MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Akrabalık Bağlarını Kesmekten Sakındırma

 

1. Said b. Zeyd

 

23555- Abdullah b. Abdirrahman b. Ebi Hüseyn der ki: "Bana bildirilene göre Lokman Hekim oğluna şöyle derdi: "Evladım! ilmi, alimlere karşı gösteriş yapmak ve cahillerle tartışmak için öğrenme ... " Sonrasında ravi söz konusu hadisi zikreder.

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/1S4) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, isnadı munkati' dır" demiştir.

 

Said b. Zeyd'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Taşkınlığın en büyüğü, haksız yere bir müslümanın namusuna dil uzatmaktır. Akrabalık bağı (Allah'ın) Rahman isminden bir parçadır. Bundan dolayı Allah, bu bağı kesene cenneti haram kılar.''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (SilSO) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed ve Bezzih rivayet ettiler. Nevfel b. Musahik dışında Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Nevfel de güvenilir biridir."

 

 

2. Ebu Hureyre

 

23556- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanın amelleri her Perşembe günü Cuma gecesi Allah'a arzedilir. Ancak akrabalık bağlarını kesen kişinin amelleri kabul edilmez'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (7966) rivayet etti. Heysemi (13450) der ki: " Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

3. Ebu Hureyre

 

23557- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! İlişkimi kesmediğim ama benimle ilişkilerini kesen, iyilik yaptığım ama bana kötü davranan, şefkatle yaklaştığım ama bana kaba davranan akrabalarım var" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet dediğin gibiyse bunun vebalini onlar taşırlar. Ancak sen onlara öyle davrandığın sürece Allah katından sana daima bir yardımcı bulunur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/278) rivayet etti.

 

 

4.Sevban

 

23558- Sevbin'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Ömrünün uzamasını, rızkının da artmasını isteyen kişi akrabalarıyla bağlarını canlı tutsun'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

5. Cübeyr b. Mut'im

 

23559 (1) Muhammed b. Cübeyr b. Mut'im'in, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akrabalık bağlarını koparan kişi, cennete giremez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5984), Müslim (6612-4) ve Tirmizi (1909) rivayet ettiler.

 

 

 

23560 (2)- Muhammed b. Cübeyr b. Mut'im, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Akrabalık bağlarını kesen kişi, cennete giremez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

23561 (3)- Muhammed b. Cübeyr b. Mut'im, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Akrabalık bağlarını kesen kişi, cennete giremez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Bekre

 

23562 (1) Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ahirette sahibine verilecek azabın yanında dünyada ikencezası en çabuk verilen günahları zulüm ile akrabalık bağlarını kesmedir'' buyurmuştur.

 

Veki ile Yezid rivayetlerinde: ''Allah'ın, cezasını en çabuk verdiği ... ii; yine Yezid rivayetinde ise: ''Ahirette kendisi için saklanan azabın yanında ...'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/277 (4902), Tirmizi, sifatu'l-kzyCıme 4/664 (2511, "hasen sahih"), İbn Mace 2/1408 (4211) ve Hakim (4/163, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

25563 (2)- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''İki günahın cezası hemen (dünyada iken) verilir ve (ahirete) geciktirilmez. Bunlardan biri zulümı diğeri akrabalık bağlarını kesmedir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

23564 (3)- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'ın, ahirette ayırdığı azapla beraber dünyada iken cezasını en çabuk verdiği günahları zulüm ve akrabalık bağlarını kesmedir. ''

 

[Sahih]

 

 

7. Muaviye b. Kayde

 

23565 (1) Behz b. Hakim, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Amcası oğlu fazla olan malından ister de kişi ona vermezse bu mal kıyamet gününde sahibi için (onu parçalayacak) kel bir yılana dönüştürülür'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, zekat (5/82), Taberani, M. el-Kebir'de 19/409 (978) ve Beyhaki (4/179) rivayet ettiler.

 

 

 

23566 (2)- Hakim b. Muaviye, babasından bildiriyor: " ... Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine şöyle buyurdu: "Amcası oğlu fazla olan malından ister de kişi ona vermezse Allah bu malı (kıyamet gününde) hesaptan önce sahibini ısırıp parçalayan bir yılana dönüştürür. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23567 (3)- Behz b. Hakim, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kişiye amcası oğlu gelip fazla olan malından ister de ona vermezse kıyamet gününde bir yılan çağırılır ve vermediği o malı yer bitirir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23568 (4)- Behz b. Hakim, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kişiye amcası oğlu gelip fazla olan malından ister de ona vermezse kıyamet gününde bir yılan çağırılır ve vermediği o malı yer bitirir,''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ