b. Amir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Öldüğünde kalbinde hardal tanesi kadar kibir bulunan kişi cennete giremeyeceği gibi ne kokusunu duyabilir ne de onu görebilir" buyurduğunu işittim. Kureyş'ten Ebu Reyhane adında bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ben güzel görünmeyi sever ve hep öyle olmayı isterim. Hatta kamçımın askısı ile ayakkabı bağımın bile güzel olmasından hoşlanınm" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kibirden değildir. Allah güzeldir ve güzelolan her şeyi sever. Kibir ise hakka karşı azgın davranmak ve insanları kendinden aşağı görmektir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

23607- Abdullah b. Amr der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e düğmeleri halis ipekten taylasan cübbe giymiş olan bir Bedevi geldi ve: ''Arkadaşınız (Resulullah) baba'dan oğula çoban olanları yüceltmek, babadan oğula da savaşçı olanları küçük düşürmek istiyor" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızgın bir şekilde kalkıp adamın cübbesinin yakasından tuttu. Kendine doğru çekti ve: '' üze rin de, aklı olmayanların cübbesini görüyorum'' buyurdu. Sonra dönüp yerine oturdu ve şöyle devam etti: ''Nuh Nebi vefat edeceği zaman iki oğlunu çağırıp onlara şöyle dedi: ''Size vasiyetimi kısa bir şekilde açıklayacağım. İki şeyi yapmanızı, iki şeyden de uzak durmanızı istiyorum. Şirk ve kibirden uzak durmanızı istiyorum. Yapmanızı istediğim şeylerden biri La ilahe illallah, demenizdir. Zira gökler ile yer içindekilerle birlikte bir kefeye, La ilahe illallah, sözü de diğer kefeye konsa, La ilahe illallah, sözü ağır basardı. Gökler ile yer bir halka olsa bu söz de üzerine konsa bu halkayı ikiye bölerdi. Aynı şekilde daima ''Allah'ı her türlü eksiklikten tenzih eder ve O'na hamdederim'' demenizi tavsiye ediyorum. Zira mahlukatın duası bu şekildedir ve Allah bununla mahlukatını rızıklandırır. ''

 

[Sahih]

 

14344 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Reyhane

 

23608 (1) Sevban b. Şehr der ki: Küreyb b. Ebrehe, Abdulmelik ile Abdulmelik'in Mürran'daki evinde oturmuştu. Kibir konusu açılınca Küreyb şunu anlattı: "Ebu Reyhane şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İçinde kibir olan hiç kimse cennete giremez'' buyurduğunu işittim. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben kamçımın askısının ve ayakkabılanmın bağlarının güzelolmasını isterim (bu kibre girer mi?)" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kibirden değildir. Allah güzeldir ve güzel olan her şeyi sever. Kibir ise başkalarının hakkını yemek ve insanları küçük görmektir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/133) zikretmiş ve: "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

23609 (2)- Sevban b. Şehr el-Eş'ari der ki: Küreyb b. Ebrehe, Abdulmelik ile Abdulmelik'in Murran'daki evinde bir divanda oturmuşlardı. Kibir konusu açıhnca Küreyb şunu anlattı: "Ebu Reyhane şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İçinde kibir olan hiç kimse cennete giremez'' buyurduğunu işittim. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben kamçımın askısının ve ayakkabılanmın bağlarının güzel olmasını isterim (bu kibre girer mi?)" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kibirden değildir. Allah güzeldir ve güzel olan her şeyi sever. Kibir ise başkalarının hakkını yemek ve insanları küçük görmektir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

23610 (1) Ebu Seleme b. Abdirrahman b. Avf der ki: Merve'de Abdullah b. Ömer ile Abdullah b. Amr b. el-As karşılaştı. Bir süre konuştuktan sonra Abdullah b. Amr yoluna devam etti. Abdullah b. Ömer'in, yerinde kalıp ağladığını gören bir adam: "Ey Ebu Abdirrahman! Neden ağlıyorsun?" diye sordu. İbn Ömer şu karşılığı verdi: "Şu adamın (Abdullah b. Amr'ın) söylediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kalbinde hardal tanesi kadar dahi olsa kibir bulunan kişiyi Allah yüz üstü cehenneme atar'' buyurmuştur."

 

[Sahih]

 

 

 

23611 (2)- Ebu Hayyan, babasından bildiriyor: Abdullah b. Amr ile Abdullah b. Ömer karşılaştı. Bir süre sonra Abdullah b. Ömer'in ağlayarak geldiğini görenler: "Ey Ebu Abdirrahman! Neden ağlıyorsun?" diye sordulaL İbn Ömer şu karşılığı verdi: "Şu adamın (Abdullah b. Amr'ın) söylediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kalbinde hardal tanesi kadar dahi olsa kibir bulunan cennete giremez" buyurduğunu işitmiştir"

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/98) rivayet etti.

 

 

6. Abdullah b. Amr

 

23612- Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Cehennem ahalisi konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kaba, yaygaracı, kibirli; mal biriktirip cimri davranan kimselerden oluşur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/393) rivayet etti.

 

 

7. Abdullah b. Amr

 

23613- Amr b. Şuayb'ın, babasından, dedesinden bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Dünyada iken kibirlenen insanlar kıyamet gününde insan şeklinde karıncalar gibi haşredilecekler ve küçük olan her bir şeyden daha küçük olacaklardır. Bu şekilde cehennemde adına Balus denilen bir hapishaneye gireceklerdir. Burada en kızgın ateşlerle yanıp, ateşte yananların irinIerinden kalan tortuyu içeceklerdir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/325, "hasen"), İbn Kesir, Tefsır'de (7/310) ve Münzin, et-Terğib'de (4/18- 19) rivayet ettiler.

 

 

8. İbn Ömer

 

23614- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kendini büyük gören veya böbürlenerek yürüyen kişi huzura Allah'ın öfkesine maruz kalmış bir şekilde çıkar'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Edebu'l-Müfred'de (81), Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/98), Suyüti, Camiu's-Sağir'de (8597) ve Münziri, et-Terğib'de (4/20) rivayet ettiler.

 

 

9. Ebu Said

 

23615 (1) Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu alayhi v8Sellam) şöyle buyurmuştur: ''Adamın biri giydiği iki hırkayla kendini beğenmiş bir şekilde yürürken Allah'ın emriyle yer onu içine aldı. Kıyamet gününe kadar da yerin içinde aşağıya doğru batıp duracaktır. ''

 

[Hasen]

 

 

 

23616 (2)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sizden önceki topluluklardan bir adam yeşil iki hırkayla kendini beğenmiş bir şekilde yürürken Allah'ın emriyle yer onu içine aldı. Kıyamet gününe kadar da yerin içinde aşağıya doğru batıp duracaktır. ''

 

[Hasen]

 

 

 

23617 (1)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah: ''Büyüklük benim ridamı ululuk ise izarımdır. Her kim bu ikisinde bana kafa tutarsa onu cehennem ateşine atarım'' buyurur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/292), Ebu Davud 4/102 (4090) ve İbn Mace (4174) rivayet ettiler.

 

 

 

23618 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah: ''Büyüklük benim ridamı ululuk ise izarımdır. Her kim bu ikisinde bana kafa turasa cehenneme sokarım'' buyurur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2023 (2620) ve Ebu Davud, libas 4/59 (4090) rivayet ettiler.

 

 

 

23619 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ailah: ''Büyüklük benim ridamı ululuk ise izarımdır. Her kim bu ikisinde bana kafa tutarsa cehenneme atarım'' buyurur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/2023 (2620), Humeydi 2/486 (1149), İbn Hibban (s. 42, no. 49) ve Hakim (1/61, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

23620 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah: ''Büyüklük benim ridamı ululuk ise izarımdır. Her kim bu ikisinde bana kafa tutarsa cehenneme atarım'' buyurur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23621 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah: ''Büyüklük benim ridamı ululuk ise izarımdır. Her kim bu ikisinde bana kafa tutarsa cehenneme atarım'' buyurur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2023 (2620) ve İbn Ebi Şeybe 9/89 (6630) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ