MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Komşuyu Rahatsız Etmekten Sakındırmak

 

1. Ebu Hureyre

 

23569- Ebu Hureyre der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kadının çok namaz kıldığı, çok oruç tuttuğu ve bolca sadaka verdiği, ancak diliyle komşularına eziyet ettiği söyleniyor" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cehenneme gidecektir" buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kadının az oruç tuttuğu, az sadaka verdiği ve az namaz kıldığı, ancak diliyle komşuları na eziyet etmediği söyleniyor" deyince de Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cennete gidecektir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (s. 503, no. 2554) rivayet etti. Hakim (4/166) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

2. Ukbe b. Amir

 

23570- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde davaları en önce görülecekler, birbirlerine komşu olanlardır" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (17/303, 309) rivayet etti. Heysemi (10/339): "Ahmed hasen bir isnadla rivayet etti" demiştir.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

23571- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vallahi iman etmiş olmaz! Vallahi iman etmiş olmaz! Vallahi iman etmiş olmazı" buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Kim?" diye sorulduğunda: ''Afetlerinden komşusu emin olamayan kişi!'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bu afetler nedir?" diye sorulunca da: ''Kötülükleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (1/10) rivayet etti.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

23572- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşusu eziyetlerinden emin olamayan kişi, cennete giremez'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim, ıman 1/68 (46) rivayet etti.

 

 

5. Enes b. Malik

 

23573 (1) Enes'in bildirdiğine gÇire Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Mümin kişi, diğer insanların kendisinden emin olduğu, müslüman kişi de diğer insanların, elinden ve dilinden selamette olduğu kişidir. Muhacir de kötülüklerden hicret eden (uzaklaşan) kişidir. Canım elinde olana yemin olsun ki komşusu eziyetlerinden emin olamayan hiçbir kul cennete giremez.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (1/11) rivayet etti.

 

 

 

23574 (2)- Hasan bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Mümin kişi, diğer insanların kendisinden emin olduğu kişidir ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

6. İbn Mes'ud

 

23575- Abdullah b. Mes'üd der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "İyi veya kötü bir şey yaptığımı nasıl anlayabilirim?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşularının senin hakkında ''iyi yapmış'' dediklerini işittiğin zaman iyi bir şey yapmışsın demektir. Komşularının senin hakkında ''kötü yapmış'' dediklerini işittiğin zaman da kötü bir şey yapmışsın demektir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/288) rivayet etti. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/271) zikretmiş ve: "Taberani rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

7. Beşir b. el-Hasasiye

 

23576 (1) Eyyub, Sedüs oğullarından Deysem adında bir adamdan bildiriyor: Beşir b. el-Hasasiye'ye -ki o zamanlar adı Beşir değildi. Adını sonradan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Beşir koydu-: "Temim oğullarından komşularımız var ve sürümüzden ayrılan herbir koyunu alıyorlar. Bazen onların mallarından bizim de elimize geçen oluyor. Onları alalım mı?" diye sorduğumuzda: "Hayır!" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Asım, el-Ahad vel-mesani'de (1647) rivayet etti.

 

 

 

23577 (2)- Eyyub, Sedus oğullarından Deysem adında yaşlı bir adamdan, o da adı Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından sonradan Beşir olarak konulan Beşir b. el-Hasilsiye'den bildiriyor. .. Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

 

SONRAKİ