MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 2- Büyük Günahlardan Sakındırma ve Bu Günahları işleyenlerin Cezası

 

7. Seleme b. Kays

 

23535 (1) Seleme b. Kays der ki: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Dört şeyden uzak durun! Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayın. Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın. Hırsızlık yapmayın. Zina etmeyin.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6317), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6312) ve Hakim, Müstedrek'te (4/351) rivayet ettiler. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/104) Taberanl'yi kaynak göstererek zikretmiş ve: "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

23536 (2)- Seleme b. Kays el-Eşcai der ki: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Dört şeyden uzak durun! Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayın. Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın. Zina etmeyin. Hırsızlık yapmayın. '' Bunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğimden beri de sakınıyorum.

 

 

8. Cabir

 

23537 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Büyük günahlardan uzak durun. Ölçülü olacak şekilde amellerinizi yapın ve bunun karşılığında verileceklere sevinin'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (379) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde İbn Süfyan bunu merfü olarak rivayet ederken, Mis'ar mevküf olarak rivayet etmiştir.

 

 

 

23538 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölçülü olacak şekilde amellerinizi yapın ve bunun karşılığında verileceklere sevinin'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ