MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Riyakarlığın Küçük Şirk Sayılması

 

1. Şeddad b. Evs

 

23578 (1) Ubilde b. Nusey bildiriyor: Şeddad b. Evs ağlayınca ona: "Neden ağlıyorsun?" diye soruldu. Şeddild: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir şeyaklıma geldi de ondan ağladım" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: '' ümmetim hakkında şirkten ve gizli şehvetten korkuyorum'' buyurduğunu işittim. "Ey Allah'ın Resulü! Senden sonra ümmetin şirke bulaşacak mı?" diye sorduğumda: ''Evet!'' karşılığını verip şöyle devam etti: ''Güneşe, Ay'a, taşa veya puta tapacak değiller, ancak amellerinde riyaktir olacaklardır. Gizli şehvet de birinin güne oruçlu başlaması, ancak şehvetine hitap eden bir şeyle karşılaşınca orucunu bozup onu yapmasıdır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4205), Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (6830), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7144-5) ve Hakim, Müstedrek'te (4/330) rivayet ettiler.

 

 

 

23579 (2)- İbn Canın anlatıyor: Ebu'd-Derda ile (Şam yakınlarındaki) Cabiye mescidine girdiğimizde içerde Ubade b. es-Samit ile karşılaştık. Sol eliyle sağ kolumu, sağ eliyle de Ebu'd-Derda'nın sol kolunu tuttu ve aramızda yürümeye başladı. Yürürken de aramızda konuşuyorduk ki ne konuştuğumuzu ancak Allah biliyordu. Bir ara Ubade şöyle dedi: "Şayet birinizin veya her ikinizin de ömrü yeterse müslümanlardan Kur'an'ı Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diliyle öğrenmiş herhangi birinin onu okuyup tekrarlamasını, helallerini helal, haramlarını haram saymasını, buyruk ve yasaklarına uymasını veya Kur'an'ı Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diliyle öğrenmiş bir kardeşinden öğrenip tekrar tekrar okumasını, helallerini helal, haramlarını haram saymasını, buyruk ve yasaklarına uymasını görmeniz çok uzak olmayacaktır. Ancak ölü bir eşeğin başının sahibine faydası ne ise bu kişinin de size faydası o kadar olacaktır."

Bu şekilde yürürken karşımıza. Şeddad b. Evs ile Avf b. Malik çıktı.

Birlikte oturduğumuzda Şeddad: "Ey insanlar! Sizler için en çok korktuğum şey Resulullah'tan da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim gizli şehvet ile şirktir" dedi. Ubade b. es-Samit ile Ebu'd-Derda: "Allahım bizi bağışla! Ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Şeytan; Arap yarımadasında artık kendisine kulluk edilmesinden umudunu kesti'' buyurmamış mıydı? Gizli şehvetin ne olduğunu biliyoruz, kadın ve diğer dünyalık olan her türlü şeye karşı olan şehvettir. Ey Şeddad! Peki, bizim için korktuğunu söylediğin bu şirk de ne oluyor?" diye sorunca, Şeddad: "Biri bir adam için namaz kılsa veya oruç tutsa veya onun için sadaka verse sizce şirk koşmuş olmaz mı?" sorusuyla karşılık verdi. "Evet, vallahi biri bir adam için namaz kılsa veya oruç tutsa veya onun için sadaka verse şirk koşmuş olur" karşılığını verdiklerinde Şeddad: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Gösteriş için namaz kılan; şirk koşmuş olur. Gösteriş için oruç tutan; şirk koşmuş olur. Gösteriş için sadaka veren; şirk koşmuş olur'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

Avf b. Malik: "Peki, Allah böylesi bir kişinin yaptığı amellerden sırf kendi rızası için yapılanları ayırıp şirk koşularak yapılmış olanları bırakması mümkün değil mi?" diye sorunca, Şeddad şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah: ''Bana ortak (şirk) koşan kişi için (bu ortaklar içinde) en üstün ortak benim. Zira, bana şirk koşan kişinin az veya çok yaptığı ameller bana ortak koştuğu kişiye aittir. Ben ise öyle bir ortaklıktan uzağım'' buyurur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7139), Hakim, Müstedrek'te (4/329) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (6844) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Said b. Ebi Fadale

 

23580 (1) Ashabdan Ebu Said b. Fadale el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Allah gelmesi şüphesiz olan o günde gelmiş geçmiş tüm insanları bir araya topladığında biri şöyle seglenir: "Her kim Allah için yaptığı bir amele başkalarını da ortak etmişse karşılığını da Allah dışında ortak ettiği kişiden istesin. Zira Allah böylesi bir ortaklıktan uzaktır. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, tefsir 5/314 (3154, "hasen ğarib"), İbn Mace, zühd 2/1406 (4203) ve İbn Hibban (404, 7345) rivayet ettiler.

 

 

 

23581 (2)- Ashabdan Ebu Said b. Fadale el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah gelmesi şüphesiz olan o günde gelmiş geçmiş tüm insanları bir araya topladığında biri şöyle seslenir: ''Her kim Allah için yaptığı bir amele başkalarını da ortak etmişse karşılığını da Allah dışında ortak ettiği kişiden istesin. Zira Allah böylesi bir ortaklıktan uzaktır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, tefsır 5/314 (3154, "hasen ğarib"), İbn Mace, zühd 2/1406 (4203) ve İbn Hibban (2499) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Bekre

 

23582- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kim (işlediği hayrı şöhret için) insanlara duyurursa, Allah, onun (gizli işlerini) duyurur. Her kim de (halk nazarında mevki kazanmak için) işlediği ameli halka gösterip riyakarlık ederse, Allah ta (kıyamet günü) rezil eder'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar, Müsned'inde (3691) rivayet etti.

 

 

4. Cundub el-Beceli

 

23583- Cundub el-Beceli'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim insanlara duyurmak için hareket ederse Allah da onu (gizli kusurlarını ya da riyakarlığını) duyurur. Kim insanlara göstermek niyetiyle hareket ederse Allah da onu (gizli kusurlarını) gösterir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rekaik 11/235 (6499) ve Müslim, zühd 4/2281 (2987) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Said

 

23584- Ebu Said'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim işlediği hayrı halkın takdirini kazanmak için başkalarına gösterirse, Allah da onun riyakarlığını açığa vurur. Kim de işlediği hayrı şöhret kazanmak için halka duyurursa, Allah onun gizli işlerini duyurur. '' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/591 (2381) ve Ebu Ya'la (1059) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Said el-Hud ri

 

23585- Rubeyh b. Abdirrahman b. Ebi Said el-Hudri, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Bir ihtiyacı olur veya gece vakti aniden bir durum ortaya çıkar da bizi bir yere gönderir diye gece vakti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in evinin yanında nöbetleşe bir şekilde beklerdik. Bazen de bu bekleyenler çok kalabalık olurdu. Bir defasında yine bu şekilde bekleyip aramızda sessizce sohbet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: ''Aranızdaki bu fısıldaşma da ne oluyor? Ben böylesi fısıldaşmaları size yasaklamadım mı?" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Böylesi bir şey yapmışsak Allah'a tövbe ederiz. Sadece ondan korkumuzdan dolayı Mesih Deccal'i konuşuyorduk" dediğimizde: ''Mesih Deccal den daha fazla korkmanız gereken şeyin ne olduğunu size söyleyeyim mi?'' diye sordu. "Tabi ki söyle" dediğimizde: ''Gizli şirktir. O da kişinin bir başkasına göstermek amacıyla bir ameli yapmasıdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1406 (4204) ve Hakim (4/329, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

7. Ebu Hind

 

23586- Ebu Hind ed-Dari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi riya ve gösteriş için bir işe kalkıştığı zaman Allah kıyamet gününde onu ifşa ve teşhir eder. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2751), Bezzar (Keşfu'l-estar 2026, 3564), Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (6823) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/803) rivayet ettiler.

 

 

8. Mahmud b. Lebid

 

23587 (1) Mahmud b. Lebid bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin için en çok küçük şirkten endişe ediyorum'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Küçük şirk de ne oluyor?" diye sorduklarında: ''Riyadır'' karşılığını verdi ve şöyle devam etti: ''Allah kıyamet gününde herkes amellerinin karşılığını alacağı sırada riyakarlara: ''Dünyadayken amellerinizi kime göstermek için yaptıysanız onların yanına gidin, bakalım yanlarında bu amellere bir karşılık bulacak mısınız!'' buyurur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (2/481) ve İbn Huzeyme (937) rivayet ettiler.

Heysemi (10/102): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

23588 (2)- Mahmud b. Lebid bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin için en çok küçük şirkten endişe ediyorum'' buyurdu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

23589 (3)- Mahmud b. Lebid bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin için en çok küçük şirkten endişe ediyorum'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Küçük şirk de ne oluyor?" diye sorduklarında: ''Riyadır'' karşılığını verdi ve şöyle devam etti: ''Allah kıyamet gününde herkes amellerinin karşılığını alacağı sırada riyakarlara: ''Dünyadayken amellerinizi kime göstermek için yaptıysanız onların yanına gidin, bakalım yanlarında bu amellere bir karşılık bulacak mısınız!'' buyurur. ''

 

[Sahih]

 

 

9. Beşir b. Akrebe

 

23590- Ömer b. Abdilaziz'in Remle valisi olan Abdullah b. Avf elKinani bildiriyor: Amr b. Said b. el-As'ın öldürüldüğü gün Abdulmelik b. Mervan, Beşir b. Akrebe'ye: "Ey Ebu'l-Yeman! Bugün senin sözlerine ihtiyacım var. Kalkıp bir konuşma yap" dedi. Beşir şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kim şöhret ve nam için kalkıp bir konuşma yaparsa Allah kıyamet gününde bu kişiyi gösteriş ve şöhret peşinde olanların makamında durdurur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Taberani, M. el-Kebir'de 2/29 (1227) rivayet etti. Heysemi (3163) der ki: "Hadisi el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani ve ayrıca Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir."

 

 

10. İbnu'l-Edra'

 

23591- İbnu'l-Edra' der ki: Bir gece Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruma amaçlı nöbet tutuyordum. Bir ihtiyacı için çıkınca beni gördü. Kolumdan tutup yürümeye başladık. Kıraatini açıktan yaparak namaz kılan bir adamla karşılaştığımızda: ''Belki de adam gösteriş yapıyordur'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Adam açıktan Kur'an okuyarak namaz kılıyor" dediğimde elimi bıraktı ve: ''Bu konuda abartıyla (sesini yükseltmekle) amacınıza ulaşamazsınız'' buyurdu. Başka bir gece yine onun için nöbet tutarken bir iş için dışarıya çıktı ve kolumdan tutarak yine yürümeye başladık. Kur'an okuyarak namaz kılan bir adamla karşılaştığımızda ben: "Belki de adam gösteriş yapıyordur" dedim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Bu kişi Allah'a yönelmiş (evvab) biridir'' buyurdu. Baktığımda bu kişinin Abdullah Zu'l - Biddeyn olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Asakir (6/234) rivayet etti. Heysemi (9/269): "Ravileri Sahıh'in ravileridir" demiştir. 26712 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

11. Abdullah b. Amr

 

23592 (1) Amr b. Murre bildiriyor: Ebu Ubeyde'nin evindeyken bir adam bize şunu anlattı: "Abdullah b. Amr, İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in; ''Kim bir ameli insanlara göstermek için yaparsa Allah gösteriş yaptığını tüm mahlukatına duyurarak onu küçük düşürüp rezil eder'' buyurduğunu işittim" deyince, Abdullah b. Ömer'in gözleri yaşardı"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Kesir, Tefsır'de (5/334) ve Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/222) rivayet ettiler.

 

 

 

23593 (2)- Amr b. Murre bildiriyor: Ebu Ubeyde'nin evindeyken bir adam bize şunu anlattı: "Abdullah b. Amr, Abdullah b. Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim bir ameli insanlara göstermek için yaparsa Allah gösteriş yaptığını tüm mahlukatına duyurarak küçük düşürüp rezil eder'' buyurduğunu işittim" deyince, İbn Ömer'in gözleri yaşardı."

 

[Sahih]

 

 

 

23594 (3)- Amr b. Murre der ki: Ebu Ubeyde'nin yanında otururken riyakarlık konusu açıldı. Ebu Yezid künyeli bir adam şöyle dedi: "Abdullah b. Amr'dan işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir ameli insanlara göstermek için yaparsa Allah kıyamet gününde onun gösteriş yaptığını tüm mahlukatına duyurarak küçük düşürüp rezil eder'' buyurmuştur."

 

[Sahih]

 

 

 

23595 (4)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir ameli insanlara göstermek için yaparsa Allah onun gösteriş yaptığını tüm mahlukatına duyurarak küçük düşürüp rezil eder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

12. Ebu Hureyre

 

23596- Süleyman b. Yesar der ki: İnsanlar Ebu Hureyre'nin yanından dağılınca Natil eş-Şami ona: "Hocam! Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir hadis anlat" dedi. Ebu Hureyre şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kıyamet gününde herkesten önce üç kişinin hesabı görülür. Bunlardan biri şehit düşen kişidir. Bu kişi huzura çıkarılıp kendisine verilen nimetler söylenecek. Kişi verilen bu nimetleri itiraf ettikten sonra Allah ona: ''Bu nimetlere karşılık ne yaptın?'' diye soracak. Kişi: ''Senin rızan için ölene kadar savaştım'' deyince, Allah: ''Yalan söylüyorsun! Aksine hakkında ''Cesur biri'' denilsin diye savaştın ve denildi de!'' karşılığını verecek. Sonra emredip niyetine göre hesaba çekilecek ve cehenneme atılacak. Bir diğeri de ilim öğrenip bunu başkalarına öğreten ve Kur'an okuyan kişidir.

Bu kişi de huzura çıkarılıp kendisine verilen nimetler söylenecek. Kişi verilen bu nimetleri itiraf ettikten sonra Allah ona: ''Bu nimetlere karşılık ne yaptın?'' diye soracak. Bu kişi: ''Senin rızan için ilmi öğrenip başkalarına öğrettim ve Kur'an'ı okudum'' deyince, Allah: ''Yalan söylüyorsun! Aksine hakkında ''Alim bir'' denilsin diye öğrendin ve denildi de! Yine ''İyi okuyor'' denilsin diye Kur'an'ı okudun ve denildi de!'' karşılığını verecek. Sonra emredip niyetine göre hesaba çekilecek ve cehenneme atılacak.

Bir diğeri de Allah'ın her türlü maldan bolca verdiği kişi olacaktır. Bu kişi de huzura çıkarılıp kendisine verilen nimetler söylenecek. Kişi verilen bu nimetleri itiraf ettikten sonra Allah ona: ''Bu nimetlere karşılık ne yaptın?'' diye soracak. Bu kişi: ''Senin rızan için sevip istediğin her alanda infakla bulundum'' deyince, Allah: ''Yalan söylüyorsun! Aksine hakkında ''Cömert biri'' denilsin diye bunları yaptın ve denildi de! Sonra emredip niyetine göre hesaba çekilecek ve cehenneme atılacak.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, Nesai, Tirmizi, İbn Hibban ve Münzid rivayet ettiler.

 

 

13. Ebu Hureyre

 

23597 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah buyurur ki: ''Ben kişinin ortak koştukları içinde en hayırlısıyım. Bundan dolayı kişi benden başkasını da ortak ederek bir ameli yapmışsa ben böylesi bir amelden pek uzağım ve bu amel ortak kıldığı kişiye aittir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/390) rivayet etti.

 

 

 

23598 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Allah buyurur ki: ''Ben kişinin ortak koştukları içinde en hayırlısıyım. Bundan dolayı kişi benden başkasını da ortak ederek bir ameli yapmışsa ben böylesi bir amelden pek uzağım ve bu amel ortak kıldığı kişiye aittir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23599 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah buyurur ki: ''Ben kişinin ortak koştukları içinde en hayırlısıyım. Bundan dolayı kişi benden başkasını da ortak ederek bir ameli yapmışsa ben böylesi bir amelden pek uzağım ve bu amel ortak kıldığı kişiye aittir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim, zühd 4/2289 (2985), Tirmizi, tefsir 5/314 (3154) ve İbn Mace 2/1405 (4202) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ