MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Anne Babaya Karşı Gelmekten Sakındırma

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

23539-z Amir b. Vasile der ki: Ali b. Ebi Talib'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sana özelolarak' söylediği şeylerden balıset" denilince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diğer insanlardan saklayıp sadece bana söylediği bir şeyolmadı" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Ama şöyle buyurduğunu işittim: "Allah, anne babasına dil uzatana lanet etmiştir. Allah (haksız yere) tarlanın sınırını değiştirene lanet etmiştir. Allah, suçlu birini yanında barındırana lanet etmiştir.''  [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (17), Müslim (5166-8) ve Nesai (7/232) rivayet ettiler.

19339 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

23540 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin anne babasına sövmesi büyük günahlardandır'' buyurdu. "Kişi anne babasına nasıl söver ki?" diye sorulunca da: ''Birinin babasına söver, o da kendi babasına söverek karşılık verir. Yine birinin annesine söver, o da kendi annesine söverek karşılık verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/37), Ebu Davud 4/500 (5141) ve Tirmizi (3/117) rivayet ettiler.

 

 

 

23541 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin anne babasına asiliği büyük günahlardandır'' buyurdu. "Kişi anne babasına nasıl asi olur?" diye sorulunca da: ''Birinin babasına söver, o da kendi babasına söverek karşılık verir. Yine birinin annesine söver, o da kendi annesine söverek karşılık verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23542 (3)- Abdullah b. Amr der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kişinin anne babasına sövmesi büyük günahlardandır'' buyurdu. "Kişi anne babasına nasıl söver ki?" diye sorulunca da: ''Birinin babasına söver, o da kendi babasına söverek karşılık verir. Yine birinin annesine söver, o da kendi annesine söverek karşılık verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23543 (4)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin anne babasına lanet etmesi büyük günahlardandır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kişi anne babasına nasıl lanet eder ki?" diye sorulunca da: ''Birinin babasına söver, o da kendi babasına söverek karşılık verir. Yine birinin annesine söver, o da kendi annesine söverek karşılık verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ecnes b. Malik

 

23544- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçki müptelası, anne babasına asi olan ve yaptığı iyiliği başa kakanları cennetin duvarını aşamazlar'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşfu'l-estar 2931) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (8587) rivayet ettiler.

Heysemi (8208) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Bezzar "Firdevs cennetlerine giremez", Taberani de el-Mu'cemu'l-evsat'ta "hazzretülkuds'a" lafzıyla rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Ali b. Zeyd, hafızasının zayıflığı sebebiyle zayıf görülmüştür."

 

 

4. Ebu Said

 

23545 (1) Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Yaptığı iyiliği başa kakanı anne babasına asi olan ve içki müptelaları cennete giremez '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 8/318 (5673) ve İbn Mace 2/1120 (3376) rivayet ettiler.

 

 

 

23546 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yaptığı iyiliği başa kakanı anne babasına asi olan ve içki müptelaları cennete giremez'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

5. İbn Ömer

 

23547 (1) Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ailah, üç kişiye cenneti haram kılmıştır. Bunlardan biri içki mübtelası olan kişidir. Diğeri, anne babasına asi olan kişidir. Bir diğeri de, eşlerinin çirkin işlerine rıza gösteren deyyustur.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/327, 8/147) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, isnadında ismi verilmeyen bir ravi vardır" demiştir.

 

 

 

23548 (2)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, üç kişiye cenneti haram kılmıştır. Bunlardan biri, içki mübtelası olan kişidir. Diğeri, anne babasına asi olan kişidir. Bir diğeri de, eşlerinin çirkin işlerine rıza gösteren deyyustur.''

 

[Zayıf]

 

 

6. Ebu Hureyre

 

23549- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Yanında anılmama rağmen bana salavat getirmeyen kişinin burnu yere sürtülsün! Ramazan ayı gelip gitmesine rağmen yine de günahlarını bağışlatamayan kişinin burnu yere sürtülsün! Anne babası (veya anne babasından biri) yanında yaşlanmasına rağmen yine de cennete girmeyi hakedemeyen kişinin burnu yere sürtülsünl''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3545) ve İbn Hibban (908) rivayet ettiler.

9878 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. Muaz b. Enes

 

23550- Sehl (b. Muiz), babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın öyle kulları vardır ki kıyamet gününde onlarla konuşmazı günahlarından temize çıkarmaz ve onlara nazar etmez" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar kimdir?" diye sorulunca şöyle buyurdu: "Biri anne babasından yüz çevirip onları reddeden kişidir. Diğeri çocuğunu reddeden kişidir. Bir diğeri de bir topluluğun kendisine yaptığı yardıma nankörlük edip onlardan yüz çeviren kişidir.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/437) rivayet etti. Heysemi (5/15) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, Taberani şu ziyade de bulunmuştur: "Onlar için acıklı bir azap vardır." Ravilerden Zebban b. Faid'i, Ahmed ve İbn Main zayıf görmüş, Ebu Hatim "Salih biridir" demiştir."

 

 

8. Abdullah b. Amr

 

23551 (1) Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Adamın biri biat etmek üzere Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Anne babamı arkamda ağlar halde bırakıp hicret etmek üzere sana biat etmeye geldim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geri dön ve onları ağlattığın gibi yüzlerini güldür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/324 (2528) ve Nesai (2/182) rivayet ettiler.

 

 

 

23552 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Anne babamı arkamda ağlar halde bırakıp sana biat etmeye geldim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geri dön ve onları ağlattığın gibi yüzlerini güldür'' buyurdu ve biatım kabul etmedi.

 

[Hasen]

 

 

 

23553 (3)- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Anne babamı arkamda ağlar halde bırakıp hicret etmek üzere sana biat etmeye geldim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geri dön ve onları ağlattığın gibi yüzlerini güldür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23554 (4)- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri biat etmek üzere Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. Biraz da kaba davranarak: "Anne babamı ağlar halde bırakıp öyle yanına geldim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geri dön ve onları ağlattığın gibi yüzlerini güldür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ